Több mint kétezer programmal jön a Művészetek Völgye fesztivál 2023-ban – Felvidékiek sem hiányozhatnak

Teljes a 32. Művészetek Völgye programja: az összművészeti fesztivál csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb eseménnyel várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a Művészetek Völgye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) projekt gazdag programkínálatának egyik legmegbecsültebb eleme, a környék egyik legrégebbi és legsikeresebb kulturális attrakciója.

A kultúra nem csupán a szabadidő eltöltésének egy módja: közösségeket hoz mozgásba és gazdasági tényező is tud lenni - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend nemcsak megszokták, magukévá tették a Művészetek Völgyét, hanem a gazdaságuk részévé is vált.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatóra küldött üzenetében azt emelte ki, hogy a Művészetek Völgye bő három évtizede íveli át a hazai kulturális életet, évről évre új elemeket csempészve a bevált "építőkockák" közé.

Mint fogalmazott, a Művészetek Völgyében élményt, ihletet és elmélyülést keresnek a kultúra szerelmesei; a fesztivál vonzereje az összművészeti palettán túl az együttalkotás érzése.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója elmondta, hogy 3 faluban több mint 40 helyszínen, mintegy 2200 programmal készülnek, így naponta átlagosan 220 esemény várja majd a látogatókat.

A fesztivál 10 napja alatt új és megújult zenei helyszínek, még több színház és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarait.

A Művészetek Völgye a könnyűzenétől a világzenén és a jazzen át a klasszikus zenéig, a kortárs tánctól az újcirkuszig, a színháztól az irodalomig, a filmtől a képzőművészetig szinte minden műfajban kínál programokat, de az érdeklődők workshopokon, jógán, gyerekfoglalkozásokon és biciklitúrán is részt vehetnek, vagy elmerülhetnek a kézműves vásár forgatagában.

 

Művészetek Völgye

 

A fesztiválon koncertet ad a Quimby, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorukkal, itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company, fellép a 20 éves Punnany Massif, Zorán, a Carson Coma, a Bëlga, az Auveroir., a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, az Irie Maffia, a hiperkarma, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik is.

A Harcsa Veronika Udvarban jön az Analog Balaton, Barkóczi Noémi, Ester Wiesnerova, a Modern Art Orcheastra, a Jazzbois, a Karaván Família és természetesen Veronika Gyémánt Bálinttal közös formációja.

A Lőtéren lép fel a Mörk, a Hundred Sins, a 4S Street, a Cloud9+, a Random Trip és a 30. születésnapját ünneplő Anima Sound System.

Az irodalom szerelmeseinek stabil bástyája, a Kaláka Udvar, ahol találkozhatunk a Sebő-együttes, Ferenczi György és a Rackajam, a Rutkai Bori banda, Wolf Kati, Gryllus Vilmos, a Kaláka és Lackfi János előadásával. A Világzene Udvarban pedig olyan előadók dalaira rophatjuk majd, mint a Góbé, a Kerekes Band, Palya Bea, a Cimbaliband, a Besh o droM és a Los Orangutanes.

Felvidékiek sem hiányozhatnak az eseményről, ott lesz többek közt a párkányi Jóvilágvan, a nagykaposi Léko Stefánia, a Napfonat Szalay Henivel, a The Pontiac Süli Tomival, valamint a Misztrál Tóbisz Tinelli Tamással.

 

Művészetek Völgye

 

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy az általa vezetett intézmény négy év után tér vissza a Művészetek Völgyébe, immár a Liget Budapest projektben felépült, új otthonából érkezve.

A Néprajzi Múzeum ezúttal Egy napom című vándorkiállításának a Művészetek Völgyébe adaptált verzióját mutatja be Kapolcs központjában. A tárlat két magyar diáklány egy napját ismerteti 87 év eltéréssel.

A kiállítás gyerekfoglalkozásokkal és szakmai előadásokkal egészül ki, de a látogatók bepillantást nyerhetnek a Szöuli Történeti Múzeum ősszel Budapesten nyíló tárlatába is - közölte Kemecsi Lajos.

Szakadáti-Póka Vanessa, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) munkatársa a Póka Udvar és a Petőfi Udvar programját mutatta be.

Elmondása szerint Kőbánya Udvara ettől az évtől Póka Egon nevét veszi fel, így immár a névadóra emlékezve telik meg a Gástya-árok hangos élőzenével. A PKÜ támogatásával létrejövő helyszínen napközben PIM buszmegállóval és az Alkotóművészeti Igazgatóság művészeti programjaival várják a közönséget.

A Petőfi Udvar a 200 éve született költőóriás előtt tiszteleg, irodalmi és alkotóművészeti programokkal, kiállításokkal bemutatva a PKÜ szerteágazó tevékenységét, de itt lépnek fel a Hangfoglaló program támogatottjai is.

 

Művészetek Völgye

 

Szirtes Edina Mókus zeneszerző, előadóművész a MókusKert udvart a Művészetek Völgye legapróbb helyszíneként mutatta be, ahol a látogatók a zene és az irodalom segítségével kapcsolódhatnak össze egy elgondolkodtató, inspiráló közegben. A kapolcsi udvarban lesznek élőzenei podcastok, PajtaSzínház, jammelések és koncertek is.

Oszkó-Jakab Natália hangsúlyozta, hogy a Művészetek Völgyében fontos szerepet kap a fenntarthatóság, jövőre pedig tovább "emelik a tétet" a Pro Progressione szervezettel karöltve.

Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezetője és Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője elmondták: a The Big Green elnevezésű, az EU Kreatív Európa programja és a Miniszterelnökség által támogatott nagyszabású projekt is ennek szellemében született meg.

A The Big Green 2024-ben összekapcsolódik a Művészetek Völgyével: a vendégek találkozhatnak majd a projekt első évének eredményeivel és olyan témákkal, mint a művészet szerepe a fenntarthatóságot tanuló társadalom kialakításában, az éghajlatváltozásból adódó, előremutató narratívák, a művészetek szerepe a társadalmi változások előremozdításában, az ökológiai tanulás, a természettel való kapcsolat újraértelmezése, valamint a természet iránti felelősség.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Művészetek Völgye, Fóti Dávid, archívum