Eperjes Károly és Ternovszky Béla életműdíjat kapott - átadták a jubileumi Savaria Filmszemle díjait

Átadták a X. Savaria Filmszemle díjait; a fesztiválra idén három - képzőművészet, zene és néprajz-népművészet-történelem - témában nevezhettek az alkotók, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával pedig az internet világát bemutató diákfilmeket is díjaztak.

A filmszemlét szervező Savaria Filmakadémia elnöke, Lovass Tibor tájékoztatása szerint a szemlére idén 124 filmmel neveztek az alkotók szerte a Kárpát-medencéből.

Képzőművészet kategóriában első díjat nyert Somogyvári Rudolf, Zajti Balázs, Zajti Ferenc és Zajti Gábor Képeid, hol álmok hegedülnek - Gondolatok Rudnay Gyuláról című alkotása, második díjban részesült Novák Emil Örököse a nemzet című filmje, harmadik díjat kapott Sibalin György és Keserű Judit Graphidionok című portréfilmje Konok Tamás festőművészről.

A néprajz-népművészet-történelem kategória első díját Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia című filmje kapta, a második díjat Lavro Ferenc, Lavro-Gazdag Olga és Szarapka Szabolcs 42-44 a Vajdaságban című alkotása nyerte el, a harmadik pedig Zsigmond Dezső Igában című filmje lett.

Zene kategóriában első díjat kapott Lovas Hajni Hidas Frigyesről szóló filmje, a második díjat Nagy Ernő Szivárvány havasán című munkájának ítélték, a harmadik díjat pedig Jakabffy Tamás Pálca, vonó billentyű című alkotása kapta.

A képzőművészet, a néprajz és a zene témáit feldolgozó filmek mellett az NMHH kezdeményezésére egy külön kategóriában a hírközlés, a tág értelemben felfogott média- és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését bemutató vagy a figyelmet mindezek fontosságára felhívó diákfilmeket is vártak.

A zsűri döntése nyomán három alkotás díjazásához járultak hozzá pénzjutalommal: Tamásfalvi Hanna Elérhetetlen című versenyművét a legjobb filmként, Körtési András A föld alatti jövő című alkotását a legjobb rövidfilmként díjazták, Peresztegi Hanna De anya című filmje pedig gyermekvédelmi különdíjat kapott.

A gálán a fikciós filmek versenyében csak első díjat adtak ki, amelyet Stefán Mónika nyert el Memento Mori című alkotásával.

A diákfilmek közül a szemle első díját Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című filmje nyerte el, második díjat kapott Papp Attila Pásztor lépcső, szeptember 13. című alkotása, és a harmadik helyen végzett Horesnyi Máté A kisebbik rossz című munkája.

A gálán életműdíjat vehetett át Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, valamint Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező.

A filmszemle keretében átadták a Schmidt Éva-díjat is, amelyet Kanalas Éva nyert el Csángó bájolás című filmjével.

ATEMPO.sk / MTI