Peredi Nőikar – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

Peredi Nőikar – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A Peredi Nőikar 1997-ben alakult meg a Pitypang Gyermekkórus egykori tagjainak kezdeményezésére.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

Megkeresésükre Jónás Katalin nagy örömmel folytatta a karnagyi munkát, melyet a gyermekkórusban 21 éven keresztül (1994-ig) látott el sikert sikerre halmozva, a helyi alapiskola jóhírét keltve itthon és külföldön egyaránt.

Az első szakmai megmérettetésre 1999 májusában került sor a XI. Kodály Napokon, melyen az akkor még csaknem ismeretlen nőikar nagy meglepetést okozva aranykoszorús minősítést szerzett a zsűri dícséretével, és a versenyből abszolút győztesként került ki.

A kórus rendszeresen fellép a helyi és regionális rendezvényeken, de számos alkalommal vendégszerepelt Magyarországon, valamint néhányszor Ausztriában és Csehországban is.

A "Svátek písní" elnevezésű nemzetközi kórusfesztivál pozsonyi fordulóján 2006-ban a zsűri aranyérmet, 2007-ben ezüstérmet adományozott a kórusnak.

A XVI. és a XXI. Falunapon Pered község önkormányzata díszoklevelet és emlékplakettet adományozott a kórusnak, fennállása 15. majd 20. évfordulója alkalmából a község kulturális életében kifejtett aktív, eredményes tevékenységéért.

A Peredi Nőikar a XI. Kodály Napok óta rendszeres résztvevője a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos megmérettetésének, melyen négy alkalommal aranykoszorús, három alkalommal pedig aranykoszorú a zsűri dicséretével minősítést ért el.

 

A kórus karnagya Jónás Katalin.

 

Jónás Katalin
Jónás Katalin

ATEMPO.sk