A Radics Béla legendás gitárosról készült filmet Felvidéken is bemutatják

A Radics Béla legendás gitárosról készült filmet Felvidéken is bemutatják

A nagyjátékfilm, a dokumentumfilm és a zenés film elemei keverednek a Radics Béla, a megátkozott gitáros című életrajzi alkotásban, amelyet Felvidéken is bemutatnak.

Elsőként Párkányban, május 26-án, pénteken a Danubius moziban lesz látható 18.00 és 20.00 órától, ahová a belépő 6 euró, a VIP pedig 10 euró (személyes találkozó az alkotókkal). További helyszíneken is tervezenk vetítéseket a szervezők.

 

"Számomra személyes ügy Radics Béla. Gyerekkoromtól rockrajongó vagyok, a gitárkirály zenéjével halála után, a nyolcvanas évek első felében találkoztam, amikor ismerőseim megmutatták a Taurus-kislemezt, amelyen a Zöld csillag szerepelt" - mondta Klacsán Gábor, a film rendezője, operatőre, társ-forgatókönyvírója, vágója és producere aki szintén jelen lesz a díszbemutatón.

A vetítés előtt bemutatja és megszólaltatja Radics Béla legendás Bibor Gibson gitárját Kosik Kristóf. A film alkotóin kívül az eseményen jelen lesz Miskolci Ilona, Radics Béla özvegye is.

 

Radics Béla 1982-ben, mindössze 36 évesen halt meg. A magyar rockzene történetének egyik megkerülhetetlen figurája volt, játszott az Atlantis, a Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus és az Alligátor zenekarban. Szerencsétlen életet élt: bár gitározási stílusát Jimi Hendrixéhez hasonlították, zenei album megjelenését nem engedélyezték számára, életében mindössze két kislemeze jelent meg a Taurusszal.

Radics Béla, a magyar gitárkirály

Az eddig elsősorban dokumentumfilmesként ismert Klacsán Gábor korábbi munkái során is előfordult műfaji montázs. A filmes történetmesélésben kerüli a hosszú snitteket, törekszik a helyszínek és a gondolati egységek összefűzésére, emellett közel áll hozzá, ha zenével köt át jeleneteket.

 

Radics Béla

 

"Az volt a célom, hogy ne egymás mellett jelenjenek meg a különböző stílusú képi alkotásmódok, hanem egymásban" - jegyezte meg.

Három évvel ezelőtt Szentesi Zöldi László újságíró adott a kezébe egy általa írt forgatókönyvet, amelyhez nélkülözhetetlen volt az a több mint tízéves kutatómunka, amelyet a Radics Béláról könyvet író Bálint Csaba végzett. A film támaszkodott Ómolnár Miklós 1986-ban megjelent kötetére is. A pályatársak, barátok visszaemlékezéseiből meg lehetett idézni Radics szóhasználatát, mondásait.

"A film előkészületei során negyven interjút készítettem a Bélához egykor közelállókkal. Sajnos nagyon kevés audio- és még kevesebb filmfelvétel maradt utána, de igyekeztünk rekonstruálni a kort, illetve a főhős mozgását, beszédstílusát. Az őt alakító színművész, Rák Zoltán nagyon sokat dolgozott azon, hogy a gitáros megjelenése a lehető legélethűbb legyen" - fejtette ki a rendező.

 

 

A százperces életrajzi film több szálon fut: az egyik Radics életét követi nyomon, egy másikban egy képzeletbeli vidéki tévéműsorban beszélnek a gitárosról az őt jól ismerők, vannak valódi és rekonstruált koncertjelenetek, emellett egy róla előkerült film restaurálási folyamatába is belelátunk.

Rák Zoltán mellett a főbb szerepekben Dunai Csenge, Király Attila, Szabó Sipos Barnabás, Trill Zsolt és Zsurzs Kati látható, de feltűnik Csernus Imre és Lakat T. Károly is. Még élő egykori zenésztársai közül Csuha Lajos, Pintér István, Sankó László, a hazai rockzenei színtér ismert alakjai közül mások mellett Révész Sándor, Nagy Feró, Papp Gyula és Horváth Attila szólal meg, míg Rudán Joe sofőrként, Köves Miklós trafikosként cameózik. A film másik operatőre Grátz Márk volt.

A filmhez Radics Béla legjobb szerzeményeit (köztük A Bika jegyébent és a Lángszívű lányt), valamint az általa játszott Shadows- és Cream-dalokat az Eddából is ismert Alapi István gitáros modernizálta, hangszerelte újra és játszotta fel zenekarával.

"A régi zenei felvételeket nagyrészt amatőr körülmények között rögzítették, másrészt napjainkra gyökeresen megváltozott a zenék hangképe, mások a dinamikatartományok. Terveink között szerepel, hogy a film zenéjét megjelentessük" - mondta a rendező.

 

Radics Béla film

 

A rendező hangsúlyozta: a filmben kevés nem valós szál van, így az is igaz, hogy Radics Béla bejárt a budapesti brit nagykövetségre begyűjteni a New Musical Express friss lapszámait. A nagykövettel való találkozás a nagyon kevés fikciós részek egyike.

"Megpróbáltunk választ adni arra, mi miért siklott ki Radics Béla életében. Szerintem a bukását egyrészt a makacssága okozta, nem volt hajlandó azokat a kompromisszumot megkötni a kommunista rendszerrel, amiket pályatársai igen. Másrészt az alkohol tönkretette, csalódottságát a mellőzés csak fokozta" - fejtette ki Klacsán Gábor.

ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan