Felvidéki kórusok részvételével zajlik a Dalvölgy Európa Kulturális Fővárosában (+PROGRAMFÜZET)

Felvidéki kórusok részvételével zajlik a Dalvölgy Európa Kulturális Fővárosában (+PROGRAMFÜZET)

Hatvankét kórus mintegy 1300 énekese részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával rendezik meg a Dalvölgy - az éneklő Magyarország ünnepe elnevezésű kórustalálkozót június 1-4. között Veszprémben.

A Dalvölgy kezdeményezője és házigazdája Veszprém Város Vegyeskara Egyesülete, a négynapos eseménnyel pedig a magyarországi és Kárpát-medencei magyar kórusoknak, valamint a kóruszene iránt érdeklődő nagyközönségnek teremtenek egyedülálló közösségi zenei élményt.

A rendezvény első két napján a kórushangversenyeket karnagyi kurzus keretében szakmai műhelyek bemutatkozásai, zenepedagógiai, kortárs zenei és közösségszervezési témákat körbejáró előadások, beszélgetések egészítik ki a Hangvillában.

Felvidékről a Galántai Kodály Zoltán Daloskör Józsa Mónika vezetésével és a Pro Kultúra Férfikar Fülek Sósik Réka vezetésével vesz részt az eseményen. A felvidéki magyar kórusmozgalom 50 évéről pedig Mézes Rudolf, a Csemadok Nyugat Szlovákiai regionális alelnöke tart előadást.

A harmadik napon délután 3 és este 8 óra között az ActiCity szabadtéri színpadán és belső udvarában kilenc egyedi tematikájú, egyenként 110-250 tagú kar lép fel, és adnak elő magyar kórusműveket. Felvidékről, a koloni Zobor Hangja Vegyeskar tagjai, Csáky Antal vezetésével csatlakoznak az énekesekhez. Népdal, régizene, megzenésített vers, egyházzene, oratóriumrészlet, vokális könnyűzene és bakonyi sváb dallamok is hallhatók lesznek.

Mindegyik programban felhangzik egy-egy új mű, amelyek zeneszerzői a Dalvölgy felkérésére komponálták műveiket, bővítve és építve ezzel a közös, magyar kóruszenei repertoárt. A kórusok Szirtes Edina Mókus, Virágh László, Bánó Tamás Barnabás, Horváth Márton Levente, Másik János, Hetei-Bakó Benedek, Tóth Péter, Kecskés D. Balázs és Balogh Máté új műveit, átiratait adják elő.

A zárónapon, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a központi, veszprémi események mellett a régió más településein is tartanak majd koncerteket reprezentálva a nemzeti identitást. A Galántai Kodály Zoltán Daloskör Balatonfüreden lép színpadra.

PROGRAMFÜZET + KOTTÁK

A program művészeti vezetője Erdélyi Ágnes, a veszprémi vegyeskar karnagya, a művészeti tanács tagjai Vikman Pál, a Veszprém -Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei referense, Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA társelnöke, Hraschek Katalin, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága elnöke, valamint Bánó Tamás Barnabás, a zeneszerzői pályázat asszisztense.

EZ, ATEMPO.sk