Tátrai Tibor supergroupja az év produkciója - Török Ádám és Menyhárt János életműdíjat kapott

Tátrai Tibor supergroupja az év produkciója - Török Ádám és Menyhárt János életműdíjat kapott

2023-ban is kiosztották könnyű- és komolyzenei kategóriákban az Artisjus-díjakat: összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, valamint alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől, de a többi kategóriában is átvették a díjakat június 5-én a Magyar Zene Házában.

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére. Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság - nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Jónás Vera, Kocsák Tibor és Sebestyén Áron - készítette elő. A könnyűzenei junior kategória idén több szempontból is kivételes:

most először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat, emellett a 22 éves Takács Dorina (Deva) az Artisjus-díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja.

Ha Londonban születik, világhírű zenész is lehetett volna Török Ádám

Menyhárt János gitáros, dalszerzőt életműdíjjal, Török Ádám énekes, fuvolista, zeneszerzőt posztumusz életműdíjjal, Szendőfi Péter dobos, zeneszerzőt az év könnyűzeneszerzője címmel, Molnár Tamás dalszerző, éneket pedig az év könnyűzenei szövegírója díjjal tüntették ki.

A szabadság vándora - Menyhárt János és nagy sikerű dalai

Junior Artisjus-díjat kapott Takács Dorina (Deva) énekes-dalszerző, Vörös Cintia (Sisi), valamint a Nagy Emma Quintet tagjai, azaz Nagy Emma, Cseh Péter, Dénes Ábel, Klausz Ádám, Oláh Krisztián. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

Az év produkciójának Tátrai Tibor supergroupját, a godfater. zenekart választották.

Hallgasd meg itt Tátrai Tibor új zenekarának, a godfaternek a debütáló lemezét

Az év komolyzenei műve kategóriában idén két alkotást is díjaztak: Balogh Máté Sinfonia Nr. 1, valamint Kutrik Bence Tavasz-esti dal című műve érdemelte ki az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Dobri Dániel kapta.

Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére előző héten került sor. Az irodalmi nagydíjat Darvasi László kapta, a többi irodalmi díjazott Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor.

ATEMPO.sk
Fotó: archívum