Goda Krisztina kapta az első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-díjat

Goda Krisztina, az Ida regénye rendezője vehette át a közmédia által alapított, első alkalommal odaítélt Huszárik Zoltán-díjat szombaton Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén.

Az idén alapított elismerést az adott évben kimagasló teljesítménye által a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja.

A díjazottról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai döntenek.

A közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a Huszárik Zoltán-díjat.

 

Goda Krisztina

 

A nemzetközi szinten is elismert Goda Krisztina tavaly a Dunán debütált tévéfilmje, az Ida regénye 2023-ban elnyerte a Mozgókép Fesztivál rendezői díját.

"A közmédia elkötelezett a hazai filmgyártás iránt, ezt tükrözi az a törekvésünk, hogy megteremtsük a filmek új televíziós hőskorát, az igényes szórakozás és az ismeretterjesztés jegyében, emellett elismerjük kiváló alkotóinkat, ennek érdekében hoztuk létre a Huszárik Zoltán-díjat" - mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A közszolgálati média a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez, képzeletgazdag vizuális stílusa páratlanul ötvözte a valóságot és a fantáziát.

 

Goda Krisztina

 

"Boldog vagyok, hogy szerették az Ida regényét, és hogy ez a film ennyi embernek szerzett örömet. Köszönöm az egész stábnak, hogy kitartó munkával a kor követelményeinek megfelelően új köntösbe tudtuk bújtatni a nagysikerű klasszikust. Különösen hálás vagyok a két főszereplőnek, Mentes Júlia Virgíniának és Rohonyi Barnának, akik mesterien formálták meg Gárdonyi alakjait, élmény volt a közös munka" - osztotta meg gondolatait Goda Krisztina.

A Magyar Mozgókép Fesztivál szombati ünnepélyes díjátadóján a Veszprémi Petőfi Színházban húsz kategóriában adták át a legjobb filmes szakembereknek a Magyar Mozgókép Díjakat. A díjátadó gálát az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, a műsor újranézhető a Médiaklikk.hu oldalán.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Csiszér Goti, Vasvári Tamás / MTI