„A rock ’n’ roll nem értelmiségi műfaj” - Földes László Hobó

A Kossuth-díjas bluesénekes és dalszerző, Földes László Hobo az M5 kulturális csatorna Librettó műsorában a ’60-as, ’70-es évek legendás blues-rock korszakába kalauzolta vissza a nézőket személyes emlékei és legnagyobb példaképeinek történetével. Kiderült, miért tartja halhatatlannak Jim Morrisont és Brian Jones-t és miért érzi úgy, hogy nincs benne küldetéstudat, ha zenéről van szó.

OTT JÁRTUNK! Teltház előtt változott vásári bohóccá Hobo (FOTÓK)

A táncdalok megjelenése után, a ’60-as évek végére Magyarországra is megérkezett a beat és a rock, olyan világhírű előadók váltak népszerűvé itthon, mint a The Beatles, a The Rolling Stones vagy éppen a The Doors. Az utóbbi két zenekar különösen nagy hatást gyakorolt Földes László, Hobóra is. A mai napig a műfaj legnagyobbjaiként emlékszik vissza Jim Morrison és Brian Jones dalszerzőkre, akik bár idejekorán távoztak az élők sorából, rövid életük alatt a könnyűzene legnagyobb mérföldköveit rakták le az utókornak.

 

 

„Mindig azt szoktam mondani, hogy a rock ’n’ roll nem értelmiségi műfaj. Nem kell hozzá költőnek, színésznek vagy magasan kvalifikált zenésznek lenni. Brian Jones és Jim Morrison titka abban rejlik, hogy dögös, férfias művészek voltak, akik azt csinálták, amit jónak éreztek, nem pedig azt, amit a show-biznisz vagy a lemeztársaság diktált számukra. Szabadabb magatartást képviseltek a színpadon és a magánéletben is, súlyos banditák voltak” – méltatta pályatársait Hobó.

Hozzátette, bár nincs küldetéstudata, azt tudja, hogy az értékeket, amikre rálelt, szeretné továbbadni a közönségnek. 

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk