Szlovákia legnagyobb városaiban szólnak az Ady versek - folytatódik az „Ady szimfonikus turné”

Szlovákia legnagyobb városaiban szólnak az Ady versek - folytatódik az „Ady szimfonikus turné”

Dunaszerdahely, Komárom, Tatabánya és Nagyvárad után 2023-ban Királyhelmecen, Pozsonyban és Kassán láthatja a közönség a nagysikerű Lennék valakié című koncertet.

Az előadás egyedülálló, hisz szimfonikus mű még nem készült Ady Endre verseire.

A szólistákat a színpadon a Szlovák Nemzeti Színház Operájának 45 tagú zenekara kíséri Cseh Tamás vezényletével. Egy igazi nemzetközi koprodukció, hiszen a zenészek szlovákok, Horváth Loretta Győrből, Mórocz Virág, Tóth Károly és Szebellai Dániel pedig hazai tehetséges fiatal magyar művészeink, a zeneszerző pedig Ady földije a Partiumból, a Margittai Pető Zoltán.

Fontos szempont volt a készítők számára, hogy fiatal hazai tehetséges művészeket kérjenek fel, és nekik teremtsék meg a lehetőséget a bemutatkozásra egy ilyen nagylélegzetvételű produkcióban.

 

 

A koncert tisztelgés Ady Endre költészete előtt, ami ma is ugyanolyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. Ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy gyűlölünk, szenvedünk és örülünk. Ady Endre költészetének egyik fő irányvonala az Istenkeresés, a hazatalálás kérdése. Végig vezet minket a születéstől, a szenvedélyek hullámzásain át, a szenvedéseken keresztül egészen a halálig.

„És hogy jön ide a zene? A legegyszerűbb válasz erre: hogy a zene benne van, van, aki hallja, és van, aki nem. Ám, amint megszólal, mindenki érzi és érti. Mert Univerzális. Mint egy mondóka, egy mantra, amit nagyanyánk dúdolt elalvás előtt, ami megnyugtat, ami hazavezet. A koncert egy igazi lélekutazás, ami a születéstől, a katarzison át a csend felé vezet.” - írták közleményükben a készítők.

Elsőként keleten, Királyhelmecen a VMK-ban állnak majd színpadra október 23-án, 19.00 órakor, majd november 5-én Pozsonyban, a Cultus Ružinovban, november 6-án pedig Kassán a Művészetek Házában.

ATEMPO.sk