Két magyar animációs filmet Európai Filmdíjra jelöltek

Két magyar animációs filmet Európai Filmdíjra jelöltek

Első egész estés magyar alkotásként az év legjobb animációs filmjének járó Európai Filmdíjra jelölte Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című alkotását az Európai Filmakadémia. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban Arany Pálmával díjazott alkotását a legjobb rövidfilm díjára jelölték.

Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban.

A magyar animációs szakma sikerszériájának újabb állomása, hogy az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában.

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémiai tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

 

 

A Műanyag égbolt 2123-ban játszódik, egy olyan jövőben, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

A Műanyag égbolt filmtervként az Inkubátor Program nyerteseként indult, és hamar kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi a program kereteit. Az egyedülálló animációs sci-fi a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar-szlovák koprodukcióban készült el.

Világpremierje a Berlinalén volt az év elején, és azóta sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Mélies-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról.

A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja.

A Műanyag égbolt producere Fülöp József, Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS - Radio and Television Slovakia.

 

 

Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott animációs filmjét a legjobb rövidfilm díjára jelölte az Európai Filmakadémia.

A 11 perces film főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

Mint Buda Flóra Anna Cannes-ban elmondta, tíz évig készítette 27 című animációs művét, alapvetően a lakhatási válságról szeretett volna filmet készíteni.

"A film arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociopornót készítettem" - mondta.

A 27 című rövidfilm a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A film hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Youtube