A tévében láthatjuk a Hatalom című filmet Hajdu Szabolcs, Mokos Attila és Bandor Éva színészekkel

A Szlovák Televízió egyes csatornája mutatja be december 13-án este tízkor a Hatalom című filmet. A politikai thriller elemeit is elegyítő dráma a hatalom dilemmáit tárja fel. A film szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült, egyik szlovák koproducere az RTVS.

 A Hatalom Prikler Mátyás rendező második játékfilmje. Világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, azóta a bosznia-hercegovinai Szarajevóban, Kolozsváron, a kassai Art Film Festen, Zágrábban, Belgrádban, a pilzeni Finálén és sok más nemzetközi filmfesztiválon is láthatták a nézők. Április 20-a óta forgalmazzák a szlovákiai mozikban.

 

Hatalom - film

 

A film a hatalom és a tehetetlenség témáját dolgozza fel a mai társadalomban. A történet, amely egy vadászaton indul, ahol egy szerencsétlen balesetben meghal egy ember, feltárja a politikai hatalom rejtett gépezetét és a fenntartására tett erőfeszítéseket. A történet, amelyben a főszerepet egy magas rangú politikus és egy mindent eltussolni hivatott ügynök játssza, nemcsak kérdéseket tesz fel az igazság formájáról a közéletben, megtalálásának és elrejtésének lehetőségeiről, hanem a politikai szereplők valódi kilétéről és a nyilvános álarcaik mögött meghúzódó történetekről is. A Hatalom című film nem társadalmi szonda vagy detektívtörténet, bár e műfajok jegyeit is alkalmazza. Elsősorban egy aggasztó, metaforikus történet arról, hogy mekkora hatalma van egy egyénnek, és hogyan használhatja azt.

 

Hatalom - film

 

Az eredeti forgatókönyv társszerzője Marek Leščák, aki Prikler Mátyással már régóta együttműködik. A film operatőre Pálos Gergely, aki az ismert svéd rendezőnek, Roy Anderssonnak is többször munkatársa volt. A két főszereplő, Hajdu Szabolcs és Jan Kačer kiemelkedő alakítása mellett Kormos Mihályt, Mokos Attilát, Bandor Évát, Mária Zaujecovát, Lucia Kašovát, Ingrid Timkovát, Roman Polákot, Miroslav Krobotot, Olasz Istvánt, Oszlík Pétert és Jana Oľhovát láthatja a közönség.

 

 

Valahol egy határ menti régióban egy nem hivatalos vadászaton találkoznak Közép-Európa két szomszédos országának külügyminiszterei. Berger miniszter (Jan Kačer) nem szándékos lövése után meghal egy fiatal hajtó. Mivel Berger az egyik legfőbb esélyese az Unió vízért felelős stratégiai biztosi posztjának, a sajtó azonnal elkezd érdeklődni az ügy iránt. Nemzetközi téma a vízhiány az Unió városaiban, közeleg a végső döntés az Unió biztosának kinevezéséről, az ellenjelölt az Unió vízforrásainak magánosítását tervezi. A titkosszolgálat Steiner ügynököt (Hajdu Szabolcs) bízza meg, hogy próbálja meg meggátolni a botrány kirobbanását. Nem sejti, hogy ki lőtt, és hogy a feladata a hír nyilvánosságra kerülésének megakadályozása. A gyilkosság helyszínének meglátogatása során egy újságíróval (Lucia Kašová) találkozik, aki információkat gyűjt az esetről és a vadászatról. A halott fiú családja a temetésre készül, a szülők (Mokos Attila, Bandor Éva) és a húga (Mária Zaujecová) kétségbeesettek, tehetetlenek, nem tudják, ki ölte meg szerettüket. Steiner rájön, ki a gyilkos. Mivel halálos beteg, azt kéri felettesétől, fizessen az ügy megoldásáért, mert anyagilag be akarja biztosítani a családját. Parancsot kap, hogy találjon valakit és fizesse le, hogy magára vállalja a gyilkosságot. Berger miniszternek belső késztetése van, hogy bevallja tettét, de fél a lehetséges politikai következményektől, ezért erdei üdülőjébe menekül. Ez csak tovább bonyolítja a politikai helyzetet és tovább csigázza a sajtó érdeklődését. Steiner felfogja a miniszter lehetséges lemondásának következményeit, ezért aktívabban bekapcsolódik a cselekménybe. Mi a valódi történet, és kik a főszereplői? Az igazság az eseményekben vagy azok következményeiben rejtőzik?

 

Hatalom - film

 

A film producere az MPhilms, koproducerei a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), a magyar Proton Cinema és a cseh Negativ.

A film létrehozását támogatta a szlovák Audiovizuális Alap, (AVF) a szlovák Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), a Nemzeti Filmintézet, az Eurimages, a cseh Státní fond kinematografie és a Creative Europe-Media.

 

Hatalom - film

 

Alkotók

Rendező - Prikler Mátyás
Forgatókönyvíró - Marek Leščák, Prikler Mátyás
Fényképezte - Pálos Gergely
Vágó - Matej Beneš
Hang - Dušan Kozák, Tobiáš Potočný
Zene - Tallér Zsófia
Jelmez - Gadus Erika
Látvány - Michal Lošonský, Nyitrai Anna

Szereplők

Hajdu Szabolcs
Jan Kačer
Kormos Mihály
Mokos Attila
Bandor Éva
Jana Oľhová
Ingrid Timková
Mária Zaujecová
Lucia Kašová
Roman Polák
Oszlík Péter
Miroslav Krobot
Olasz István
Vörös Lajos
Láng Annamária
Katona László
Bánfalvi Eszter
Milan Vojtela

ATEMPO.sk
Fotó: MPhilms_Filmtopia