A kitelepítés egy rozsnyói család szemszögéből - a Baska magyarul beszél premierje a tévében

A Baska magyarul beszél című film Baska József képzőművész gyermekkorának történetén keresztül több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film televíziós premierje január 22-én 19:50-kor lesz a Dunán.

A felvidéki magyarság kitelepítése és annak következményei a magyar történelem máig kibeszéletlen, sötét fejezeteihez tartoznak, a témával foglalkozó filmek pedig szinte teljesen hiányoztak a magyar kulturális életből.

Baska Barbara grafikusművész, operatőr, filmrendező nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy festőművész édesapja, Baska József történetét egy lírai hangvételű dokumentumfilmben mutassa be. A rozsnyói Baska családnak 1947 januárjában kellett a Szudéta-vidékre való kitelepítés elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton Magyarországra menekülnie.

 

Baska Barbara és Csáky Attila

 

„A nagymamám sosem beszélt a kitelepítésről, de édesapám mindig: leírta, lerajzolta, lefestette. A szekér, az állandó úton levés, a menekülés visszatérő motívuma volt. Azok helyett szólt, akik a traumáik miatt képtelenek voltak erre, mi pedig ezt az utat folytattuk a dokumentumfilmmel. Alkotóként úgy gondolom, óriási jelentősége van annak, hogy a magyar kultúra napján mutatja be a Duna a nagyközönségnek” – hangsúlyozta Baksa Barbara a közmédia kulturális csatornájának Librettó című műsorában.

 

Baska magyarul beszél

 

Bár a második világháborút követő politikai döntések közel 80 éve történtek, az akkor elszenvedett traumák a gyermekek és unokák sorsára a mai napig hatással vannak. A Baska magyarul beszél című film producere, Csáky Attila szerint filmjük a magyar történelem súlyos kataklizmáját úgy mutatja be, hogy közben a leszármazottaknak is segít a tragédia feldolgozásában.

 

 

Vajon képes a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani? Lehet a hazának, a szeretetnek és a művészetnek határt szabni? És ami talán a legfontosabb: az utánunk következő nemzedék számára vajon csak kérdéseinket adjuk tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk? Ezeket a kérdéseket tárgyalja a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilm.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: NFI