A DAL 2024: Rockabilly, népdal és világzene is lesz a középdöntős dalokból – ők jutottak tovább az első válogatóból (+VIDEÓ)

Az éppen egy hete Petőfi Zenei Díj Életműdíjban részesült Földes László Hobo Mesél az erdő, Enyém, tiéd, miénk és Hajtók dala című slágereit adták elő közösen A DAL 2024 indulói február 10-én, a Duna Televízióban, a dalválasztó show első válogatójának nyitányaként. A első estén Kocsis Tibor dala, az Egy életen át lett a nyerő, 48 pontot kapott, az elérhető 50-ből.

Fontos újdonság, hogy az idei élő válogatók során a tévénéző az ötödik zsűritag. A dalok elhangzása alatt pontozhatnak a nézők, egy telefonszámról 20 sms küldhető, a dal végéig. A szavazás kezdetét és végét a képernyőre is jól láthatóan kiírják. A nézők pontszámait azután a zsűri által adott pontszámhoz adják.

 

 

Az első válogatón a műsor második részében indult Kocsis Tibor Egy életen át című dala nyert. Az énekes 39 pontot kapott a zsűritől, a tévénézők pedig 9 ponttal jutalmazták nagyszerű himnuszát. „Könnybe lábadt a szemem és libabőrös lettem, teljesen letaglózott” – mondta a dal elhangzása után Szandi, a zsűri egyik tagja, aki egyben megköszönte A DAL 2024 stábjának a látványt, amelyet az előadók köré varázsolnak.

 

 

A második helyre a tavaly A DAL 2023 döntőjéig menetelt EVERFLASH zenekar idei dala, a Nyisd ki a szemed! került, amely a Mesterséges Intelligenciáról szól. A zsűritől 39, a tévénézőktől 7 pontot kapott a dal, amely így 46 pontot szerzett. „Ez egy profi produkció!” – lelkendezett a zsűriből Ferenczi György. Németh Alajos Lojzi pedig a mai modern rock éllovasaiként jellemezte őket.

 

 

A harmadik helyen zárt a Sugarloaf Nászindulója. Tóth Szabolcs és Szűcs Norbert dalát a zsűri 39, a tévénézők 6 pontra értékelték. Összesen tehát 45 pontot kaptak. „Ius murmurandi, vagyis a mormogás joga szerelembe öntve” – jellemezte a dalt Egri Péter zsűritag.

 

 

A negyedik helyre juttatta a zsűri és a tévénézők összesített pontszáma, ami 43 volt, a Magidom Esendő halandó című dalát. „Győztetek. A megjelenés egyszerűsége is tetszett” – tudatta Németh Alajos Lojzi. „A dal szövege pedig unikális a mai világban” – tette hozzá Ferenczi György.

 

 

A további hat dalból a zsűri némi tanakodás után, a Name Project Nekem című – egyébként 40 pontot elért – szerzeményét választotta, az indoklás szerint a zenekar előadásmódja miatt. „Egy mosoly vagy saját magad. Ez a manus tényleg örül” – hangoztatta Ferenczi György.

 

 

Ez az öt dal jutott a középdöntőbe, ahol crossover változatban csendülnek majd fel a számok. Az első válogató show végén Rókusfalvy Lili és Fodor Imre műsorvezetők azt is elárulták, melyik előadónak, milyen zenei stílusban kell majd énekelnie.

Kocsis Tibor rockabillyben idézheti meg az ötvenes évek Amerikáját Egy életen át című dalával. Az EVERFLASH zenekar Nyisd ki a szemed! című dala blues változatban hangzik majd el. A Sugarloaf Nászindulójából népdal lesz, a Madigon a világzene műfajában bizonyíthat Esendő halandó című dalával. A Name Project Nekem című szerzeményének a műfaja pedig a rock lesz.

A jövő szombati válogatóba került tíz induló névsorát február 12-re, hétfőre ígéri a produkció. Portálunkon A DAL 2024 minden jelentős eseményéről rendszeresen beszámolunk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: MTVA