A DAL 2024: Harmadszorra sikerült – Elődöntőben a Phoenix RT és a Félszavak!

A reklámszünet után következtek, már a daluk alatt üdvrivalgásban tört ki a stúdió közönsége, 9 pontot kaptak a tévénézőktől és az utolsó dal elhangzásáig vezettek a második részben. Végre teljesült a Phoenix RT zenekar álma! Félszavak című daluk bejutott A DAL 2024 elődöntőjébe, ahol világzenei változatban hangzik majd el.

A február 17-én, szombaton tartott második válogató hatodik, a DAL 2024 idei évfolyamának 16. dala volt a Félszavak. Érdekesség, hogy Puss Tamás basszusgitáros énekes a 16-os mezt viselte a Phoenix RT kisfilmjében, amikor a srácok teremfociztak Nagymegyeren. Ezután biztosan a 16 lesz a szerencseszámuk! Rókusfalvy Lily műsorvezető a fellépésük előtt elmondta, nekik köszönhetően már mindenki tudja, merre van Csallóközcsütörtök. Azután megtudták a Duna Televízió nézői, milyen a felvidéki metál! Magabiztosan zenéltek a srácok, és a közönség reakciója nem maradt el. Nagy ováció fogadta a Félszavak televíziós bemutatkozását.

 

 

A zsűrit is lenyűgözte Puss Tamás basszusgitáros énekes, Győrög Márton és Győrög Bence gitárosok, valamint Lépes Ferenc dobos produkciója. „Egy banda, aki tudja, mit csinál” – kezdte az értékelést Ferenczi György zsűritag, majd úgy folytatta – „A hangszerválasztás unikális”. „Nagyon jók vagytok!” – lelkendezett Németh Alajos Lojzi, hozzátéve, kísérje a fiúkat az az energia, amit mutattak. Szandi elárulta, egy felvidéki turnén jöttek össze későbbi párjával, Egri Péter, mélységes elismerése mellett a budapesti FEMKÉT, a Felvidéki Magyarok Kulturális Egyesületét emlegette.

Puss Tamás: Nagy cseresznye lenne a tortán, ha Berlinben rögzíthetnénk új lemezünket

A Phoenix RT 38 pontot kapott a zsűritől, Szandi és Ferenczi György 10-10 pontot adtak. A tévénézők 9 pontra értékelték a dalt. „Köszönjük a közönségnek, a rajongóknak, a kiadónknak és mindenkinek, akik támogattak bennünket” – jegyezte a páholyban Puss Tamás frontember, miután kiderült, ők lettek a második válogató első továbbjutói, összesítésben pedig a második helyen végeztek.

 

 

Egy ponttal előzte meg őket a Legényes című dalt előadó László Evelin, aki tizedik előadóként lépett fel, és az első 10 pontot kapta a műsorfolyam során a tévénézőktől. Miközben másodszor csalt könnyeket Németh Alajos Lojzi szemébe. „Ady Endre azt mondta, hogy az élet a szerelemtől tiszta. A mi Kis hercegünk, azaz Kis Hercegnőnk vagy” – értékelte az énekesnő teljesítményét. A látványos produkciót egy páros tánca emelte ki még jobban.

 

 

A második fordulóból Kökény Dániel szomorú dala az Ugyanaz a ház, az előválogató óta rengeteget fejlődött tatai alter rock zenekar, az Arcidra Egészben kell című szerzeménye, és a zsűri választotta PINKERS A nap süssön ki című dala jutott a középdöntőbe, ahol crossover verzióban csendülnek majd fel.

 

 

 

Addigra László Evelin rockot, a Phoenix RT világzenét, Kökény Dániel dzsesszt, az Arcidra balladát, a PINKERS pedig népzenét alkothat dalából.

Február 19-én, hétfőn tudjuk meg a harmadik válogató tíz indulójának a névsorát. Ne feledjék, portálunk A DAL 2024 minden eseményét követi.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: WildungPhoto