Az otthonát kereső szivárvány - Écsi Gyöngyiről készült film a tévében

A felvidéki Écsi Gyöngyit mesemondó, énekes, református lelkészt bemutató filmet láthatunk a Duna World-ön, hétfőn 22.35-től.

A rozsnyói járásban található Kőrös községben vezeti énekkarát Gyöngyi. Balázs Emese filmjében a beszélgetés folyamán mesél az életéről, gyermekkoráról, hogyan ismerkedett meg férjével, viszonyát a magyar népdalokhoz, a hagyományőrzésről, teológiai tanulmányairól, és a bábozás szeretetéről.

ITT NÉZD ONLINE

 

A nemzeti összetartozás apropójából, külhoni alkotók közreműködésével készült el az az 53 részes különleges portrésorozat, mely a szerte a világban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről szól. Egy éven keresztül, összesen tizenhét országban dolgoztak a kamerák: az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Ausztráliában, Csehországban, Dél-Afrikában, Finnországban, Horvátországban, Kanadában, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Rockzenekar, orvos, színész, apáca, lángossütő, mezőgazdász, házmester, kályhaépítő, cipész, tanár, dúla, jazz- és népzenész, autószerelő, csokigyáros, slammer, pszichológus, festő- és szobrászművész, hegylakó, szociális munkás, cserkészparancsnok, szépségkirálynő, író, néptáncoktató, borász, fizikus, postás, bébiszitter, gátőr, pap, nyelvépítész, kocsma, falu, motoros egyesület, kézilabda- és focicsapat a főszereplői ezeknek az alkotásoknak, amelyek így, együtt, egyfajta keresztmetszetét adják a világban élő magyarságnak, pillanatképet arról, milyen sokfélék is vagyunk mi, magyarok.

ATEMPO.sk