Szarka Tamástól Mező Misiig – a zenei élet kiválóságai segítik A Dal 2024 elődöntőseit

Az idei dalválasztó újdonságaként a produkciók az eredetitől eltérő műfajban hangoznak el az elődöntőben. Az átdolgozásokban a magyar könnyűzenei élet kiválóságai működnek közre. Közös énekléssel, hangszerválasztással, stílustanácsadással és évtizedes szakmai tapasztalat átadásával kezdetét vette a felkészülés a következő megmérettetésre.

A Dal 2024 elődöntős produkciónak átdolgozásában a magyar könnyűzene ismert és elismert zenészei segítik az előadókat és a zenekarokat:

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground frontembere,
Csikány Tamás Fácán, a Mystery Gang dobosa,
Fekete-Kovács Kornél, jazz-zenész, trombitaművész, a Modern Art Orchestra vezetője,
Madarász Gábor Madi, A Dal session zenekarának gitárosa,
Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese,
Nagy Feró, Kossuth-díjas énekes, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere,
Oláh József, a Parno Graszt alapító-dalszerzője,
Pély Barna, Artisjus-díjas zenész,
Sárik Péter, Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművész, a Petőfi Zenei Díj 2023 év hangszeres előadója,
Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapítója

A Dal 2024 elődöntős versenyzői és segítői elkezdték a közös munkát és a felkészülést az új megmérettetésre. Amellett, hogy a segítők a dalok eredetitől merőben eltérő hangzásának átdolgozásában működnek közre a hangszerek kiválasztásától a közös éneklésig, igyekeznek az adott műfaj életérzését és a hozzá szervesen kapcsolódó színpadi megjelenést is átadni a fellépőknek.

Pély Barna dobolási technikájába avatta be a Lianát, hogy A háztetők felett a dalhoz legjobban illő blues stílusban szólaljon meg az élő show-ban. Mező Misi korábban hangsúlyozta, hogy a segítők mindössze tanácsot, véleményt mondanak arról, hogy mi állna jól egy dalnak: a felvidéki Phoenix RT Félszavak cigány népzenébe, a Magidom Esendő Halandó részben a country világába viszi át a hangzást. Madarász Gábor Madi a Legényes című dalt László Evelin hangjához igazodva a rock lágyabb vonalára terelte. Nagy Feró a keményebb rock képviselőjeként évtizedes szakmai tapasztalatával készíti fel a Miért félnék álmodni című dal énekesét, Bradics Jácintot a színpadi mozdulatoktól a mikrofontartásig.

 

 

A dalválasztó elődöntőjének 20 produkciója két szombat este mutatkozik be. A március 9-i adásban Bradics Jácint Miért félnék álmodni című dala rockosan, a HERE WE ARE Együtt egyedül produkciója balladaként, a Jazztelen Kezeket fel című dala folk változatban hangzik el. A Junkies Királyi többes produkciója swing, Kocsis Tibor Egy életen át című dala rockabilly stílusban tér vissza. László Evelin Legényes című dala rock műfajban, a Liana A háztetők felett produkciója bluesként, a Magidom Esendő halandó dala világzeneként bizonyíthat. A Quack Sosem elég című dala punk verzióban, a Sugarloaf Nászindulója népzeneként versenyez a döntőbe jutásért.

Az első és a második elődöntőből 5-5 produkció folytathatja a versenyt: a Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri a pontszámok alapján 4, a közönség a szavazataival 1 dalt juttathat tovább. A nézők arra a 6 dalra küldhetnek SMS-t, amelyek nem jutottak be a 4 közé, és a legtöbb voksot kapó kerül a döntő mezőnyébe. A fináléban a versenydalok a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangoznak el.

A dalválasztó tétje minden eddiginél nagyobb. A győztes dal előadója lemezkészítési lehetőséget nyer a berlini Hansa Studios-ban. Korábban olyan világsztárok rögzítették itt albumaikat, mint a U2, az R.E.M., a Depeche Mode vagy Iggy Pop.

ATEMPO.sk / MTVA