A DAL 2024: Felrobbantotta a stúdiót a felvidéki szuper group – Döntőben a Phoenix RT! (VIDEÓ)

„A dalotok a múltkor átment hegyeken és völgyeken, most pedig átkelt minden határon, a világ végéig” – értékelte a Phoenix RT Félszavak című dalának világzenei crossover változatát Németh Alajos Lojzi zsűritag, a DAL 2024 második elődöntőjében. A felvidéki szuper grouppal a háta mögött, pazar díszletben és táncosokkal felálló Phoenix RT maximális 40 ponttal jutott a legjobb magyar dalt választó show döntőjébe!

 

Phoenix RT

 

A féli Slovák Dávid nagybőgős, a felsőszeli Renczés Balázs hegedűs, a nagymegyeri – budapesti Csintalan Márk harmonikás és a magyarországi Szénási Gábor tamburakészítő, tamburás segítették győzelemre a Puss Tamás basszusgitáros, énekes, Lépes Ferenc dobos, Győrög Márton és Győrög Bence gitáros cigány népzenében előadott dalát. A srácok segítője Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere volt.

 

 

A műsor után azonnal özönleni kezdtek a gratulációk az interneten. Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere például facebook kommentben gratulált a Phoenix RT páratlan sikeréhez.

Puss Tomiék az első perctől hittek a dal crosoover változatának sikerében. Elszántak voltak, üdén és lazán muzsikáltak, aminek meg is lett az eredménye. Teljesült az álmuk: szimfonikus változatban csendülhet fel a Félszavak március 23-án, szombaton, A DAL 2024 döntőjében.

 

 

A közmédia dalválasztó show-jának második elődöntőjében három dal ért el maximális 40 pontot. A Phoenix RT dalán kívül, a Negál jazz stílusban előadott Nem lehetek más című dala (segítő: Sárik Péter) és a Roy Galeri Kiáltás című dalának rock változata (segítő: Madarász Gábor Madi) tetszett a legjobban a zsűrinek.

 

 

A negyedik helyen Kökény Dániel Ugyanaz a ház című dala végzett, 39 ponttal, ami dzsesszben is hatásos volt, így dupla sikert ért el Sárik Péter jazz-zongorista, mint segítő.

 

 

A tatai Arcidra zenekar Egészben kell című dalát a tévénézők juttatták döntőbe. A ballada változat megalkotásában Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője segített nekik.

 

 

A Pinkers A nap süssön ki című dalát a Kossuth-díjas Szarka Tamás segített népzenévé varázsolni. „A népzene ösztönből jön. Oda fészkelte be magát, amikor megszülettünk” – hangsúlyozta a zeneszerző, előadóművész, költő.

A DAL 2024 második elődöntőjének a végén Fehérvári Gábor Alfréd és Gubík Petra a 100 évvel ezelőtt született Szenes Iván halhatatlan slágereit énekelték, a DAL session zenekarának kíséretével.

Aki szeretne találkozni A DAL 2024 zsűritagjaival és házigazdáival, nem kell egy hetet várnia. A Duna TV népszerű Magyarország, szeretlek! című vetélkedőjében láthatja őket március 17-én, vasárnap este.

A DAL 2024 döntőjét pedig már most várja az egész Felvidék. Szép volt, Phoenix RT! Köszönjük ezt a boldog estét a képernyő előtt!

 

A DAL 2024 döntőjébe jutott dalok

Arcidra – Egészben kell
Bradics Jácint – Miért félnék álmodni
Junkies – Királyi többes
Kocsis Tibor – Egy életen át
Kökény Dániel – Ugyanaz a ház
László Evelin – Legényes
Negál – Nem lehetek más
Phoenix RT – Félszavak
Roy Galeri – Kiáltás
Sugarloaf – Nászinduló

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Phoenix RT és Wildungphoto