A bujdosó fejedelem - a Budapesti Új Nemzeti Kamara Színház előadása Nagykaposon

A bujdosó fejedelem - a Budapesti Új Nemzeti Kamara Színház előadása Nagykaposon

2019. október 28-án, hétfőn 18.00 órától kerül bemutatásra A bujdosó fejedelem című színházi darab Mikes Kelemen jegyzetei alapján Rákócziról, Zágontól Rodostóig, a budapesti Új Nemzeti Kamara Színház előadásában.

Az előadásra a Rákóczi – emlékév alkalmából kerül sor. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a nagykaposi Városi Művelődési Központba.

 

A mai történelem-ismeret sajnos meglehetősen hiányos az egyik legnagyobb magyar életműve iránt. Pedig II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem nevéhez a nemzet iránti teljes önfeláldozás, a magyarság nemzetté kovácsolása, és a leghosszabb ideig tartó szabadságharc fűződik. Ennek bukása után sem választotta a császár által felajánlott megalkuvást, behódolást, hanem inkább az örökös száműzetést.

Az előadás érdekessége, hogy Rákóczi életét híven követhetjük a vele sírig kitartó, hűséges bujdosó-társa és rajongója; Mikes Kelemen híres törökországi leveleiből, visszaemlékezéseiből, képzeletbéli nagynénjét szólítva meg írásaiban.

A darab főszereplője Mikes Kelemen, aki lépésről-lépésre elénk tárja az adott korszak társadalmi és politikai viszonyait. A színpadon megidézi Zrínyi Ilonát, a bécsi udvart, a Napkirály, XIV. Lajos környezetét, vagy éppen Drinápolyt, a török szultán palotáját.

Az előadásban az aláfestő zenék mellett néhány dalbetét teszi élőbbé az eseményeket.

 

Szereplők

id. Mikes Kelemen: Pelsőczy László
ifj. Mikes Kelemen: Illés Dániel
Zrínyi Ilona: Kovács Éva Rebecca
Kőszeghy Zsuzsika: Pelsőczy Luca e.h./ Aranyos Linda
Wratislaw herceg: Lénárt László
Kolonich érsek: Kákonyi Tibor/ Bor László
I. Lipót császár: Pelsőczy László
Kajdácsi Pálné: Péter Karola
Juliska szolgálólány: Szalay Tímea
Rákóczi hangja: Lázár Csaba

Szerkesztő: Fazekas Lajos
Díszlet: E. Kottek Péter
Világításterv: Csáki Rita

Rendező: Pelsőczy László

ATEMPO.sk