Hallod-é, pendítsd az lantot! - a Musica Historica együttes koncertje Eperjesen

Hallod-é, pendítsd az lantot! - a Musica Historica együttes koncertje Eperjesen

2021. július 24-én, szombaton 19.00 órakor az eperjesi Megyei Múzeum épületében ad koncertet a Musica Historica együttes Hallod-é, pendítsd az lantot! címmel.

Magyar, szlovák és lengyel muzsika lesz hallható a XVII-XVIII. századból.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A budapesti Musica Historica együttes 1988 óta működik, s Európa számos országában adott már koncerteket Magyarország és Közép-Európa régi zenéjéből.

A nagy európai zenetörténeti stílusok mindenütt ötvöződtek a helyi zenei hagyománnyal, térségünkben a magyar, szlovák és lengyel dallamvilággal, de voltak török, horvát és román kölcsönhatások is. Ebből a gazdag zenei örökségből válogattak a muzsikusok szerelmi és mulatódalokat, a vitézek énekeit és táncdallamokat, főként a felvidéki (a mai Szlovákia területén keletkezett) kottás gyűjtemények, az 1670 körüli Vietoris-kódex, az 1730-as évekbeli Apponyi-kódex és a Szirmayné Keczer Anna álnevén fennmaradt kézirat nyomán.

Külön színfolt néhány népies dallam, amelyeket Georg Daniel Speer sziléziai származású toronyzenész tanult az 1650-es években, városról városra vándorolva, majd e régi emlékeit 1688-ban kiadta. A programban számos korhű hangszer és azok élő népzenei rokonai szólalnak meg, felidézve a régi emberek örömét, bánatát és felszabadult, táncos jókedvét.

ATEMPO.sk