A vén bakancsos és fia, a huszár - előadás a Komáromi Jókai Színházban

A vén bakancsos és fia, a huszár - Komáromi Jókai Színházban

2021. július 24-én, szobaton 19.00 órakor Szigeti József-Horváth Z. Gergely A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszinművét mutatja be a Komáromi Jókai Színház, Dráfi Mátyás főszereplésével és Eperjes Károly rendezésében.

Belépő 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Szigeti József a magyar színház 1848 utáni hőskorának alkotója, igazi nagy formátumú színházi ember, „improvizátor”.

A vén bakancsos és fia a huszár, az egyik legismertebb magyar népszínmű a legsötétebb Bach korszakban, 1853-ban született. Főhőse Sugár Mihály, a napóleoni háborúkban kiszolgált baka (bakancsos), fia a huszár pedig a 48-as szabadságharcban veszíti el karját. Apa és fia, két generáció, amely ugyanazt a modellhelyzetet éli meg: komolyan véve a felettük álló hatalmat, háborúba mennek, testi épségüket, egészségüket sem kímélve áldozatot hoznak a királyért, a hazáért, az otthon maradókért, civil, hétköznapi életükben azonban kisemmizettekké, földönfutóvá vállnak épp azok által, akik miatt az áldozatot meghozták.

Ilon, a zsugori és nagyravágyó kocsmáros lánya a szegény bakancsos fiát, a huszárt szereti. Ám anyja fondorlatokkal, csellel elejét veszi a násznak. Ő többre, gazdagságra vágyik, s ezt lánya férjhez menésével akarja elérni. Nem kell azonban félteni a csavaros eszű magyar bakát, kígyóvá válik a kígyók között, és csellel legyőzi a zsugori sváb kocsmárosnét, így a történet végén a szerelmesek egymásra találnak, mindenki elnyeri méltó jutalmát, vagy épp büntetését.

 

Játsszák

Korcsmárosné - Varsányi Mari
Ilon - Bencsík Stefánia e. h.
Frici - Szabó Viktor
Sugár Mihály - Dráfi Mátyás (Jászai Mari-díjas)
Laci - Matusek Attila
Kántor - Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Lidi - Hostomský Fanni e. h.
Pista - Méhes Gergő m. v., Mácsik Bence m. v.

Közreműködők

Hanusz Zoltán és zenekara

Alkotók

Díszlet- és jelmeztervező - Gyarmathy Ágnes m. v.
Dramaturg - Garajszki Margit
Koreográfus - Gálik Gábor m. v.
Zenei munkatárs - Pálinkás Andrássy Zsuzsanna
A rendező asszisztense - Balaskó Edit

Rendező
Eperjes Károly (Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas)

ATEMPO.sk