26. Borostyán Fesztivál Komáromban – szombati program

26. Borostyán Fesztivál Komáromban – részletes program

2021. szeptember 11-én, szombaton folyatódik a 26. Borostyán Fesztivál Komáromban, az Európa-udvarban.

A fellépők köztt lesz a Last Blues Band, a Borostyán és az MMB Rock Band.

A belépés ingyenes. A fesztivál koncertjei rossz időjárás esetén a Borozóban (Európa-udvar) lesznek tartva. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

Szeptember 11. (szombat)

17.00 Last Blues Band - megzenésített versek, blues zene jazz, swing, funky elemekkel

A felvidéki Last Blues Band zenekar eredetileg 1991-ben indult útjára. Az alapító tagok egyike volt Tornóczi Tibor, aki 2018 tavaszán, négy év után újraélesztette a bandát teljesen megújult felállásban: zongora, dob, basszusgitár, gitár, ének+szájharmonika. Lassan összerázódott a csapat, majd pár klasszikus Last Blues Band szerzemény feldolgozása után elkezdtek saját dalokat írni, aminek a gyümölcse 2018 novemberére be is ért, amikor stúdióba tudtak vinni 6 saját dalt, azzal a céllal, hogy be tudják mutatni a zenekar arculatát. Zenéjükben elegyedik a blues, jazz, swing, funky, rock & roll, rock, de egyéb zenei stílusok is felfedezhetőek. Ez várható is volt, mivel a zenekar szinte mindegyik tagja más zenei irányzatú vonalon dolgozott idáig. A repertoárjukban lévő kizárólag magyar nyelvű dalok elég széles réteget meg tudnak szólítani, 1-töl 99+ éves korig. A zenekar az első nyilvános szereplésén, a 2019. április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

Közreműködik

Domján Ádám - basszusgitár
Tóth Marián - gitár
Tornóczi Tibor - ének, szájharmonika

 

18.00 Borostyán - megzenésített versek, ír népzene

A Borostyán együttes a megzenésített versek műfaját műveli, amellyel nemcsak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti. Nevükkel a versek örökzöld értékét kívánják kifejezni. Sokszínű zenei világukat lírai hangulatú zenéjük jellemzi dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve a népzenétől a világzenéig.
Az együttes a magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adja elő, valamint a megzenésített versei mellett a koncerteken világzenét – ír népzenét is szokott játszani saját feldolgozásban. Az együttes tagjai a következő hangszereken játszanak: gitár, hegedű, fuvola, furulyák, ír furulya, basszusgitár, dob, bongó, cajon, perkák.
A Borostyán együttes eddig 3 CD-albumot adott ki (Ha itt születtél, Rév-Komárom vára, Üllői úti fák), valamint 2 dala szerepelt a József Attila centenárium alkalmából kiadott felvidéki verséneklők közös CD-albumán. A Borostyán koncertjein több ismert zenész is közreműködött – Emmer Péter gitárvirtuóz, Nagy László Culó énekes, Farnbauer Péter zenész-producer-zeneszerző, Radványi Balázs a Kaláka együttes tagja, Holló Aurél az Amadinda együttes tagja, Rácz Csaba csellóművész. Az együttes a Borostyán Fesztivál létrehozója és szervezője. 1995-től kerül évente megrendezésre, ahol a megzenésített versek, a világzene és a népzene mellett a komolyzene és a dzsessz is teret kap. Az elő zene arázsa igazi értékeket közvetít a hallgatóknak, színesíti és gazdagítja Komárom kulturális életét.

Közreműködik

Nagy László – gitár, ének
Nagy Hollósy Zsuzsanna – hegedű
Kántor Krisztina – fuvola
Hántai Ferenc – basszusgitár
Horváth Ákos – űtősök
Homoki László – ütősök

 

19.00 MMB Rock Band – pop-rock dalok

Az MMB Rock Band a jelenlegi formájában, hivatalosan idén augusztus 20-án alakult egy sárisápi koncert alkalmával, de a zenekar története a korábbi évekre is visszavezethető. A zenészek több formációban dolgoztak már együtt az elmúlt közel húsz évben, így egy összeszokott, nagy színpadi rutinnal rendelkező együttesről beszélhetünk. Repertoárjukban a hazai és nemzetközi pop-rock történelem legjobb dalai szerepelnek, rockos, olykor blues-os hangszereléssel.

A jelenlegi felállás:

Horváth Ákos - dob
Seres Csaba - basszusgitár
Gelle László - gitár
Egri Zoltán - gitár
Molnár Árpád - gitár
Balogh Attila - ének

ATEMPO.sk