Hajni és a Fiúk koncert - Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

2022. május 14-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakája programsorozatot, melyhez a Füleki Vármúzeum is csatlakozik.

A programok a Városi Honismereti Múzeumban indulnak, ahol a múzeum régésze 18 órától szlovák, 18.30-tól pedig magyar nyelven mutatja be az érdeklődőknek Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről című kiállítást.

A látogatók betekintést nyernek a várban és a váralján az elmúlt években végbement régészeti ásatások részleteibe, megtekinthetik az ezüst- és rézérméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, ruhatartozékokat, illetve más, fémből és csontból készült díszeket.

Válogatást vetítenek az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör által készített közkedvelt archív filmekből, valamint a füleki gyárak múltját bemutató digitalizált fényképekből is.

A középső várban 19 órakor nyílik meg a Mesterségek művészete című tárlat. A Hodrushámori Iparművészeti Magán Szakközépiskola diákjainak köszönhető vándorkiállítás a bronzkortól az újkorig terjedő időszakot mutatja be a látogatóknak. Az eredeti technikákkal készült, régészeti leletekről mintázott replikák között vannak használati tárgyak, vértezetek, fegyverek, ékszerek és más kiegészítők. A tárlatot a múzeum gyűjteményi és kiállítási tárgyai egészítik ki.

A rendezvény kísérőprogramjaként bemutatják az iskola tanszakjait is. A megnyitó után a gyerekek 20.00 órától szlovák nyelvű meseelőadást tekinthetnek meg, 21.00 órától koncertet ad a Hajni és a Fiúk etnojazz zenekar, majd sötétedés után 22.00 órától tűzzsonglőr-előadást ad a Tűzfészek Társulat - közölte a vármúzeum.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

ATEMPO.sk