Karzatkoncert (orgonahang új dimenzióban) - Zsilka Alan dupla koncertje Budapesten

2024. április 4-én, csütörtökön 19.00 és 21 órától a Karzatkoncert - orgonahang új dimenzióban koncertsorozat vendége a felvidéki Zsilka Alan orgonaművész lesz a Budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében.

Orgonazene? Kinek mi jut róla eszébe? Akármi is legyen az, itt az idő a sztereotípiák felszámolására. Erre kínál lehetőséget a Müpa új sorozata, a Fassang László által megálmodott Karzatkoncert. Az intézmény rezidens orgonistája szerint ezek a koncertek fő jellemzője a szabadság és a közvetlenség. Ezt élheti át a sorozat áprilisi eseményének közönsége is Bach, Reger, Guilmant, Szkrjabin és Rachmaninov műveit hallgatva Zsilka Alan előadásában.

De honnan a sorozat neve, miért karzatkoncert? Mert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem mennyezete alól az a hatalmas valami - a negyvenkét tonnás hangvető, idegen szóval canopy -, amely eddig mindig fent volt látható, közvetlenül a mennyezet alatt, most jókedvében leereszkedik. Ettől aztán minden megváltozik: mások lesznek a térviszonyok, más lesz a látvány, más az akusztika. És persze más lesz a hangulat is, hiszen a közönség az orgonajátékostól nem messze, az emeleti karzatokon foglal helyet. A zenehallgató olyan közel lesz az orgonistához, hogy akár azt is mondhatja magában: „csak nekem játszik”! És valóban: ezek a zenék személyhez szólnak, szívesen lennének életre szóló társaink akár a sokat emlegetett lakatlan szigeten is.

Az ötvenperces koncert szólistája, Zsilka Alan felvidéki származású fiatal magyar orgonaművész. Diplomáját 2020-ban szerezte a Zeneakadémián. Jelentős hatást gyakoroltak rá tapasztalatai, melyeket német- és franciaországi tanulmányútjai során szerzett. Mindennapjait az egyházzenei szolgálat, a koncertekre és nemzetközi versenyekre való készülés, illetve az oktatás tölti ki. 2017 óta a Dunakeszi-alagi Szent Imre Plébániatemplom orgonistája.

Belépő 3000 és 5000 között kapható forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Műsor

Szkrjabin-Zsilka Alan: cisz-moll etűd, op. 2, No. 1
Rachmaninov-Federlein: g-moll prelűd, op. 23, No. 5
J. S. Bach: g-moll fúga, BWV 542/2
Reger: Tizenkét darab, op. 65 - X. Scherzo
J. S. Bach: d-moll concerto Vivaldi nyomán, BWV 596
Reger: I. (e-moll) szvit, op. 16 - IV. Passacaglia
Guilmant: I. (d-moll) orgonaszonáta, op. 42 - III. Final. Allegro assai

ATEMPO.sk