A MÁV Szimfonikus Zenekar és Balázs János ünnepi online koncertje

A MÁV Szimfonikus Zenekar és Balázs János ünnepi online koncertje

2020. január 21-én, csütörtökön 19.00 órától látható online a MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje Kodály - Liszt - Bartók címmel a Magyar Kultúra Napjának előestéjén.

Közreműködik Balázs János zongorán, vezényel Kovács János.

 

Műsor

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Liszt Ferenc: Magyar fantázia
Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

 

A magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy műve nyitja meg a MÁV Szimfonikusok idei, Szőke Tibor Mesterbérlet sorozatát, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén. A pódiumon két Kossuth-díjas művészt üdvözölhetünk: a zongora mellett Balázs Jánost, a karmesteri pultnál pedig Kovács Jánost.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2020-ban ünnepelte alapításának 75. évfordulóját, a jubileum alkalmából tervezett hangversenyek azonban nem valósulhattak meg a koronavírus járvány miatt. Kovács János, az idei évre halasztott hangversenyt azzal teszi ünnepivé, hogy a magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét tűzte műsorra.

Kodály Zoltán tánckölteményében Erdélyben gyűjtött dallamokat dolgoz fel rendkívül színgazdagon.

Liszt Ferenc a maga korában népszerű, a verbunkos hagyományokat folytató táncdallamokra komponálta zongoraverseny jellegű Magyar fantáziáját.

Bartók Béla nagyszerű életművének egyik kiemelkedő darabja a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amelynek egyébként 85 évvel ezelőtt, 1936-ban ugyanezen a napon volt a bemutató előadása. A Zene összefoglaló mű, benne van a világháború fenyegetésének árnyékában élő magyarság lélekrajza, a kor európai zenéje és a zeneszerzőnek a jobb jövőbe vetett hite is.

 

ATEMPO.sk