Rálik Szilvia és Bretz Gábor operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2021. február 7-én, vasárnap két kiváló művész, Rálik Szilvia és Bretz Gábor válogatnak kedvenc áriáikból, és egy fiatal tenort is vendégül látnak majd. A műsort az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról az Opera MaszkaBál sorozata keretében 20.00 órától közvetítik élőben online.

 

Rálik Szilvia közel két évtizede az Opera magánénekese. A Békéscsabán született énekesnő a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát magánének szakon, majd az egyetemi tagozaton folytatta tanulmányait. Énekelt Ausztriában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Dániában. Szegeden, a Simándy József Énekversenyen kategóriájában első helyezést ért el 2000-ben, ugyanebben az évben elnyerte a Budapesti Opera Alapítvány ösztöndíját is. Az Operaházban Wagner Siegfriedjében mutatkozott be 2001-ben az erdei madár hangjaként. Pályája során elénekelte az operairodalom legdrámaibb karaktereit, szerepei közül kiemelkednek Verdi, Wagner és Puccini hősnői. Munkásságát 2014-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták, s még ugyanebben az évben a Magyar Állami Operaház is Kamaraénekesének választotta, 2019-ben pedig Érdemes Művész kitüntetést vehetett át.

A budapesti születésű Bretz Gábor Los Angelesben kezdte tanulmányait, majd Budapesten folytatta azokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan neves személyiségek keze alatt tanult, mint Sólyom-Nagy Sándor. A Magyar Állami Operaházban először 2003-ban láthatta a közönség, ahol azóta is rendszeresen fellép. Repertoárján Mozart, Verdi, Wagner, Gounod, Boito és Bizet művei mellett számos magyar darab is található, valamint gyakran hallható koncertek szólistájaként. Neve nem ismeretlen a nemzetközi közönség előtt: énekelt már a New York-i Metropolitanben, a londoni Royal Opera House-ban, a milánói Scalában, ezen kívül München, Berlin, Bécs, Amszterdam, Bologna, Hamburg és Tokió színpadain is. Az Opera 2012/13-ban adományozta neki a Kamaraénekes-címet, munkásságát 2013-ban Liszt Ferenc-díjjal, 2020-ban Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el.
A fiatal tenor, Ódor Botond művész családba született, gyermekkorától kezdve klasszikus gitárt tanult, majd az éneklés felé fordult. 2013-ban első helyezést ért el a VIII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyen, a Zeneakadémián pedig 2017-ben végzett. Az Opera társulatával 2018-ban részt vett a Fantasio / Fortunio című operák itáliai bemutatóján. Repertoárja a bécsi klasszikus szerzők műveitől a mai modern zenéig terjed.

Az est művészeti vezetője: Tóth Erika
Zongorán közreműködik: Katona Anikó
Műsorvezető: Ókovács Szilveszter

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Giordano: Andrea Chénier – Maddalena áriája a II. felvonásból („Eravate possente”) – Rálik Szilvia
Mozart: Figaro házassága – Figaro áriája a IV. felvonásból („Tutto è disposto... Aprite un po'quegli occhi”) – Bretz Gábor
Janaček: Jenůfa – Jenůfa áriája a II. felvonásból („Mamičko, mám těžkou hlavu”) – Rálik Szilvia
Verdi: Simon Boccanegra – Fiesco áriája a prológusból („Il lacerato spirito”) – Bretz Gábor
Mozart: Così fan tutte – Dorabella áriája az I. felvonásból („Ah, scostati!... Smanie implacabili”) – Rálik Szilvia
Boito: Mefistofele – Mefistofele áriája a II. felvonásból („Ecco il mondo”) – Bretz Gábor
Cardillo: Core 'ngrato – Ódor Botond
Puccini: Tosca – Tosca és Scarpia duettje az I. felvonásból („Tosca divina, la mano mia la vostra aspetta”) – Rálik Szilvia és Bretz Gábor

ATEMPO.sk / opera.hu