Tercett-Trió - különlegességek az Opera művészegyütteseivel

Tercett-Trió - Online műsor az Opera művészegyütteseivel

2021. február 22-én, hétfőn folytatódik az Opera Tercett-Trió sorozata, melynek keretében az énekkari művészek a dalköltészet egyik utolsó képviselőjének állítanak emléket, míg zenekari művészek mesterek és tanítványok szerzeményeit tűzték műsorukra.

Az Opera művészeti együttesei, az Énekkar és a Zenekar 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

 

Az Opera Énekkara több alkalommal jelentkezett olyan műsorral, amellyel valamely zeneszerzőnek állított emléket egy évforduló alkalmából. Ezúttal a 118 éve, éppen február 22-én elhunyt osztrák komponista, a zenei dal egyik legnagyobb mestere, Hugo Wolf (1860–1903) előtt tisztelegnek egy dalciklussal. Közel 300 ilyen alkotást írt, s ezekben az úgynevezett „pszichologikus dalokban” a zene és a vers olyan bensőségesen és pontosan átjárják egymást, hogy sokan őt tekintik a német Lied utolsó és legnagyobb képviselőjének. A Goethe költeményeit megzenésítő Mignon-dalok című ciklusát Haris Nadin és Leszkovszki-Tóth Éva adja elő Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével.

Az Opera Zenekar programjában olyan zeneszerzők műveivel ismerkedhetnek meg a közvetítés nézői, akiknek más komponistákra gyakorolt hatása igen jelentős. Saverio Mercadante (1795–1870) népszerű olasz szerző volt, s bár az utókor kevéssé ismeri, operáinak felépítése, dallamvezetése és hangszerelése nagy hatással volt Verdire. Fuvolára, angolkürtre, hárfára és csellóra komponált F-dúr szerenád című darabját Biró Zsófia, Baráth Nóra, Simon Beáta és Stankowsky Endre zenekari művészek szólaltatják meg. A londoni Bachként is ismert koraklasszicista zeneszerző, Johann Christian Bach (1735–1782) munkássága Mozartra volt nagy hatással, akinek gyermekkorában több hónapon át tanítója is volt a brit fővárosban. C-dúr fuvolakvartettjét (W.B 64) V. Menyhárt Zsuzsanna, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Dóczi Áron (hegedű) és Boldoghy Kummert Péter (cselló) adja elő. A műsorban a „kis” tanítvány egy darabja is helyet kap. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) már sikeres zeneszerzőként többször utalt arra, hogy mennyit köszönhet londoni mesterének. Kürtkvintettjének I. tétele Benyus János (kürt), Nagao Haruka (hegedű), Kondor Péter (brácsa), Tóth Balázs (brácsa) és Fejérvári János (cselló) tolmácsolásában hangzik el.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu