Antik történetek - online koncert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

2021. február 22-én, hétfőn 19.30-tól kerül sor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának újabb koncertjére Variációk kamarazenére - tavaszi sorozat keretében a budapesti Zeneakadémián. 

Az Antik történetek című hangversenyt online közvetítik. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, valamint Ránki Dezső (zongora). Vezényel Kovács János.

 

Debussy korszakos remekműve, az Egy faun délutánja kétszer okozott meglepetést. Előbb a bemutató közönségét hozta zavarba, majd közel két évtizeddel később, 1912-ben, amikor Vaclav Nyizsinszkij koreográfiát tervezett hozzá. Párizs színházkedvelő közönsége két szenvedélyesen vitázó táborra szakadt, és még olyan nagytekintélyű művészek is megszólaltak az ügy kapcsán, mint Auguste Rodin, korának legelismertebb szobrásza: „művészi formát és stílust a húszéves Nyizsinszkijtől lehet tanulni”. Talán kevesen tudják, hogy Debussy zenekari darabja egy magyar szobrászt is rabul ejtett, Telcs Edét. A francia mester muzsikájának inspirációját őrzi néhány domborműve, melyeket ma a Zeneakadémián csodálhatunk meg. Az antikvitás jegyében fogant tánczene, Ravel egyetlen balettje, a Daphnis és Chloé zárja az estet, előtte pedig Ránki Dezső szólójával a G-dúr zongoraverseny hangzik el.

 

MŰSOR

Debussy: Egy faun délutánja
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Ravel: Daphnis és Chloé – balettzene

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: radiomusic.hu