Barlangból a koncertteremig: Bulik - A MÁV Szimfonikus Zenekar ifjúsági online sorozata

Barlangból a koncertteremig - A MÁV Szimfonikus Zenekar ifjúsági sorozata online

2021. március 6-án, szombaton 11.00 órától lesz látható a MÁV Szimfonikus Zenekar Barlangból a koncertteremig ifjúsági sorozatának következő alkalma Bulik címmel online a Budapest Jazz Clubból.

 

Hogyan kezdődhetett az ember és a zene kapcsolata? Hol és hogyan lehetett zenét hallgatni réges-régen az ősidőkben? Kik zenéltek és kik hallgatták? Vajon mi illett és mi nem? Miért változnak a hangszerek?

Előadásonként haladunk a történelmi koroktól korunk zenéjéig. Zenetörténeti érdekességek, izgalmas hangszerek és muzsikák szerepelnek a sorozatban interaktív módon, vetítéssel és időnként tánccal színesítve. Az előadások műsorvezetője Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus.

A sorozat keretében valóságos időutazáson vehetnek részt a gyerekek, ahol az őskortól eljutunk egészen napjaink zenéjéig.

 

Műsor:

Kovács Béla: Velencei Karnevál
Bolling: Jazz Szvit 2. és 5. tétel
Elgar: Salute d'amour
Elton John: Your Song
Horovitz: Szonatina 2.tétel
Carlos Gardel: Por una Cabeza
Piazzolla: LiberTango

 

A zenekarról röviden:

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben, a második világháború végnapjaiban alapította Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért – ötlete nyomán speciális vasúti kocsikban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el.
A zenekar idővel az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, amelynek nemzedékek köszönhetik első komolyzenei élményüket. A Gördülő opera elnevezésű, országjáró hangversenysorozat ugyanis évtizedeken át a vidéki nagyvárosok kulturális programjainak meghatározó eleme volt.

A MÁV Szimfonikusokat ma az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Koncertjeit évente több mint 50 ezren látogatják, de a rendszeres rádió- és televízióadásokon keresztül a hallgatók száma ennél jóval több.

A hangversenylátogatók következő nemzedékének zenei nevelése a MÁV Szimfonikusok küldetésének egyik prioritása.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk