Forrószegiek – Novák Ferenc Tata táncdrámája a Nemzeti Táncszínház előadásában (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Forrószegiek – Novák Ferenc Tata táncdrámája a Nemzeti Táncszínház előadásában

2021. április 12-én, hétfőn 20.00 órától lesz látható a Forrószegiek - Széki Rómeó és Júlia című táncjáték a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 

A márciusban 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc „Tata” 1989-ben mutatta be azóta ikonikusnak számító táncdrámáját a Thália Színházban. A legendás koreográfus 1958-tól végzett európai szinten is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkát az erdélyi Széken, amelyről „Szék táncai és táncélete a 20. század első felében” címmel készült szakdolgozata a mai napig hivatkozási alapnak tekinthető.

Az előadás egy valóban megtörtént tragikus eseményt dolgoz fel a koreográfus visszaemlékezései alapján. Széken három utca volt, amelyek között nem lehetett házasodni, a kemény szokásrend miatt az egyes utcák fiataljai csak a saját területükről kereshettek maguknak párt. A Forrószegiek nem véletlenül kapta a Széki Rómeó és Júlia alcímet: az utcák közötti házasságkötést tiltó szokások tragédiához vezettek, a feldolgozás pedig Shakespeare örökérvényű drámájának alapfelállását képezi le egy különleges magyar környezetben.

Bemutatója után 30 évvel tűzte ismét műsorra a Forrószegieket a Nemzeti Táncszínház, ahol a Táncművészeti Egyetem hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház művészei és a Bihari János Táncegyüttes közös munkával reprodukálták a világirodalom egyik legtöbbet forgatott szerelmi drámáját a magyar néptánc eszköztárával keverő, a magyar táncdráma máig kiemelkedő alkotásának számító művet.

 

Előadók:

Magyar Táncművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház szólistái és a Bihari János Táncegyüttes jelenlegi és korábbi tagjai

Kali, a forrószegi lány: Gyetvai Júlia
János, Kali bátyja: Juhász Zoltán
Márton, Kali forrószegi szeretője, János barátja: Sáfrán Balázs
István, a felszegi fiú: Kele Kristóf
Zsuzsi, István felszegi szeretője: Bacsó Lilla
Lázár, István barátja: Szabó Gábor
A Sorsanya: Maros Anna
Kali édesanyja: Gerdesits Irén
Zsuzsi édesanyja: Rusorán Gabriella
Tiszteletes: Ertl Péter

Zene: Rossa László
Jelmez: Imrik Zsuzsa
Díszlet: Götz Béla eredeti díszletei alapján
Rendező-koreográfus: Novák Ferenc

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk