PERÉNYI Miklós és PALOJTAY János koncertje online

PERÉNYI Miklós és PALOJTAY János koncertje online

2021. április 15-én, csütörtökön 19.00 órától PERÉNYI Miklós gordonkaművész és PALOJTAY János zongoraművész online kamaraestjére kerül sor.

 

Műsor:

Johann Sebastian BACH: d-moll szvit No. 2, Op. 1008
Prelúdium | Allemande | Courante | Sarabande | Menüett I/II | Gigue
Felix MENDELSSOHN: Variations concertantes, Op.17
Robert SCHUMANN: Fantáziadarabok, Op. 73

SZÜNET

César FRANCK: A-dúr szonáta
Claude DEBUSSY- KOCSIS Zoltán: La plus que lente - Valse
BARTÓK Béla: 1. rapszódia Lassú | Friss

 

PERÉNYI Miklós Budapesten született 1948-ban, zenész családban nőtt fel. A zene iránti fogékonyságát korán felfedezték. Gordonkatanulmányait 5 évesen kezdte el. Első önálló hangversenyét 9 éves korában adta. Hangszeres tanárai Zsámboki Miklós, Banda Ede, illetve Enrico Mainardi, majd Pablo Casals voltak. Zenei ismereteinek bővítését ezután is folytatta. Ifjú korától folyamatosan a világ sok zenei központjában lépett fel, illetve lép fel hangveresenyeken és mesterkurzusokat is tart. 1974. óta tanít a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián jelenleg, mint Professor Emeritus.

Magyarországon kitüntették -többek között- Kossuth-díjjal (1980-2006), Bartók-Pásztory-díjjal (1980), és legutóbb 2014-ben a Nemzet Művésze címmel. Francia kitüntetései a Művészetek és Irodalom lovagrendje (2002).

Hangverseny fellépései és a tanítás mellett, -tevékenységének egy másik területe a zeneszerzés is.

 

PALOJTAY Jánost kisgyerek korától körülvette a zene. Akár zongorázásról, improvizációról, zeneszerzésről vagy otthoni közös éneklésekről volt szó, mindig is elsősorban játéknak tekintette a zenét. 5 évesen kapta első hivatalos zongoraóráit, majd középiskolás korában több évig zeneszerzés szakon is tanult. 13 éves korától a Különleges tehetségek osztályában folytatta tanulmányait a Zeneakadémián, ahol később Kemenes András és Wagner Rita növendékeként végzett. A salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre volt a mestere, kitüntetéses diplomája megszerzése után pedig Kirill Gersteinnél tökéletesítette tudását a Stuttgarti Főiskola posztgraduális képzésén. Tanárai valamennyien Rados Ferenc tanítványai voltak, akinek lényegkereső zenei gondolkodása és előadói szemlélete Palojtay művészetét is meghatározza. Nagyban inspirálta őt Schiff András játéka, akivel több mesterkurzuson is együtt dolgozott. Schiff Palojtay tehetségére felfigyelve a schwarzenbergi Schubertiadára és a Wigmore Hallba is meghívta a fiatal zongoristát. Ugyancsak Schiff András ajánlására szólistaként a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat keretein belül a kontinens számos előkelő koncerttermében lépett közönség elé. Palojtay többek között Murray Perahia, Claudio Martinez-Mehner és Dmitrij Bashkirov mesterkurzusain is részt vett, Bashkirov ösztöndíjasként is visszahívta kurzusaira, Rados meghívására pedig Prussia Cove-ban is tanulhatott.

„Generációjának egyik legizgalmasabb egyénisége. Az a típusú zenész, aki a nagy mesterművek valódi jelentését keresi. Érzékeny zenész, kiváló zongoratudással.” Várjon Dénes jellemzi így Palojtay János zongoraművészt, aki zenei mélységével, erőteljes, mégis világos és természetes játékával hívta fel magára a zenei élet figyelmét.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk