Dalok, emberi hang nélkül - Klenyán Csaba, Rohmann Ditta és Simon Izabella online hangversenye

Dalok, emberi hang nélkül - Klenyán Csaba, Rohmann Ditta és Simon Izabella online hangversenye

2021. június 19-én, szombaton 19.30-kor Dalok emberi hang nélkül címmel Klenyán Csaba, Rohmann Ditta és Simon Izabella ad online koncertet a Zeneakadémián.

 

A világ legrangosabb kamarazene-fesztiváljain fellépő Simon Izabella, a repertoárját a barokktól a kortárs zenén át a hagyományos műfajokon túlmutató projektekig építő Rohmann Ditta és a modern klarinét zene úttörőjeként ismert Klenyán Csaba közös koncertjének főszereplője a dal – emberi hang nélkül.

Beethoven korai triójának fináléja variációs tétel, melynek témája egy, a korban igen népszerű opera melódia. A dalt Bécs számos utcáján (Gasse) fütyülték az emberek – innen a darab beceneve. Schumann híres, főhősnője életen átívelő szerelmét bemutató dalciklusában a zongora mellé ezúttal az énekhanghoz legközelebb álló hangszer, a cselló társul. De nemcsak itt, hanem Mahler népköltészetből merítő ciklusából is egy hangszer „énekel” majd részleteket: a klarinét. A koncertet a századfordulós Bécs egyik jellegzetes alkotója, Alexander Zemlinsky triójával zárja a három zenész.

 

Műsor

Beethoven: B-dúr („Gassenhauer”) klarinéttrió, op. 11
Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42 (cselló-zongora változat)
Mahler: A fiú csodakürtje – részlet (Ronald Kornfeil klarinét-zongora átirata)
Zemlinsky: d-moll klarinéttrió, op. 3

 

Közreműködők

Klenyán Csaba (klarinét)
Rohmann Ditta (cselló)
Simon Izabella (zongora)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk