Magyar Mise - Tolcsvay László és Tolcsvay Béla rockoratóriuma Inámban

Magyar Mise - Tolcsvay László és Tolcsvay Béla rockoratóriuma

2021. szeptember 19-én, vasárnap 16.00 órától Inámban, a római katolikus templom kertjében mutatják be Tolcsvay László és Tolcsvay Béla rockoratóriumát Magyar Mise címmel.

Az előadás előtt kerül sor a VI. Kegyeleti megemlékezésre a felvidéki meghurcolt katolikus papok, hívek és Lénár Károly pápai káplán emlékének tiszteletére. 14.00 órától szentmisét celebrál Mgr. Balga Zoltán, a Prágai Magyar Katolikus Plébánia lelkipásztora, majd 15.00 órától megemlékezés és Esterházy János emléktáblájának avatása.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A „Magyar Mise” című rockoratórium Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenéjére és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró szövegkönyvére készült. Ősbemutatója 1987-ben volt. Több évtizedes sikertörténete során a Kárpát-medence és a világ számos helyén bemutatásra került.

A mű szerkezete a római katolikus liturgiát követi, és közel húsz éve elkészült a templomi előadásra alkalmas átirata is, azóta gyakran hangzik szentmise keretei között, a liturgia szerves részeként. Bemutatója óta a zenemű több száz alkalommal csendült fel.

Bebizonyosodott, hogy üzenete a koncerttermek falai között, a szabadtéri előadásokon és a megszentelt helyeken, templomokban, gyülekezetekben egyaránt betölti küldetését, azaz, hittel és zenével hirdeti a magyar nemzet elköteleződését a keresztény értékek mellett.

Szereplők

Tolcsvay László - Erkel Ferenc-díjas zeneművész, énekes
Sáfár Mónika - Jászai Mari-díjas színművész
Homonnay Zsolt - Jászai Mari-díjas színművész
Kőrösi András - operaénekes
a Pannonia Sacra Vegyes Kar, Silló Katalin vezetésével

ATEMPO.sk