Karácsonyi oratórium II. - az ünnepi hangverseny folytatása ONLINE is

Karácsonyi oratórium II. - az ünnepi hangverseny folytatása ONLINE is

2022. január 6-án, csütörtökön 19.30-tól a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében folytatják  Bach Karácsonyi oratóriumának bemutatóját, amit ONLINE is közvetítenek.

 

Akik meghallgatták a Müpa december 12-i karácsonyi hangversenyén Bach Karácsonyi oratóriumának első három kantátáját Laurence Equilbey vezényletével, most folytathatják a sort a második hárommal, Vashegyi György és együtteseinek koncertjén. A Karácsonyi oratóriumnak többek között az is egyik vonzó tulajdonsága, hogy a művet alkotó hat kantátát nem kell feltétlenül egyvégtében meghallgatni, külön-külön is mindegyik teljes értékű élményt nyújt, hiszen valamennyi az egyházi év egy-egy meghatározott alkalmára készült.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Közreműködők:

szoprán - Baráth Emőke
alt - Balogh Eszter
tenor - Bernhard Berchtold
basszus - Najbauer Lóránt

Purcell Kórus
Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

 

A negyedik, ötödik és hatodik kantáta (Fallt mit Danken, fallt mit Loben - Hajoljatok meg hálával, magasztalón; Ehre sei dir, Gott, gesungen - Tiszteletet zengjünk néked, ó Isten; Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben - Uram, ha a kevély ellenség köröttünk dúl) az újév és vízkereszt közötti időszak egyházi ünnepeihez kapcsolódik. A zene hangvételét a ciklust záró hatodik kantátában jellemzi az ünnepi trombita- és üstdobkórus fénye, ám a többi mű alaptónusa is derűt, bizakodást áraszt, illőn a karácsonyt követő időszakhoz és az új esztendő kezdetét megvilágító bizakodáshoz. Az est karmestere, Vashegyi György a magyarországi historikus régizene-interpretáció meghatározó alakja mind előadóművészként, mind pedagógusként. Szimbiózisban működő együttesei, az 1990-ben alapított Purcell Kórus és az ugyancsak általa, egy esztendővel később létrehozott Orfeo Zenekar a hazai hangversenyélet nélkülözhetetlen résztvevői, melyek a barokk és a klasszikus repertoár számtalan nagy remekművét és különlegességét szólaltatták már meg koncerteken és hanglemezeken. A négy világszerte elismert szólista az együttesek állandó partnere, koncertjeik közönségének régi, meghitt ismerőse.

ATEMPO.sk