Cigányszerelem - nagyoperett a Rátonyi Róbert Színház előadásában Dunaszerdahelyen

Cigányszerelem - nagyoperett a Rátonyi Róbert Színház előadásában Dunaszerdahelyen

2022. május 15-én, vasárnap 16.00 órától kerül bemutatásra Lehár Ferenc Cigányszerelem című nagyoperettje a Rátonyi Róbert Színház előadásában Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Belépő 17 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragotin Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gergellyel. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona vidéki földbirtokos nagyasszony is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragotin Péter birtokán.

 

Cigányszerelem

 

A Cigányszerelemben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése.

A szerző operai igényű zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagy erdő, vagy a Vad cigánylegény vagyok. A Rátonyi Róbert Színház előadásában az operett műfaj kíválóságai – ,mint Kállay Bori, Teremi Trixi, Faragó András, Virágh József és sokan mások – szerepelnek.

 

Főbb szerepekben:

Ilona: Kállay Bori
Józsi: Domoszlai Sándor
Zórika: Vörös Edit
Dragotin Péter: Virágh József
Jolán: Teremi Trixi
Boldizsár: Kiss Zoltán
Gergely: Vadász Zsolt / Sövegjártó Áron
Kolompár Mihály: Faragó András
Miska: Lendvai Zsolt

Jelmeztervező: Vesztergombi Anikó
Díszlettervező: Perlaki Róbert
Koreográfus: Hábel Ferenc
Rendező: Bori Tamás

ATEMPO.sk