Skuta Nóra és Jozef Lupták koncertje Rimaszombatban

2023. november 28-án, kedden 18.00 órakor a 43. Zenés Ősz keretében lép fel Jozef Lupták, szlovák élvonalbeli csellista és Skuta Nóra, a nemzetközi színpadokon is aktív, kiváló zongoraművész a rimaszombati Művelődési Házban.

Előadásukban Bartók Béla, Leoš Janáček, Ernest Bloch, Myroslav Skoryk és Ludwig van Beethoven művei csendülnek fel.

A belépőjegy ára 5, míg a KPH-tagoknak 3 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Jozef Lupták a szlovákiai zenei és kulturális tér egyik alakítója. Alapítója és művészeti vezetője a Convergence nemzetközi kamarazenei fesztiválnak, amely 1999 óta Szlovákia egyik legrangosabb zenei eseménye. A kulturális miniszteri díj és a Fric Kafenda-díj kitüntetettje. Keresett és aktív kamarazenészként a világ vezető művészeivel és együtteseivel dolgozik együtt. Fellép hazai és nemzetközi színpadokon az Egyesült Államoktól Új-Zélandig. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Olaszországban, Magyarországon, az USA-ban és Angliában. Számos CD-felvételt készített, és még a világjárvány idején is aktív volt. Az egyik első művész volt, aki a nappalijából online közvetített koncerteket, és a világ három városát - Portland, London és Pozsony - összekötő koncertet készített úttörő élő online technológiával. 2021-ben "Touched by Sound" címmel interjúkötetet adott ki Ivan Ježíkkal. Jelenleg koncerttevékenysége mellett Pozsonyban és Besztercebányán tanít.

A Színművészeti Főiskola elvégzése után Skuta Nóra Kanadában, valamint szombathelyi, weimari, darmstadti és piesztáni mesterkurzusokon csiszolta előadói képességeit. Keresett kamara- és szólista, valamint a kortárs zene szenvedélyes tolmácsolója. Jelentős kortárs zeneszerzők számos művét mutatta be és rögzítette, valamint fellépett nemzetközi fesztiválokon. Diszkográfiája többnyire kamarafelvételeket tartalmaz cselló-zongora, két zongora és zongora-klarinét duóformációkban, valamint profil CD-ket több szlovák zeneszerzőtől. 2023 szeptembere óta a pozsonyi Állami Konzervatóriumban tanít.

ATEMPO.sk