Minden hír


Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat

Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat (+FOTÓK)

Nyolcadik alkalommal került átadásra a Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj, amelyet idén több változás is érintett. A gálaműsorral egybekötött díjátadónak november 16-án a komáromi Városi Művelődési Központ adott helyet.

A programot a jövőre 40 éves Harmónia-díjas komáromi Concordia Vegyeskar nyitotta meg Stubendek István karnagy vezetésével és Krasznai Gáspár kíséretében. Az est házigazdái ezúttal is Szvrcsek Anita és Jakubecz László voltak.

 

COncordia Vegyeskar

 

Az egybegyűlteket Keszegh Béla a város polgármestere köszöntötte

és, ahogy arról már korábban is írtunk, bejelentette, hogy a díjátadónak a jövőben is Komárom ad majd helyet.

A fellépők sorát a trióban felálló dunaszerdahelyi Arizóna folytatta, majd pedig a Fonogram- és Harmónia-díjas Lakatos Róbert nyűgözte le a közönséget.

 

Lakatos Róbert

 

A számtalan formációban zenélő brácsaművész, aki a Városi Művelődési Központ új igazgatója és a Harmónia-díj kuratóriumának elnöke is elmondta, hogy

további változás a díjjal kapcsolatban, hogy évente már csak egy, maximum két művész kapja meg ezt az elismerést.

„Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a díj olyan legyen a jövőben, amit minden egyes ember, aki megkapja, a felső polcára tegye.”

Megköszönte a díj elindítóinak, Lábszky Olivérnek és Dobosi Róbertnek az eddigi munkáját és örömmel vette át a stafétabotot ő és a csapata. Céljai között van többek közt, hogy jövőre a közszolgálati TV is élőben sugározza az eseményt.

 

Pósfa zenekar

 

Ezt követően újra a zenéé volt a főszerep és a ZSEB zenekar, Zsapka Attila és Benko Ákos duója hozta meg a kellő hangulatot az est fénypontjához.

Kihirdették a 2019-es Harmónia életműdíjasát, aki a Komáromban született, de már Pozsonyban élő Török Ferenc hegedűművész, zenepedagógus lett. A díjat Szalai Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöké adta át.

A díjat meghatódva átvevő zenész megköszönte az elismerést. Szerencsésnek nevezte magát, hogy magyarnak született, hogy Komáromban nevelkedhetett és hogy eljutott a zeneiskolába.

 

Török Ferenc

 

Török Ferenc a komáromi művészeti alapiskolában kezdte zenei tanulmányait, majd a Pozsonyi Állami Konzervatórium és Zeneművészeti Főiskola következett. A híres Moyzes Vonósnégyes tagjaként világszerte több mint ezer koncertet adott, lemezeik száma már átlépte a húszat, s Európa nagyvárosaiban számtalan rádiófelvételük készült (Bécs, Frankfurt, Lipcse, Szófia, ...). 1990-től a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője volt, de más formációkban is zenélt. Egyik megálmodója és életre hívója volt a sikeres komáromi zenei mesterkurzus-sorozatnak. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium tanára. Csatlakozott a tavaly alakult Beliczay Kamarazenekarhoz is, mely a hazai zenei művészeti élet jeles képviselőit gyűjtötte össze többek közt a Szlovák Filharmónia, a Szlovák Rádió Zenekarának vagy épp a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának tagjaiból.

 

A hazaiak fellépését a Fölszállott a páva kategória győztese, a Pósfa zenekar zárta Csiba Júliával az élen.

 

Balázs Fecó

 

Az gála második felében az est sztárvendége Balázs Fecó állt a színpadra, aki hosszú idő után először adott koncertet Komáromban. A legismertebb dalaiból kaptunk egy kis ízelítőt, melyeket szinte kivétel nélkül a közönséggel együtt énekelve adott elő.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin, Cséfalvay Á. András

Felvidéken rendezik 2020-ban a Palóc Világtalálkozót

Felvidéken rendezik 2020-ban a Palóc Világtalálkozót

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség.

A 2013 óta szervezett eseménysorozatnak a Palóc Összefogás jegyében 2020-ban első alkalommal Felvidék ad majd otthont, méghozzá a 777. éves Ipolyszécsényke.

„Hiszen a Jó Palócok az anyaországon kívül is számos helyen élnek. Úgy érezzük, hogy ezzel a helyszínnel ismét erősíthetjük, hogy határoktól függetlenül összetartozunk.” - olvasható a fesztivál honlapján.

Ipolyszécsényke s Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban “terra Zelchan” néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja. Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is álló klasszicista kastélyt. A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarország része volt.

 

Ipolyszécsényke

 

A község Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 13. század végén épült. Mellette egykor gyógyvizű forrás tört fel, melyhez messze földről is elzarándokoltak. Mára a forrás vize elapadt. A templomot 1754-ben barokk stílusban építették át. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Egykor szép angolparkja volt. A plébánia épülete a 19. század elején készült klasszicista stílusban.

A fesztivál szervezéséhez a község mellett a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya is csatlakozik.

Az esemény keretében kerülnek átadásra a Szeder Fábián-díjak is, amelyet azon személyeknek, csoportnak, közösségnek ítélik oda, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőnek tartanak. Többek közt Agócs Gergely, Pál István (dudás), Beke Beáta, Csáky Károly és Pósa Judit is átvehette már ezt az elismerést.

Az esemény programja fokozatosan alakul, amelyről olvasóinkat is tájékoztatjuk majd.

A VII. Palóc Világtalálkozóra tehát 2020. július 31-e és augusztus 2-a között kerül sor, ahová már most mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Felvidékiekkel jön az X-Faktor első élő showja

Felvidékiekkel jön az X-Faktor első élő showja

Már csak néhány óra és kezdődik a 2019-es X-Faktor első élő show-já. A bejutott versenyzők hónapokon át küzdöttek, hogy ott lehessenek a legjobbak közt.

Nagy örömünkre idén sem maradunk felvidékiek nélkül, akik most már azért menetelnek, hogy akár ők legyenek az RTL Klubon futó tehetségkutató 9. évadának győztesei is.

 

A C.O.O.L. duó tagjai, a 17 éves rimajánosi Kovács Bence és a 14 éves rimaszombati Orosz Dani nemcsak évek óta zenésztársak, hanem barátok is, ami a Csillagvirágnak és Pako Máriának is köszönhető. A családjuk, az iskoláik és az egész gömöri régió mellettük áll.

 

C.O.O.L.

 

Úgy, ahogy a 16 éves balogújfalusi Ruszó Tibor mellett is, aki a Bátkai iskola végzőse. Ő hat éves kora óta zenél és már korábban is szeretett volna jelentkezni a tehetségkutatóba. De megérte várnia, hisz most már olyan jelzőkkel is illeték, mint az „évad legjobb énekese”.

 

Ruszó Tibi

 

Valamint ott lesz még a zselízi Babindák István is, aki Sperante együttes oszlopos tagja.

 

És most itt a lehetőség, hogy támogassuk őket a céljaik elérésében. Szavazhatunk rájuk az RTL24 ingyenesen használható applikációval (Appstore, Google Play), illetve SMS-ben a műsor folyamán feltüntetett emeltdíjas telefonszámon (egy telefonról max. 10 szavazat).

Nézzétek az RTL Klub adását 20.00 órától és szavazzatok!

 

A csapatok:

Puskás Peti és a zenekarok

C.O.O.L.
Speranta
Take 3

ByeAlex és a fiúk

Gödöllei Emánuel
Ruszó Tibor
Vanek Andor

Gáspár Laci és a 25+osok

Balogh Antal (Anti bácsi)
Burai Renátó
Zdroba Patrik

Dallos Bogi és a lányok

Bagdi Enikő
Dárdai Blanka
Huszár Aletta

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Ők az újabb továbbjutók a Fölszállott a páva gyerekévadában

Ők az újabb továbbjutók a Fölszállott a páva gyerekévadában

Újabb hat produkció jutott tovább a Fölszállott a páva idei gyerekévadának második élő adásában péntek este. A Duna Televízióban sugárzott műsorban tizenkét versenyzőt láthatott a közönség.

 

A táncos szólisták és táncospárok közül

ifj. Mahovics Tamás,

a táncegyütteseknél az

Urban Verbunk
és az Árendás Kamara Táncegyüttes,

az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában

a Komári Puják,

míg a hangszeres szólisták és zenekarok közül

Csapodi Tádé jutott tovább a középdöntőbe a zsűri pontjaival.

Szabadkártyával juttatta tovább a zsűri a Bistey Boglárka és Farkas Regő László táncos párost.

 

A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Beáta előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban egy különleges produkciót, a Maros Művészegyüttes Benedek Elek meséje nyomán megalkotott előadását is láthatták a nézők.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A Fölszállott a páva gyerekévada jövő pénteken a harmadik élő elődöntővel folytatódik, akkor is tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Váradi Levente / MTVA

OTT VOLTUNK: Ámulatba ejtette a közönséget az Arte Diversa ensemble

OTT VOLTUNK: Ámulatba ejtette a közönséget az Arte Diversa ensemble

Egy különleges koncertnek lehettek szem- és fültanúi, akik a minap ellátogattak a dunaszerdahelyi Vermes-villába. A 2017-ben alakult Arte Diversa ensemble formáció mutatkozott be a városban, akik igazán egyedi stílust képviselnek, hisz a klasszikus zenét ötvözik a jazz, a pop, a latin és a világzenével.

A zenekar vezetője Bertók Pityu zongoraművész, aki a darabok átiratáért is fel. „A saját elképzeléseim szerint formálom őket." - mondta a kitűnő Liszt-díjas zenész.

 

Arte Diversa ensemble

 

Olvasóink számára a csapat biztos nem ismeretlen, hisz májusban a Virtuózok színpadán is nagy sikerrel mutatkoztak be. „Idén csatlakoztunk a Tom-Tom Stúdió csapatához és nekik köszönhettük a fellépést” - tette hozzá Pityu.

A zenekar repertoárja a népszerű klasszikusoktól az önálló kompozícióig terjed és a lenyűgöző feldolgozások igazán inspirálják a zene szerelmeseit.

 

Arte Diversa ensemble

 

Négy kitűnő zenész, Bertók Pityu zongorán, Štefan Buga hegedűn, Vanessa Sárközy nagybőgőn és Emil Hasala hegedűn varázsolt a színpadon.

A két István virtuóz játéka pedig ámulatba ejtette a közönséget és minket is. Nézzétek meg a fotóinkat :)

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Ők mutatkoznak be a Fölszállott a páva második élő adásában

Ők mutatkoznak be a Fölszállott a páva második élő adásában

A második élő adással folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este újabb tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

 

A második élő adásban a táncos szólisták és táncospárok között

Bistey Boglárka és Farkas Regő László (Pilisborosjenő),
Ifj. Mahovics Tamás (Békés)
és Laczkó Botond (Debrecen) mutatkozik be.

 

A táncegyüttesek közül

a deszki és szegedi gyermekekből álló Tiszavirág Néptáncegyesületet,
Gödöllőről az Urban Verbunkot,
Jászberényből pedig az Árendás Kamara Táncegyüttest (Viganó Gyermektáncegyüttes) láthatják a nézők.

 

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában

a Komári Puják (Zalakomár),
Szabó Blanka (Debrecen)
és a Sulyom Énekegyüttes (Abaújszántó) lép színpadra.

 

A hangszeres szólisták és zenekarok közül

Csapodi Tádé (Budapest),
Majoros Ditta (Nyíregyháza)
és Németh Csaba Levente (Zsámbék) adja elő produkcióját.

 

A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Beáta előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban egy különleges produkciót, a Maros Művészegyüttes Benedek Elek meséje nyomán megalkotott előadását is láthatják a nézők.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József operaénekes özvegye

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József operaénekes özvegye

Életének 85. évében elhunyt Simándyné Hegedűs Judit. Az infánsnő születésnapja című Radnai Miklós táncjátékban már 14 éves korában szerepelt, majd negyedszázadon át – 1950 és 1975 között – volt az Operaház balettkarának megbecsült tagja.

Jutka asszony Simándy József gazdag pályafutása alatt férje fontos támasza és három gyermekük édesanyja volt. A Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, operaházi Örökös Tag 1997-ben bekövetkezett halála után is minden idejét és kiapadhatatlan energiáját a legendás tenor emléke ápolásának szentelte.

A Szegeden 1998-ban alapított Simándy József Énekversenyen évről évre fővédnökként figyelte a jövő generációját, valamint tevékenyen részt vett a 2017-es Simándy100 rendezvénysorozat lebonyolításban.

Nyugodjon békében!

ATEMPO.sk / Operaház
Fotó: Rákossy Péter

Bródy János

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne - interjú Bródy Jánossal

Bródy János üzenetei, dalszövegei generációkat átívelően hatnak a közönségre. Koncertjein valamennyi korosztály érti és érzi szavainak súlyát, mélységét. Mondanivalója – úgy tűnik – örökérvényű. A magyar rock ikon a többi között a pályán megtett első lépésekről, az alkotás folyamatáról és a szeretet hatalmáról is nyilatkozott.

FRISS HAZAI! Kicsordul a nyálad a Hope Red új videóklipjére

FRISS HAZAI! Kicsordul a nyálad a Hope Red új videóklipjére

Sokak szerint fantázianév, mások szerint viszont valós tartalom áll a “gasztrometál” stíluselnevezés mögött. A Hope Red új videóklipje, a Track#3 választ ad az eddig meg nem válaszolt kérdésre. Valamint a srácok is szokásukhoz híven :)

Miről szól a videóklip? “Csak leforgattuk, hogyan néz ki egy nap, amikor próbál a zenekar.” - mondta Sanya, a zenekar egyik gitárosa. A videóklipet Molnár Csaba fényképezte, és

sztárszereplést vállalt benne a Róka is. “Sokat kellett győzködnünk, a legutóbbi videója után kerülni szerette volna a nyilvánosságot.” - tette hozzá Sanya.

Újra fénykorát éli a magyar táncházmozgalom

Újra fénykorát éli a magyar táncházmozgalom

Keleti népzenék gyűjtésébe kezdett a Hagyományok Háza, és az első együttműködés az azerbajdzsáni folklór intézettel történik – derült ki a „Városok jövője - közösségek művelődése” című szakmai konferencián. A rendezvényen a táncházmozgalom, és az azokat működtető, illetve nekik otthont adó intézmények vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat.

A „Városok jövője – közösségek művelődése” című konferenciát a Budapesti Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezte meg immáron negyedik alkalommal Budapest Főváros Városházára. Itt közel 40 budapesti közművelődési intézmény vezetője és munkatársa osztotta meg tapasztalatait, többen előadás formájában.

Elsőként Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zenész, a táncházmozgalom egyik elindítója szólalt fel. Felidézte, hogy anno milyen ideológiai környezetben próbáltak érvényesülni. A saját pozíciójukat féltő állami hivatalnokok általános véleménye volt, hogy a táncház nem ad választ a fiatalok problémájára, és a fiatalság inkább elzárkózik mindentől.

Azt sem nézte jó szemmel az akkori rendszer, hogy a tinédzserek találkozni és beszélgetni akarnak egymással.

A Sebő-féle táncház 1972-ben indult Budapesten az FMH-ban, ahol öt évig zavartalanul működhettek, de ahogy népszerűsödött a program, megjelentek a besúgók. A néptánc később nagyon elterjedt, bekerült a nemzeti alaptantervbe, és a magyartáncház-módszer felkerült az UNESCO által elismert szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok listájára. Sebő szerint a tánc nemcsak szereplési, hanem kommunikációs lehetőség is.

 

Városok jövője - közösségek művelődése

 

A Hagyományok Háza főigazgató-helyettese, M. Tóth János az intézmény történetéről, szerteágazó tevékenységéről számolt be. Előadásából kiderült, hogy a keleti, kaukázusi népek dalainak összegyűjtésébe kezdtek bele. Az azerbajdzsáni folklór intézettel egyrészt megosztották a magyar gyűjtési módszert, másrészt az összegyűlt adatokat archiválják. Mint kiderült,

az azeriek maximálisan nyitottak voltak az együttműködésre, lévén, hogy a gyűjteményükben 800 dal található, szemben a 200.000 magyar népdallal.

A Hagyományok Háza munkatársai a kazah és a török kollégákkal is felvették már a kapcsolatot egy hasonló együttműködés reményében. M. Tóth János kérdésre válaszolva elmondta: tervbe van véve, hogy a rendkívül gazdag magyar népdalgyűjteményt megjelentessék különböző online zenei boltokban, köztük az iTunes-on és a Spotify-on, ezzel is közelebb hozva a fiatalságot a magyar kultúrához.

A TEMI Fővárosi Művelődési Háza igazgatója, Szűcs Ferenc elmondta, hogy az intézmény 1951-es megnyitása óta működik náluk táncház. Ez odáig bővült, hogy a 80-as évek közepén évi 200 táncprogram zajlott a házban. Jelenleg hét csoport tevékenykedik az épületben, köztük ír, francia és country táncesemény is zajlik.

Utolsóként Sánta Gergő és felesége, Sánta Bíró Anna, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetői szólaltak fel.

A tánc jótékony hatásáról beszéltek, miszerint oldja a stresszt, és házon kívül hagyja a problémákat.

Több programjukról is beszámoltak, többek közt a Legény-estekről, melyek során népdalgyűjtők mesélnek az élményeikről. Ezen kívül utazásokat is szerveznek, hogy az érdeklődök – mint fogalmaztak – beszagolhassanak egy autentikus cifra szobába.

Pontos adatok nem léteznek arra vonatkozóan, hogy jelenleg hány táncház működik. Az Emberi Erőforrás Társkezelő Csoóri Sándor Alap pályázataiból

arra lehet következtetni, hogy a Kárpát-medencében legkevesebb 300 magyar táncház szervez rendszeresen programokat. A konferencia során többször is elhangzott: a magyar táncházmozgalom újra fénykorát éli.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! A KÓTA ismét meghirdeti a Magyar Kórusok Napját – Csatlakozzatok!

FELHÍVÁS! A KÓTA ismét meghirdeti a Magyar Kórusok Napját – Csatlakozzatok!

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA idén is meghirdeti a Magyar Kórusok Napját. A szövetség felhívja a kórusok, szervezők figyelmét, hogy december 13-a és 16-a között szervezzenek kórushangversenyt Kodály Zoltán születésének tiszteletére (december 16.).

Az eseményeken minimálisan egy Kodály-mű hangozzék el, de ez a kórusműveken kívül lehet hangszeres mű vagy zongorakíséretes népdalfeldolgozás is.

Regisztrálni az magyarkorusoknapja@gmail.com e-mail címen lehet, ahová várják az események tervezett programját, majd egy visszaigazoló e-maillel jelzik a jelentkezés elfogadását. A határidő 2019. november 25.

Az eseménynél kérik feltüntetni, hogy a koncert a KÓTA – Magyar Kórusok Napja 2019 rendezvénysorozat része, az ehhez tartozó logót pedig használni a plakáton.

A sikeres rendezvények után minden résztvevő kórus oklevelet kap a KÓTÁ-tól. A legjobb koncertfelvételek pedig a KÓTA holnapján is megosztásra kerülnek.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / KÓTA

A palóczok - kétszáz éve alapozta meg Szeder Fábián a magyar néprajzkutatást

A palóczok - kétszáz éve alapozta meg Szeder Fábián a magyar néprajzkutatást

Háromnapos rendezvénnyel, három helyszínen – Balassagyarmaton, Szécsényben és Csábon – tisztelegtek Szeder Fábián kétszáz évvel ezelőtt megjelent A palóczok című tudományos munkája előtt a néprajzkutatás szakemberei, művészek, jó palócok.

A palóczok kiadvány letöltése

 

Szeder Fábián konferencia

 

Az ünnepségsorozat, amely október 25-e és 27-e között egyben a magyar néprajzi leírás, nyelvjárás- és népcsoportkutatás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából került megrendezésre a Palóc Múzeumban vette kezdetét.

Az ünnepi konferenciát és kulturális napokat Tóth Henrik, Csáb polgármestere nyitotta meg, aki a falu neves szülöttének, Szeder Fábiánnak életét ismertette a jelenlévőkkel. A községben utca, énekegyüttes (Szeder Kórus) és fesztivál (szederFESZT) is viseli nevét, 2018-ban pedig Szeder Fábián első szobrát is felállították a község iskolája mellett.

 

Szeder Kórus

 

A rendezvénysorozat első két napján számos előadás hangzott el a magyar néprajz kezdeteiről, eredményeiről, jelentőségéről, Szeder Fábián életéről és munkásságáról, valamint a palócokról.

Pénteken Balassagyarmaton a csábi Szeder Kórus is bemutatkozott, de a kétszáz éve született Reguly Antalnak emléket állító időszaki vándortárlatot is megnyitották. A nap zárásaként első alkalommal adták át a Palócságért díjat, amelyet Csáky Pál, felvidéki politikus, író és Kanyó Judit, Varsány polgármestere kapta.

 

Kanyó Judit és Csáky Pál

 

Szombaton a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban folytatódtak a programok, ahol szervezők nevében Limbacher Gábor igazgató üdvözölte a jelenlévőket. A nap folyamán többek közt Agócs Gergely népzenész, a Magyarok Háza munkatársa is tartott előadást, de a palóc térségen kívül bemutatásra kerültek a magyar néprajz egyéb régiói is. Az estét Nógrád megyei és felvidéki előadók közreműködésével palóc folklórműsor zárta Paluch Norbert néptáncpedagógus, etnográfus rendezésében, aki egyben a konferencia kulturális szervezője is volt.

Az programsorozat vasárnap Csábon, Szeder Fábián szobránál végződött, ahol helyi diákok és a Folk LC kultúrműsorát hallhatták az egybegyűltek. A rendezvény Limbacher Gábor beszédével és koszorúzással zárult.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Limbacher Gábor

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára. Mi Benkő Géza, Laboda Róbert és Vadkerti Imre videóival emlékezünk.