Minden hír


Ruszó Tibi álma valóra vált (+VIDEÓK)

Ruszó Tibi álma valóra vált (+VIDEÓK)

Közel fél év után győztes hirdettek az X-Faktor tehetségkutatóban. Egy kis felvidéki községből, a rimaszombati járásban fekvő Balogújfaluról indult útjára Ruszó Tibi, akinek szombaton este végül az álma valóra vált.

Snétberger Ferenc

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Magyar Örökség-díjat kapott

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adtak át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, az elismeréssel ismét hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét díjazták.

Ezúttal Magyar Örökség Díjban részesült az 50 éves pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amelynek hiteles hagyományőrzését ismerték el.

Mellettük díjazták a Hódi házaspár nemzetszolgálatát, a Magyar Néprajzi Társaság kultúraőrző tevékenységét, Czencz József dokumentarista filmművészetét, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség diáksportot ösztönző tevékenységét, a Roska család keresztény hitből fakadó, tudományt és művészetet gazdagító életpéldáját, valamint Bari Károly költészetét és cigány kultúrát feltáró munkásságát.

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptánc, népdal és hangszeres népzene felkutatására, ápolására, ezek színpadi formában való feldolgozására és terjesztésére.

E kitűzött célhoz mind a mai napig hűek maradtak, amit nem kis mértékben bizonyít úgy a jelenlegi “Bár emlékezete maradjon meg …” című, valamint az eltelt ötven év alatt bemutatott több mint 20 egész estét betöltő műsort. Alapítója és 1996-ig fenntartója a Csemadok volt, alapító koreográfusa pedig Quittner János.

Első egész estét betöltő műsoruk ősbemutatója 1970-ben volt a Galánta melletti Alsószeliben, “A tűznek nem szabad kialudni” címmel.

Fellépéseik zömét – küldetésünknek eleget téve – főleg Szlovákia magyarlakta városaiban falvaiban valósítják meg. Ezenkívül gyakori meghívottai a különböző hazai, nemzetközi jellegű folklórfesztiváloknak, ami a magas művészi színvonal elismerése. Többször és sikeresen szerepeltek külföldön is: Magyarország, Ausztria, Németország, Olaszország, Venezuela, Portugália, Svájc, Ausztrália, Új-Zéland.

Olaszországban 1986-ban, Goriziában a XXI. Nemzetközi folklórfesztivál versenyprogramjában aranyérmet és vele “Eccelente” (Kiváló Együttes) címet szereztek, a női tánckar és kísérő zenekarunk a Varsányi Együttes pedig különdíjat kaptak.

1996-ban a Martin György Néptáncszövetség által - a határon túli együttesek számára is - meghirdetett minősítő versenyen “Kiválóan Minősült Együttes” címet szereztek, amelyet 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2012-ben megvédett, és így elnyerte a Martin György Emlékplakettet. A Molnár István koreográfiai versenyen 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben II. és III. díjat kapott. Gyakori szereplője a budapesti Néptáncantológiának. Legmagasabb kitüntetésük a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (2000).

Utánpótlását az Apró Szőttes Gyermek Néptáncegyüttes biztosítja. 2000-től kibővítették tevékenységüket, havi rendszerességgel rendeznek a Pozsonyban tanuló diákok számára táncházat és a gyermekeknek játszóházat. Iskolai nevelőkoncertjeikkel a magyar tanítási nyelvű alapiskolákat látogatják. 2005-ben rendezték meg első néptánc táborukat, mely közkedvelt a hazai, a csehországi és magyarországi fiatalok körében.

EZ, ATEMPO.sk

Ruszó Tibivel jön az X-Faktor döntője – SZAVAZZUNK!

Ruszó Tibivel jön az X-Faktor döntője – SZAVAZZUNK!

Szombaton este eldől, ki nyeri az X-Faktor 2019-es évadát. A tehetségkutató döntője este 20.00 órakor indul az RTL Klubon.

A legjobbak között ott van a balogújfalusi Ruszó Tibor is, aki eddig a veszélyzónát elkerülve menetelt a fináléig. Mellette még Vanek Andor és Zdroba Patrik áll majd a színpadon.

Ma ismét a zongora mögé ül és két produkcióban is láthatjuk a szepsi Demko Matyit.

 

Ruszó Tibi és Demko Matyi

 

Ezúttal már minden a nézőkön múlik, mivel a mentorok a döntős produkciókat csak értékelik, így nagyon fontos lesz a leadott szavazatok száma.

Szavazni az RTL24 ingyenesen használható applikációval (Appstore, Google Play), illetve SMS-ben lehet a műsor folyamán feltüntetett emeltdíjas telefonszámon (egy telefonról max. 10 szavazat).

Nézzétek az RTL Klub adását 20.00 órától és szurkoljunk Tibinek!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: X-Faktor

Adventi koncertsorozattal járja Felvidéket az Arcok

Adventi koncertsorozattal járja Felvidéket az Arcok

A királyrévi Arcok formáció 1998-ban alakult, négy fiatal kezdeményezéséből. Kezdetben műsoraikat főként a magyar történelem jelentős eseményeihez alakították, verseket zenésítettek meg, de nem kisebb örömmel énekeltek átdolgozott, örökzöld slágereket, gyermekdalokat vagy karácsonyi énekeket.

A 2007-es évtől fogva már elsősorban egyházi könnyűzenével kezdtek el foglalkozni, és az első fél év alatt több mint 30 egyházközség hívei és érdeklődői hallhatták őket.

A formáció mára már bejárta a Kárpát-medence összes vidékét. Most decemberben adventi koncertsorozattal járják a Felvidéket, nyolc helyszínen találkozhatunk velük:

December 8. - Felsőtúr (Római katolikus templom)
December 14. - Zsigárd (Római katolikus templom)
December 15. - Nagytúr (Római katolikus templom)
December 18. - Negyed (Római katolikus templom)
December 20. - Nagymegyer (Római katolikus templom)
December 21. - Illésháza (Kultúrház)
December 22. - Kosút (Római katolikus templom)
December 22. - Királyrév (Római katolikus templom)

Az Arcok együttes jelenlegi felállása:

Takács Angéla - ének
Udvaros Krisztina - ének
Erdélyi Csaba - gitár, ének
Sárközi Imre - zongora

A csapat célja a magyar kultúra megőrzése, anyanyelvünk ápolása, a versek iránti fokozott figyelem felkeltése. Az emberek számára igényes, emlékezetes, maradandó és nem utolsó sorban szórakoztató műsorok bemutatása.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

Újabb öt produkció jutott a Fölszállott a páva idei gyerekévadának második, péntek esti középdöntőjéből a döntőbe, a szabadkártya sorsáról a nézők dönthettek.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Karácsony előtt derül ki, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

A második középdöntőben a táncos szólisták és táncospárok közül Busai Bori és Makula Zoltán, a táncegyüttesek közül a Szinvavölgyi Prücskök, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Komári Puják, a hangszeres szólisták és zenekarok közül pedig Csapodi Tádé jutott a döntőbe.

A középdöntőben a szabadkártya sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség dönt. A nézők a műsor ideje alatt szavazhattak kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül.

Szabadkártyával jutott a döntőbe a Vasi Kislegényczéh.

A múltheti továbbjutók pedig a táncos szólisták és táncospárok közül ifj. Mahovics Tamás (Békés), a táncegyüttesek közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely), a hangszeres szólisták és zenekarok közül pedig Hajdu-Németh László (Budapest). Szintén szabadkártyával jutott a döntőbe Szász Csanád László (Erdély - Körtvélyfája).

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban egy különleges produkció, Csipkerózsika története elevenedett meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A jövő pénteken, december 20-án a döntővel zárul.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva

A felvidéki Fekete Tamás világsztárok és feltörekvő művészek társaságában ad koncertet

A felvidéki Fekete Tamás világsztárok és feltörekvő művészek társaságában ad koncertet

Hétvégén a Magyar Rádió Márványterme egy különleges koncertnek ad helyet. A tehetség-gondozásban kiemelkedő szerepet játszó Kamara Akadémia Egyesület hazai és nemzetközi szinten ismert fiatal növendékei,

a Virtuózokban is bemutatkozó éreskújvári Fekete Tamás, Hartmann Domonkos, Simic Aleksander és Magyar Valentin, a magyarországi klasszikus zenei élet legfontosabb előadóival, Várdai Istvánnal és Fejérvári Zoltánnal lépnek színpadra.

A 2019. december 14-én, szombaton 16 órakor kezdődő ingyenes rendezvény műsorvezetője Becze Szilvia.

A Kamara Akadémia Egyesület tagjai Magyarország legkiemelkedőbb fiatal szólista művészei, akik tanárként is jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek. Várdai István, az egyesület elnöke, a bécsi zeneakadémia professzoraként, világszerte oktató és koncertező szólistaként az egyesület meghatározó szakmai irányítója. Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsa pozícióját váltotta fel azért, hogy zenei tehetségeket és pályán lévő fiatal muzsikusokat segítsen. Fejérvári Zoltán, zongoraművész, kurzusok megtartásával és a programba történő fiatalok beválogatásának segítésével valamint mentorálással vesz részt a szakmai munkában. Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész szakmai tanácsaival segíti az egyesület munkáját és részt vesz a mentoráltak képzésében, kiválasztásában.

Az egyesület 2019 év elején indította tehetségkutató programját, amelynek nem titkolt célja, hogy hazai környezetben lehetőséget teremtsen arra, hogy a támogatottak széles közönség előtt is bemutatkozzanak, erősítsék nemzeti identitásukat, hosszútávú szakmai mentorálást kapjanak és világszínvonalú fejlesztő és gazdagító programokon vegyenek részt legalább két éven keresztül.

A programban való részvétel lehetőségét évente elbírálja a szakmai bizottság és a mentoráltakkal együtt dönt a folytatásról. Ennek feltétele a kiírt meghallgatásokon való részvétel és az egyesület által szervezett programokon való aktív jelenlét és együttműködés egész évben.

EZ, ATEMPO.sk

Ma este jön a Fölszállott a páva második középdöntője – mutatjuk a kódokat

Ma este jön a Fölszállott a páva második középdöntője – mutatjuk a kódokat

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők, akik a szabadkártya sorsáról is dönthetnek.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

 

A második középdöntő versenyzői:

Táncos szólista és táncospár kategória

Busai Bori és Makula Zoltán – KÓD: 19
Hajdu-Németh Balázs és Hajdú-Németh Ilona – KÓD: 23
Sándor Benjámi Solt – KÓD: 13
Trenka Máté – KÓD: 17

 

Táncegyüttesek

Szinvavölgyi Néptáncegyüttes – KÓD: 15
Vasi Kislegényczéh – KÓD: 21

 

Énekes szólisták és énekegyüttesek

Komári Puják – KÓD: 22
Ölveczky Emma – KÓD: 18
Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter – KÓD: 14

 

Hangszeres szólisták és zenekarok

Bodros tamburazenekar – KÓD: 24
Csapodi Tádé – KÓD: 20
Nagy Benedek – KÓD: 16

A középdöntőben a szabadkártyák sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség dönt. A nézők a műsor ideje alatt, 19 óra 30 perc és 21 óra 45 perc között szavazhatnak kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül.

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban is lesz különleges produkciót: Csipkerózsika története elevenedik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A jövő héten a döntővel zárul a Fölszállott a páva idei gyerekévada.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva

FELHÍVÁS: Így tedd rá! – jelentkezz a Felvidéki Mini Táborba

FELHÍVÁS: Így tedd rá! – jelentkezz a Felvidéki Mini Táborba

Jövőre az Így tedd rá! csapta újra Búcsra látogat, ahol a résztvevők népi játékokat ismerhetnek meg és néptáncmódszertani továbbképzésen vehetnek részt.

Táncoljunk, énekeljünk újra együtt 2020. január 17-én és 18-án. A képzés Balatoni Kata jóvoltából ingyenes.

A tervezett program

Január 17. (péntek)

15.00 – 18.00 óra között Így tedd rá! képzés, vacsora, wellness, meglepetés

Január 18. (szombat)

9.00 – 16.00 óra között Így tedd rá! képzés, ebéd, búcsú.

 

A szállás, a képzés és az étkezés egy helyen, a Karkó panzióban lesz. Érkezés pénteken 13.00 órától.

Árak:
- szállás+3 étkezés: 40 euró/fő
- csak étkezés: 20 euró/fő
- szervezési díj: 10 euró/fő
- wellness: 10 euró/fő (előre jelezni)

Jelentkezési határidő december 30., hétfő. Regisztrálni Kerekes Grajszky Beátánál lehet a +421918904563 telefonszámon és a msovibuc@azet.sk emailcímen.

EZ, ATEMPO.sk

Peer Gynt – Felvidéken debütál a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház produkciója

Peer Gynt – Felvidéken is debütál a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház produkciója

A felvidéki Csavar Színház és Soproni Petőfi Színház közös produkciója az idei évad egyik legnagyobb és legizgalmasabb előadása. Peer Gynt az álmok színdarabja, az emberiség nagy színdarabja ez, a drámairodalom egyik legnagyobb műve a jó és rossz örök harcáról, küzdelméről. Arról, hol a helyünk a világban, mi az életünk célja, milyen minőségű utat járunk be eközben.

Az előadás főszereplője Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendezője pedig a szintén Jászai Mari-díjas Pataki András. Felvidékről Kiss Szilvia és Boráros Imre is játszik a darabban.

 

Peer Gynt

 

"Intellektuális tét, nagy vállalás, komoly kihívás az előadás, gazdag filozófiát hordozó szöveggel, tartalommal az életünk kérdéseiről.”

"Nem olyan világban élünk, amikor az emberek bátran, önmagukat vállalva bármikor őszintén átadják magukat a szeretetnek. Az egyén hajszolja a pénzt, pozíciót, vagyontárgyakat, sokszor pótlékként. Közben észre sem veszi, mire is lenne szüksége. Peer Gynt sorsa is ezt tükrözi felénk."

 

Peer Gynt

 

Főbb szerepekben:

Horváth Zsuzsa, Jászai- és Aase-díjas
Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas
Kiss Szilvia
Kovács Frigyes, Jászai Mari-díjas
Boráros Imre, Kossuth-díjas
Ács Tamás
Papp Attila
Savanyú Gergely
Marosszéki Tamás
Farkas Tamás
Molnár Anikó

A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos Gara Lídia, Szalai Dóra és Alekszej Batrakov.

A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. Az előadásban Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken működik közre.

 

Peer Gynt

 

A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A dramaturg Katona Imre.

Az előadás felvidéki premierjére december 15-én, vasárnap 18.00 órakor kerül sor Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Művelődési Házban. A darab november 30-án, Sopronban debütált nagy sikerrel, de a tervek szerint Pozsonyban a Nemzeti Színházban, Komáromban, Füleken és Rimaszombatban is láthatja majd a közönség.

 

EZ, ATEMPO.sk