Minden hír


Új időpontban rendezik meg az országos versenyeket

Új időpontban rendezik meg az országos versenyeket

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet az országos karanténintézkedéseket figyelembe véve az általa rendezett országos rendezvényeket későbbi időre halasztja:

A Duna Menti Tavaszt a tervezett novemberi időpont helyett 2021 február-márciusában,
az Ipolyi Arnold népmesemondó verseny országos döntőjét 2021. január 25-én,
a Bartók Béla népzenei versenyt 2021 első negyedében
és az Országos Citeratalálkozót 2021 első negyedében

tervezi megrendezni.

Az Ipolyi Arnold népmesemondó verseny jelentkezési határidejét meghosszabbították 2020. október 30-ig.

Szakemberek dolgoznak az új alkalmazni kívánt egyszerűsített formákon, amelyek a helyzetre való tekintettel módszertani, képzési, élményszerű jelleggel bírnának.

ATEMPO.sk / csemadok.sk

Budapest lesz az idei MTV European Music Awards házigazdája

Budapest lesz az idei MTV European Music Awards házigazdája

A könnyűzenei világ egyik legfontosabb eseménye, az MTV European Music Awards (MTV EMA) házigazdája lesz Budapest november 8-án.

Egészen mostanáig egyszer sem adott otthont a régió ennek a világhírű eseménynek, Budapest viszont november 8-án magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét.

A járványhelyzetre való tekintettel a több mint negyed évszázados rendezvénysorozat 2020-ban rendhagyó programmal szolgál. Az MTV EMA 2020 Show névre keresztelt díjátadó ezúttal virtuális műsorral jelentkezik majd Budapestről és Londonból. Az adás négy ikonikus magyarországi helyszínt érint majd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: hatalmas lehetőség Magyarország és Budapest számára, hogy az MTV EMA, a világ egyik legnagyobb és legnézettebb könnyűzenei díjátadójának egyik következő állomása a magyar főváros lesz. Mint hozzátette, a nemzetközi turistákért hamarosan újrainduló versenyben egy ilyen nagyszabású világesemény megszervezése komoly előnyt jelent nemcsak Budapest, hanem Magyarország számára is.

Ők az MTV Europe Music Awards magyarországi jelöltjei – elindult a szavazás

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített zenei rendezvény hatalmas reklámértékkel bír, hiszen hazánk négy különböző helyszínét láthatják majd az MTV Europe és az összes MTV csatornáján, beleértve az online adást is - emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

Guller Zoltán, az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint "történelmi pillanat" ez Magyarország és Budapest számára, ugyanis a könnyűzenei világ legfontosabb eseményének egyik helyszíne lesz Magyarország.

Budapest emblematikus helyszínei központi helyet kapnak majd az eseményhez kapcsolódó összes televíziós, online megjelenésben, amelyek csaknem 200 ország egymilliárd nézőjéhez jutnak el.

"Európa legnézettebb zenei eseménye rendkívüli turisztikai reklámot is jelenti most Budapest, ezen keresztül Magyarország számára. Az egész világ figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy Budapest a régió legjobb úti célja. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi hírnévért" - tette hozzá Guller Zoltán.

Az MTV EMA 2020 Show megrendezésére 2019-ben nyújtott be pályázatot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), az esemény lebonyolítására a magyar kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül nyújt támogatást - közölte az MTÜ.

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Meghirdették a Gyurkovics Tibor verséneklő, vers- és prózamondó versenyt

FELHÍVÁS! Meghirdették a Gyurkovics Tibor verséneklő, vers- és prózamondó versenyt

A magyarság legkiválóbb verséneklőit, versmondóit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Gyurkovics Tibor 2021-ben lenne kilencvenéves, a róla elnevezett verseny célja pedig a szerző költészetének, prózájának népszerűsítése, másrészt rátalálni eddig nem ismert vers- és prózamondó, verséneklő tehetségekre - mondta el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Gyurkovics Györgyi, a költő özvegye.

Farkas Tibor szervező hozzátette: a jelentkezés november 1-jén indul, és a selejtezők kezdetéig tart. A pontos helyszínekről és időpontokról a jelentkezések beérkezése után értesítik a versenyzőket.

A verseny elődöntőit a 2021. február 1. és május 31. közötti időszakban rendezik meg Pécsen, Nagykanizsán, Győrben, Veszprémben, Debrecenben, Szegeden, Budapesten, Kolozsváron, Zentán, Révkomáromban és Ungváron.

Az elődöntők helyszínei a jelentkezők lakóhelyének függvényében még változhatnak; a járványhelyzet miatt a szervezők az elektronikus formában elküldött produkciókat is elfogadják.

 

Gyurkovics Tibor

 

Az elődöntők során háromfős zsűri - Gyurkovics Györgyi, a költő özvegye, Halmos Ildikó népművelő és Farkas Tibor előadó, népművelő - választja ki azt a 35-40 produkciót, amellyel a jelentkezők részt vehetnek a 2021. november 13-i budapesti döntőn.

Nevezni vers- és prózamondás kategóriában Gyurkovics Tibor egy választott versével, prózájával és egy másik magyar szerző versével vagy prózai művével lehet.

Énekelt vers kategóriában szintén Gyurkovics Tibor és egy további magyar költő megzenésített versével nevezhetnek szólisták és legfeljebb ötfős zenekarok.

Ebben a kategóriában 16 éves kortól lehet jelentkezni, míg a vers- és prózamondás kategóriában az ifjúsági korcsoport a 15-24 éveseket, a felnőtt korcsoport pedig az ennél idősebbeket várja, felső korhatár nélkül.

A produkciók hossza nem haladhatja meg a nyolc percet.

Gyurkovics Tibor versei, prózái ONLINE

A verseny minden kategóriájában és korcsoportjában az első helyezettek 100 ezer, a másodikak 75 ezer, a harmadik helyen végzők pedig 50 ezer forint pénzjutalmat kapnak. A döntőben közönségdíjast is hirdetnek, valamint a zsűrinek jogában áll különdíjat is kiosztani.

RÉSZLETES FELHÍVÁS

JELENTKEZÉSI LAP

ATEMPO.sk / MTI

A Varsói Filmfesztiválon lesz Borbély Alexandra új filmjének világpremierje

Borbély Alexandra három filmjét is díjazták hétvégén

Hétvégén a felvidéki születésű Borbély Alexandra három filmmel is sikerrel szerepelt két filmfesztiválon. A Sitges-i Nemzetközi Fantasztikusfilm Fesztivál Spanyolországban és az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál is programjára tűzött olyan filmeket, melyben a sikeres színésznőt is láthatjuk.

A Zaporozsec zenél az Akusztikban (+VIDEÓ)

A Zaporozsec zenél az Akusztikban (+VIDEÓ)

Az M2 Petőfi TV következő Akusztik adásában egy olyan zenekar lép az A38 Hajó színpadára, akiket láthattak már A Dal 2020 című műsorban is a nézők. A Zaporozsec tagjaihoz közel áll ez a műfaj: az a fajta letisztultság, bensőségesség, közvetlen hangulat, mely ezekre a zenékre jellemző. A fiúk azt is elárulták, hogy az utóbbi időben sokat hallgatnak akusztikus zenét, sőt saját dalaik közül is egyre több születik eleve akusztikus hangszereléssel.

Bradley Cooper Carey Mulligannel forgatja a Leonard Bernsteinről szóló filmjét

Bradley Cooper Carey Mulligannel forgatja a Leonard Bernsteinről szóló filmjét

Bradley Cooper amerikai filmsztár Leonard Bernsteinről (1918-1990) szóló új filmjében Carey Mulligan brit színésznő játssza a női főszerepet - közölte a Deadline.com filmes portál.

Bernsteint maga Cooper alakítja.

A legendás karmesterről és zeneszerzőről szóló, Cooper által rendezett film a Maestro címet viseli, ebben a 35 éves Mulligan Bernstein feleségét, Felicia Montealegrét (1922-1978) játssza.

Jamie Bernstein, a zeneszerző lánya három testvére nevében nyilatkozva elmondta, nagyon örülnek a választásnak. "Carey bizonyosan meg tudja formálni Felicia személyiségének humor, elegáns szépség és érzelmi mélység alkotta elegyét" - mondta.

Januárban vált ismertté, hogy Cooper a Netflix streamingszolgáltatónál fogja elkészíteni a filmet. A producerek között van Martin Scorsese, Steven Spielberg és Todd Phillips is. A munkálatok megkezdését 2021-re tervezik.

A film Bernstein mozgalmas életének 30 évét mutatja be, elsősorban chilei származású feleségével kötött házasságát.

Cooper a forgatókönyvet Josh Singer Oscar-díjas szerzővel közösen írja.

A színész 2018-ban debütált rendezőként a Csillag születik című szerelmi drámájával.

Az orosz-zsidó bevándorlók gyermekeként született Leonard Bernstein az Egyesült Államokban a 20. század második felének legnépszerűbb karmesterévé és zeneszerzőjévé vált. Karrierje 1943-ban ívelt fel, amikor 25 évesen helyettesítő karmesterként beugrott a New York-i Filharmonikusok egyik koncertjén.

Világhírnevet elsősorban a West Side Story című 1957-es, később megfilmesített musicallel szerzett.

ATEMPO.sk / MTI

Szarka Tamás és Miklósa Erika

FOTÓK: Bemutatták Szarka Tamás Missa Missio című művét

Bemutatták Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című művét a Szent István-bazilikában szombat este Budapesten.

 

Szarka Tamás

 

Szarka Tamás műve már CD-n is megjelent, az eladásából származó nyereséget az üldözött keresztények megsegítésére ajánlotta fel a művész. A pénzadomány a Hungary Helps Program segítségével jut el a szíriai keresztényekhez, egy felnőttképző és egy hitoktató-képző központ kapja meg.

 

Szarka Tamás

 

„Hát ez annyira gyönyörűséges, hogy időnként még a szívem is elszorult, szó szerint! És egészen elképesztő, hogy egyszerre nagyszabású és bensőséges, gazdag és puritán, többrétegű és "slágeres"... Hogy mindenki tudja majd együtt énekelni! Szinte hiányérzetem támadt, hogy miért is nem tudok hívő lenni, hogy ne csak esztétikai élményként tudjam átélni, hanem spirituálisan is - miközben átéltem spirituálisan is, annyira átélhető. Úgyhogy nagyon-nagyon-nagyon csodálatos, felemelő - ez most tényleg egy nagy alkotói mű lett! Köszönöm szépen! És ott akarok lenni mindenhol, ahol megszólal!“ - M.G., rendező.

 

Szarka Tamás

 

A szombat esti koncerten Szarka Tamás zenekarával adta elő a művet, vendégként Miklósa Erika koloratúrszoprán és a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa lépett fel.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Hair, a műfajteremtő rock-musical

Hair, a műfajteremtő rock-musical

A New York-i off-Broadway egyik kis színházában mutatták be első alkalommal a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, több mint ötven éve, 1967. október 17-én.

Balga Gabriella

ÉLŐ: Balga Gabriella áriaestje – folytatódik az online MaszkaBál

Folytatódik az Operaház MaszkaBál című sorozata, melynek keretében ma, október 17-én a lírai koloratúr mezzoszoprán, Balga Gabriella ad áriaestet az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán.

A felvidéki születésű Balga Gabriella már gyermekkorában kitűnő eredményeket ért el népdalversenyeken, 7 éves korától hangszeres zenét tanult, 12 éves korától pedig klasszikus magánéneket is. A Zeneakadémián 2013-ban szerzett opera énekszakos mesterdiplomát. A Magyar Állami Operaházban 2012-ben debütált Hunyadi Mátyás szerepében Erkel Hunyadi László című operájában. Több nemzetközi énekverseny győztese és számos díj tulajdonosa, az Opera pedig a 2019/20-as évad Kamaraénekesévé választotta.

Műsorában Mozart, Rossini, Meyerbeer és Bellini műveiből válogat. Egyik vendége a kétszeres Kamaraénekes Kolonits Klára lesz, aki rendszeres partnere az operaszínpadon, a meglepetésvendég a MaszkaBál koncepciójához híven egy pályakezdő művész. Az est rendezője Harangi Mária, műsorvezetője Mona Dániel, zongorán közreműködik Kálvin Balázs.

Az élő közvetítés 20.00 órától látható ITT.

 

Műsor:

Mozart: Titus kegyelme – Sextus áriája az I. felvonásból („Parto, ma tu ben mio”)
Meyerbeer: A hugenották – Urbain áriája az I. felvonásból („Nobles seigneurs, salut!”)
Rossini: Olasz nő Algírban – Isabella áriája a II. felvonásból („Per lui che adoro”)
Bellini: Norma – Norma áriája az I. felvonásból („Casta diva”) – előadja: Kolonits Klára
Bellini: Norma – Norma és Adalgisa kettőse az I. felvonásból („Alcun s’avanza… Oh! Rimembranza…”) – közreműködik: Kolonits Klára
Bellini: Capuletek és Montague-k – Romeó cavatinája az I. felvonásból („Se Romeo t'uccise un figlio”)
Rossini: A sevillai borbély – Rosina cavatinája az I. felvonásból („Una voce poco fa”)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: balgagabriella.com

FELHÍVÁS! Kerülj fel te a Táncház-Népzene válogatás-lemezre

FELHÍVÁS! Kerülj fel te a Táncház-Népzene válogatás-lemezre

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a nagy múltú Táncház-Népzene sorozat 2021. évi népzenei CD-jén való megjelenésre.

A lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére évente írják ki. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek.

Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Nem fogadják el a pávakörök, a citerazenekari mozgalom együttesei, továbbá a népies műzenét játszó zenekarok és a hivatásos zeneszerzők felvételeit.

A beküldött pályázati anyag – legfeljebb három műsorszám – összesített időtartama együtteseknél maximum 15 perc, szólistáknál 10 perc lehet. Egy-egy műsorszám időtartama lehetőleg ne haladja meg az öt percet. A pályázatban csak olyan összeállítások szerepelhetnek, amelyeket az előadók sem a korábbi években, sem 2021-ben más kereskedelmi kiadványban nem publikálnak. A zsűri csak technikailag megfelelő színvonalú felvételt tud értékelni. A pályázati anyagot elektronikusan audio, wav vagy mp3 formátumban várják.

A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizenhat-tizennyolc produkció kap bemutatkozási lehetőséget. A lemezsorozat szerkesztője – szerkesztési okok miatt, korlátozott számban – olyan előadókat is felkérhet a kiadványon közreműködésre, akik a pályázaton nem szerepeltek.

A zenei anyag mellett a kitöltött adatlapot is mellékelni kell a berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu címre.

ADATLAP

A jelentkezési határidő 2020. november 10.

További információkkal Berta Alexandra szolgál: berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu, +36 1 225 6018, +36 70 933 5270

ATEMPO.sk / Hagyományok Háza

Felvidéki magyar művészek is pályázhatnak a rendkívüli támogatásra

Felvidéki magyar művészek is pályázhatnak a rendkívüli támogatásra

A napokban bejelentett kultúrára fordítható rendkívüli segélycsomagból Szlovákiában az ország kisebbségeinek művészei is kérhetnek támogatást.

A Kisebbségi Kulturális Alap már közzé is tette a pályázati felhívást, melynek keretében 2020 végéig 475 ezer eurót osztanak szét. Elsősorban a professzionális művészek jelentkezését várják, akik a járványhelyzet miatt nem jutottak jövedelemhez. A támogatás formája ösztöndíj lesz, melyet legfeljebb öt hónapra lehet igényelni és összege maximum 1029 euró lehet.

A magyar kisebbség számára 251 750 eurót különítettek el. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. november 2.

Pályázni színházi, táncos, zenei előadások, illetve képzőművészeti vagy audiovizuális alkotások megvalósítására lehet.

RÉSZLETES PÁLYÁZATI KIÍRÁS

EZ, ATEMPO.sk

Dmitrij Hvorosztovszkij, az opera Elvis Presley-je

Dmitrij Hvorosztovszkij, az opera Elvis Presley-je

Dmitrij Hvorosztovszkij az orosz opera "szőke hercege" 1962. október 16-án született Krasznojarszkban. Tanulmányait a Krasznojarszki Művészeti Iskolában végezte. Szülővárosa operaházában debütált Verdi Rigolettojában.

Hőskoncert - Folytatódik a Concerto Budapest sikeres közvetítéssorozata

Hőskoncert - nézd élőben a Concerto Budapest és vendégei következő koncertjét

2020. október 16-án, pénteken folytatódik a Concerto Budapest sikeres közvetítéssorozata. A Zeneakadémián megrendezésre kerülő koncertet azon – az ilyenkor szokásos „hétköznapi” szó mellőzésével – hősöknek ajánlja az együttes, akik a járvány idején, jelentős kockázatot vállalva rendíthetetlenül végzik feladatukat honfitársaik védelmében vagy érdekében.

A koncerten két évfordulós óriás, Beethoven és Bartók muzsikája uralja majd a programot. Elsőként versenyművek szólalnak meg: Beethoven - D-dúr hegedűversenye és Bartók - II. zongoraversenye.

A két szólista a többszörösen díjazott, kiváló hegedűművész, Kelemen Barnabás és az ifjú, ám a hazai koncertéletben máris oly sok érdemet szerzett Berecz Mihály lesz. Vezényel Keller András.

NÉZD ÉLŐBEN ITT

Program

Hőskoncert – Bartók és Beethoven

BEETHOVEN: D-dúr hegedűverseny, op. 61

- szünet -

BARTÓK: II. zongoraverseny, BB 101
BEETHOVEN: VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93

Közreműködik: Kelemen Barnabás hegedű, Berecz Mihály zongora
Kísér a Concerto Budapest, vezényel Keller András

EZ, ATEMPO.sk