Minden hír


Lady Gaga

Lady Gaga játszhat majd Ridley Scott Gucci-filmjében

A Gucci-divatbirodalom bemutatása Maurizio Gucci meggyilkolásának történetén keresztül Ridley Scott filmrendező régen dédelgetett terve volt. Az Oscar-díjas Gladiátor rendezője az MGM filmstúdióval szerződött a film elkészítésére, melynek sztárja Lady Gaga lesz.

Bár a többi hollywoodi stúdióéval együtt a koronavírus-járvány miatt az MGM produkciói is leálltak, bemutatóit elhalasztották, a stúdió januárban munkába állt új főnöke, Michael De Luca nem tétlenkedik, átszervezte a vezetőséget és új produkciók előkészületeibe vágott bele - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A hollywoodi szaklap úgy értesült, hogy a Ridley Scott Gucci-filmjéért folyó küzdelemben az MGM azzal utasította maga mögé a Netflixet, hogy a rendezőnek fontos volt a film széleskörű mozis forgalmazása is, amelyet az MGM biztosított.

A The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed (A Gucci ház: egy szenzációs gyilkosság, őrület, ragyogás és kapzsiság) című könyv nyomán készült forgatókönyv Murizio Gucci, a nyolcvanas években hanyatlásnak indult divatbirodalom fejének meggyilkolását állítja a családtörténet középpontjába. A Gucci-birodalom örökösének meggyilkolását 1995-ben volt felesége, Patrizia Reggiani tervelte ki, akit ezért 29 évi börtönbüntetésre ítéltek. A korabeli sajtóban fekete özvegyként emlegetett exfeleség szerepére Scott Lady Gagát szemelte ki, a stúdió már tárgyal a szerződéséről.

A film produceri feladatait a 82 éves rendező és felesége, Giannina Scott látja el.

Az MGM annyira bízik a produkció megvalósításában, hogy 2021. november 24-re már ki is tűzte premierjét.

ATEMPO.sk / MTI

Bach János-passióját is megnézheted az Óbudai Danubia Zenekartól

Bach János-passióját is megnézheted az Óbudai Danubia Zenekartól

A Zeneakadémia is online elérhetővé tette archívumának kiemelkedő felvételeit, így nagypénteken az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) előadásában Bach János-passiója hangzik el.

A koncerten Hámori Máté vezényletével közreműködik a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató Szabó Sipos Máté), Szemere Zita szoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Rab Gyula és Horváth István tenor, valamint Najbauer Lóránt bariton és Jekl László basszus.

NÉZD ITT április 10-én, 19:30-tól 

Az Óbudai Danubia Zenekar zeneakadémiai koncertjeinek teljes felvételeit teszi elérhetővé weblapján és Facebook-oldalán szombat esténként fél nyolctól. Nagyszombaton Lutoslawski és Bartók egy-egy műve csendül fel, április 18-án a 2018-as John Williams-koncertet, 25-én a 25 éves az ÓDZ című születésnapi gálahangversenyt, május 2-án a 2019. október 15-én elhangzott Brahms-, Ravel-, Strauss-estet teszik közzé.

További online programokat találsz gyűjteményünkben.

ATEMPO.sk / MTI

Online közvetítések mindenkinek – Folyamatosan frissül

Online közvetítések mindenkinek – Folyamatosan frissül

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nem teszi lehetővé, hogy koncerteken, előadásokon, eseményeken vegyünk részt.

Az előadók, csoportok, zenekarok viszont reagáltak erre a helyzetre és különböző online tartalmakkal, élő adásokkal, felvételek közzétételével teszik elviselhetőbbé a karantén időszakát. Legyen szó Felvidékről, Magyarországról, vagy épp a világ legtávolabbi helyéről.

Cikkünket folyamatosan frissítve igyekszünk majd összegyűjteni azokat a helyeket, ahol kulturális élményben lehet részük kicsiknek, nagyoknak.

Ha tud olyan közvetítésről, ami itt nem szerepel, írjon nekünk emailt, küldjön üzenetet Facebookon!

 

KÖZVETÍTÉSEK

Április 8. (szerda)

19.00 Mangalucával Kukkóniában - Mesét olvas Király Anikó, a mesekönyv szerzője és illusztrátora

19.00 Élet.Történetek.hu: Erzsike – az Orlai Produkció színházi előadása, felvétel

19.00 Tasnádi István: Húzzál újat - Első Magyar Karantén-színház előadása

19.30 Ünnepi hangverseny a Semmelweis emlékév keretében a Zeneakadémián - Óbudai Danubia Zenekar

19.45 Karanténestek 24. - Budapesti Fesztiválzenekar

20.00 Ákos – Koncert a Szigeten, felvétel

20.30 Ripoff Raskolnikov koncert - Utak & Utazások

 

Április 9. (csütörtök)

15.00 Cirkusz Plusz - Élő közvetítések a Fővárosi Nagycirkuszból

16.00 Zsapka Attila Szobakoncertje

18.00 A falu rossza – Weöres Sándor Színház (három felvonás)

19.00 Üvegcipő – Bartók Színház

19.00 Forrószegiek (Széki Rómeó és Júlia) - Nemzeti Táncszínház

19.00 Miro Gavran: Fagyi – Tomcsa Sándor Színház

19.00 Hello, Dolly! musical – Miskolci Nemzeti Színház

 

Április 10. (péntek)

19.00 Mangalucával Kukkóniában - Mesét olvas Király Anikó, a mesekönyv szerzője és illusztrátora

19.30 Hangverseny a Zeneakadémiáról - Óbudai Danubia Zenekar

 

Április 11. (szombat)

11.00 KisKiskalász - Gyerekkoncert!

11.00 Nyúl Péter - Budapest Bábszínház

15.00 Élő előadások a Kuttyomfitty Társulattal

19.30 Lutoslawski és Bartók - Óbudai Danubia Zenekar

21.00 Nyúl Péter 18+ - Budapest Bábszínház

22.30 Liszt: Krisztus oratórium (Weimari Stadtskapelle) - MÜPA - M5 TV

00.55 Take 6 Symphonic (Budafoki Dohnányi Zenekar) - MÜPA - M5 TV

 

Április 12. (vasárnap)

19.00 Andrea Bocelli - koncert a milánói dómban - élő közvetítés

20.45 Parasztbecsület (opera) - Krisztus Király Plébánia - M5 TV

21.55 Leoncavallo: Bajazzók (opera) - M5 TV

 

Április 13. (hétfő)

23.30 Sinéad O'Connor koncert - MÜPA - M5 TV

 

Április 14. (kedd)

11.00 Ringató foglalkozás az „otthonaikba beszorult” kisgyermekes családoknak Gáll Vikivel

 

Április 18. (szombat)

15.00 Élő előadások a Kuttyomfitty Társulattal

19.30 John Williams-koncert - Óbudai Danubia Zenekar

EZ, ATEMPO.sk

Görög László kapta a Gábor Miklós-díjat

Görög László kapta idén a Gábor Miklós-díjat

Görög Lászlónak ítélte idén a szakmai kuratórium a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásában.

A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón "adta át", kisebb konferenciabeszélgetés keretében kedden, Gábor Miklós születésnapján.

Görög László 1964-ben született Debrecenben, 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig a Radnóti Színházban, majd csaknem ugyanennyi ideig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház művésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításait láthatta a közönség, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje. A Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért elnyerte tavaly a Színikritikusok díját is.

A velencei kalmár – nézz színházi előadást ma este a Miskolci Nemzeti Színházból

 

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium.

A Gábor Miklós-díjasok között László Zsolt az első, őt követte Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, tavaly pedig Nagypál Gábor.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat korábban minisztériumi forrásból biztosították, tavaly és idén főként magánszemélyek adták össze, valamint támogatást nyújtott a Stalker Stúdió.

A Kossuth-díjas Gábor Miklós a 20. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Legendás filmjei között van a Valahol Európában, a Mágnás Miska, a Budapesti tavasz és az Apa. Színházi karrierje a Madách Színházban ívelt fel, majd a Nemzeti Színház következett, azután visszatért a Madáchba. Gábor Miklós képzőművészként és íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Új időpontban tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált

Új időpontban tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált

Augusztus végén tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált, a már megváltott jegyek érvényesek az új időpontra is - közölték a szervezők.

A járványhelyzet miatt új időpontban, augusztus 26. és 29. között lesz a zenei rendezvény, az új program már megtalálható a fesztivál honlapján.

A szervezőknek sikerült kisebb változtatásokkal átszervezniük az eredeti programot, így az nagyjából megegyezik az eredeti tervekkel.

"A Fishing on Orfű egy teljesen magánkézben lévő vállalkozás, amely már sok éve nagyobb szponzorok és jelentősebb támogatók nélkül működik, szinte kizárólag a jegybevételekből gazdálkodva. A halasztás a több száz munkavállalónk, a több mint 150 fellépőnk és úgy gondoljuk, hogy a közönségünk érdeke is. Bízunk abban, hogy augusztus végén már biztonságban jöhetünk össze Orfűn" – mondta Egyedi Pétert, a fesztivál sajtófőnöke.

A rendezvényre március elejére az összes bérlet elkelt, a pénteki és szombati napokra már napijegyet sem lehetett kapni. A jegyvásárlást jelenleg leállították, a tervek szerint júniusban indítják újra.

ATEMPO.sk / MTI

Hallani kell a 168 művész megindító könyörgését - Kis suttogás

Hallani kell a 168 művész megindító könyörgését - Kis suttogás

Egy csodálatos, érzelmekkel, félelmekkel és reményekkel teli alkotás látott napvilágot. A világban jelenleg zajló krízisállapotra való tekintettel Szemenyei János és Horgas Ádám 168 művész közreműködésével készített egy csodálatos dalt, melyben minden ember megtalálhatja saját mélyről fakadó érzéseit.

Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar a húsvéti ünnepekre online nagykoncertekkel készül

A húsvéti ünnepek alatt Johann Sebastian Bach Máté-passióját és Gustav Mahler 2. szimfóniáját is közzéteszi a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a weboldalán és a Facebook-oldalán.

Nagypénteken (április 10.) és nagyszombaton (április 11.) egy nemzetközi akció részeként J. S. Bach Máté-passióját osztják meg a Concertgebouw Zenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével.

Húsvétvasárnap (április 12.), valamint április 13-án 14-én Gustav Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját játsszák le a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, szintén Fischer Iván vezényletével. A felvétel a Müpában készült.

A koncertfelvételeket a zenekar weboldalán és Facebook-oldalán követheti a közönség 19.45-től. A zenekar gondolt az otthon ragadt családokra, gyerekekre is, ezért április 18-tól, szombatonként 15 órától - ismétlés minden vasárnap - online Kakaókoncerttel jelentkeznek.

A zenekar muzsikusai arra is keresik a megoldást, hogyan segítsék a zenepedagógusok munkáját, ezért a tervek szerint a hangszereket egyenként bemutató, játékos Hangszerkóstoló videókat is készítenek majd.

ATEMPO.sk / MTI

VIDEÓ: Élvezzük a Komáromi Jókai Színház bohózatát otthonról - Naftalin

VIDEÓ: Élvezzük a Komáromi Jókai Színház bohózatát otthonról - Naftalin

Megjelent a Komáromi Jókai Színház következő színházi előadása. A koronavírus idején sem szeretné cserben hagyni a színházi előadások szerelmeseit, ennek köszönhetően élvezhetjük a Youtube csatornájukon Heltai Jenő tollából a Naftalin című, két órás bohózatát. Az előadás premierjére 2017-ben került sor Hargitai Iván m.v. rendezésében.

Elhunyt 94 évesen Honor Blackman, James Bond egykori filmbeli partnere

Elhunyt 94 évesen Honor Blackman, James Bond egykori filmbeli partnere

Elhunyt 94 évesen Honor Blackman brit színésznő, aki a Goldfinger című James Bond-filmben Sean Connery partnerét játszotta - írta a BBC hírportálja.

A színésznő békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében vasárnap - írta közleményében a család.

Blackman Londonban született, a Guildhall zenei és drámai iskolában tanult színészetet. Harcművészeti edzésre is járt, ez szerepet játszott abban, hogy ő alakíthatta Pussy Galore-t, Auric Goldfinger antihős szövetségesét az 1964-es, harmadik James Bond-filmben. A 007-es ügynököt akkoriban Sean Connery formálta meg, első filmbéli találkozásukkor sikeresen elcsábította Pussyt.

A színésznő egész életében játszott, utolsó éveiben Nagy-Britannia-szerte saját show-jával lépett fel, mely hosszú karrierjét tükrözte vissza.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: nlcafe.hu

Színházak és múzeumok is online videósorozattal jelentkeznek

Színházak és múzeumok is online videósorozattal jelentkeznek

Online elérhető tartalmakkal, többek között videósorozatokkal várja az érdeklődőket a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és több budapesti színház is.

A budapesti Katona József Színház a védőmaszkok készítése mellett más módon is szeretne hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez: színészeik közreműködésével Vírusvideók címen indítottak videósorozatot. Abban próbálnak segíteni, hogy a hétköznapi teendők során miként vehető fel a harc a koronavírus ellen.

"Ebben a mindannyiunk számára szokatlan és nehéz helyzetben fontos, hogy betartsunk néhány szabályt" - hangsúlyozzák a színház, hozzátéve, hogy a maszk, a gumikesztyű viselése, vagy a gyakori, alapos kézmosás most akár életet is menthet.

A videósorozat első két részében Fullajtár Andrea és Ónodi Eszter látható kutyasétáltatás, illetve bevásárlás közben. A videók a színház honlapján érhetők el.

A Madách Színház is újabb videósorozatot indított, Ez mind én vagyok címmel. A sorozat alkalmával a színház művészei készítenek magukról egy rövid videót. Olyan dalt, verset, táncot, mozgást, személyes történetet adnak elő, amelyet szívesen bemutatnak, amelyre büszkék. A Madách Színházban fellépő művészek közül eddig csaknem negyvenen jelentkeztek, köztük Koós Réka, Dunai Tamás, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea és Gálvölgyi János.

A videókat a Madách Színház online felületein - a honlapon, a Facebookon, az Instagramon - teszik közzé. A videókat hétfőtől napi rendszerességgel töltik fel.

A színház korábbi sorozata is folytatódik. A Madách Színház repertoárja él és visszavárjuk Önöket című sorozatban a társulat tagjai a Madách Színház repertoárjának kiemelkedő dalait adják elő.

Többféle lehetőséggel várja a múzeumlátogatókat a székesfehérvári Szent István Király Múzeum online felületein. A múzeum blogja a tavaszi jeles napok felelevenítése mellett a koponyalékelés műtéti-rituális céljáról és a népi állatorvoslásbeli alkalmazásáról szóló írásokkal jelentkezik, míg múltidéző sorozatuk régi tárlatokat elevenít föl.

A Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum közösségi oldalán rendszeresen mutatnak be egy-egy újabb részletet az egykori római városból: bejárható a palota épülete, a fogadótermek és az étkező, valamint a padlófűtéses fürdőbe is elkalauzolják a látogatókat.

A Budenz-Házban virtuális séta keretében Ybl Ervin művészettörténész családjának XVIII-XIX. századi bútorait, képeit és dísztárgyait lehet megtekinteni, a Hetedhét Játékmúzeumban a babák mellett a Réber-terem is körbejárható.

A munka a múzeum raktáraiban sem áll meg, a Régészeti és Antropológiai Tár közösségi oldalán az érdeklődők a #raktárszerda sorozatban megismerkedhetnek a római kori gyűjtemény egy-egy értékes darabjával.

ATEMPO.sk / MTI