Zongoraművészből lett televíziós személyiség - Antal Imre emlékre

Zongoraművészből lett televíziós személyiség - Antal Imre emlékre

Antal Imre Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, érdemes művész Hódmezővásárhelyen született 1935. július 31-én.

Zongoristaként – mint az Országos Filharmónia szólistája – a világ minden szegletében fellépett. Számos nemzetközi versenyt megnyert, 1966-ban pedig a budapesti Liszt Ferenc-verseny II. helyezettje lett.

A gyerek Presser Gábornak órákat is adott. Egy ízületi betegség azonban jobb kezét megtámadta, zenei karrierje véget ért.

 

 

Országos ismertséget azonban a televíziós pálya hozott számára. Első nagy sikerét a Halló fiúk, halló lányok! műsorvezetőjeként aratta. Ezt követően a szilveszteri műsorok, Ki mit tud?-ok, Röpülj pávák és a – MTV égisze alatt megrendezett – Nemzetközi Karmesterversenyek állandó konferansziéja volt, majd az évtizedeken át futó, rendkívül népszerű Szeszélyes évszakok emblematikus műsorvezetője lett. Több filmszerepet is játszott – legjelentősebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban.

Antal Imre életét több betegség és az abból adódó depresszió nehezítette meg hosszú időn keresztül. 2008. április 15-én halt meg daganatos betegségben. A Farkasréti temetőben nyugszik, édesanyja mellett, akivel egész életében együtt lakott.

ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán (Fortepan)