70 éves Balázs Klári énekesnő

Ma ünnepli 70. születésnapját Balázs Klári énekesnő, aki mögött több mint négy évtizedes pályafutás áll. Második férje Korda György énekes. Hivatalos névként a második férje vezetéknevét viseli, míg művésznévként az első férjéét tartotta meg.

Balázs Klári Debrecenben született 1952. augusztus 6-án. Az énekesnői karrierje a ’70-es években kezdődött a Mikroszkóp Színpad állandó zenekarában, a Periszkópban, melyben akkori férjével, Balázs Gáborral zenéltek együtt. Férje a Tolcsvay-trió, valamint a Magyar Rádióban működött Stúdió 11 zenekar basszusgitárosa volt. A Periszkóp együttessel felléptek a Metronóm ’77 fesztiválon, az ott előadott Miért lesznek a szép percekből órák című daluk kislemezen is megjelent.

A Periszkóp megszűnése után 1978-tól 1979-ig Koncz Zsuzsa és Horváth Attila oldalán a Skála együttesben énekelt. Tucatnyi rádiófelvételük és egy kislemezük készült el, de 1980-ban ez az együttes is megszűnt.

Ezt követően szólóban folytatta pályafutását. 1981-ben szólóban szerepelt a Tánc- és popdalfesztiválon az Egyetlen perc veled című dallal, melyet még Balázs Gábor, korábbi férje írt.

 

 

1980-ban a Halló, itt Korda György című balatoni ORI-turné vokáljában énekelt, itt ismerkedett meg Korda Györggyel, későbbi férjével. 1981-ben készült el az első duettfelvételük, Nem hozol több rózsát címmel. Az énekesnő 1985-től, a Mamma Maria c. olasz sláger magyar változatának lemezen való kiadása óta lett fokozatosan országosan ismert, 1986-tól Korda György már vele közösen jelenteti meg albumait, mind a mai napig. Az ezredfordulón Balázs Klári megjelenteti egyetlen önálló albumát.

Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. A házaspár szerelme már 42 éve tart, népszerűségük pedig évtizedek óta töretlen. Még most is sűrű az életük, előfordul, hogy akár hat fellépésük is van két nap alatt, örömükre pedig a fiataltól az idősig minden korosztály ismeri és szereti dalaikat.

 

 

Balázs Klári 2022-ben, a Duna TV Csináljuk a fesztivált! című műsorának hetedik évadában a zsűri tagja volt férjével.

Az énekesnő büszke a korára és hálás azért, hogy megélhette. „Ez a kor nekem dicsőség. Le kellene arról szoknunk, hogy a hölgyeknek nincs koruk. Igenis van, és erre büszkének kell lenni. Én is az vagyok, hogy megélhettem, hogy dolgozom még mindig. Hálás vagyok, hogy van kit szeretnem, aki viszont szeret” – mondta Balázs Klári a NYÁR 22 műsorban.

 

 

Munkásságát 2003-ban Záray Márta-Vámosi János Díjjal jutalmazták, 2009-ben a Magyar Kultúra Lovagrendjét vehette át, 2019-ben Szenes Iván-díjat kapott.

EZ, ATEMPO.sk