70 éves Balázs Klári énekesnő

70 éves Balázs Klári énekesnő

Ma ünnepli 70. születésnapját Balázs Klári énekesnő, aki mögött több mint négy évtizedes pályafutás áll. Második férje Korda György énekes. Hivatalos névként a második férje vezetéknevét viseli, míg művésznévként az első férjéét tartotta meg.

Balázs Klári Debrecenben született 1952. augusztus 6-án. Az énekesnői karrierje a ’70-es években kezdődött a Mikroszkóp Színpad állandó zenekarában, a Periszkópban, melyben akkori férjével, Balázs Gáborral zenéltek együtt. Férje a Tolcsvay-trió, valamint a Magyar Rádióban működött Stúdió 11 zenekar basszusgitárosa volt. A Periszkóp együttessel felléptek a Metronóm ’77 fesztiválon, az ott előadott Miért lesznek a szép percekből órák című daluk kislemezen is megjelent.

A Periszkóp megszűnése után 1978-tól 1979-ig Koncz Zsuzsa és Horváth Attila oldalán a Skála együttesben énekelt. Tucatnyi rádiófelvételük és egy kislemezük készült el, de 1980-ban ez az együttes is megszűnt.

Ezt követően szólóban folytatta pályafutását. 1981-ben szólóban szerepelt a Tánc- és popdalfesztiválon az Egyetlen perc veled című dallal, melyet még Balázs Gábor, korábbi férje írt.

 

 

1980-ban a Halló, itt Korda György című balatoni ORI-turné vokáljában énekelt, itt ismerkedett meg Korda Györggyel, későbbi férjével. 1981-ben készült el az első duettfelvételük, Nem hozol több rózsát címmel. Az énekesnő 1985-től, a Mamma Maria c. olasz sláger magyar változatának lemezen való kiadása óta lett fokozatosan országosan ismert, 1986-tól Korda György már vele közösen jelenteti meg albumait, mind a mai napig. Az ezredfordulón Balázs Klári megjelenteti egyetlen önálló albumát.

Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. A házaspár szerelme már 42 éve tart, népszerűségük pedig évtizedek óta töretlen. Még most is sűrű az életük, előfordul, hogy akár hat fellépésük is van két nap alatt, örömükre pedig a fiataltól az idősig minden korosztály ismeri és szereti dalaikat.

 

 

Balázs Klári 2022-ben, a Duna TV Csináljuk a fesztivált! című műsorának hetedik évadában a zsűri tagja volt férjével.

Az énekesnő büszke a korára és hálás azért, hogy megélhette. „Ez a kor nekem dicsőség. Le kellene arról szoknunk, hogy a hölgyeknek nincs koruk. Igenis van, és erre büszkének kell lenni. Én is az vagyok, hogy megélhettem, hogy dolgozom még mindig. Hálás vagyok, hogy van kit szeretnem, aki viszont szeret” – mondta Balázs Klári a NYÁR 22 műsorban.

 

 

Munkásságát 2003-ban Záray Márta-Vámosi János Díjjal jutalmazták, 2009-ben a Magyar Kultúra Lovagrendjét vehette át, 2019-ben Szenes Iván-díjat kapott.

EZ, ATEMPO.sk