A Grease musical sztárja volt - Olivia Newton-John emlékére

Olivia Newton-John angol-ausztrál négyszeres Grammy-díjas énekes-színésznő, a Grease musical sztárja 1948. szeptember 26-án született Cambridgeben.

Walesi és német származású, brit születésű, Ausztráliában nevelkedett, évtizedek óta az Egyesült Államokban élt, önmagát ausztrálnak vallotta.

Lemezeladásai és a slágerlistán töltött idő alapján a hetvenes évek egyik legsikeresebb angol nyelvű énekesnője volt. Filmes és zenei karrierje a hatvanas évek közepén kezdődött.

 

 

Egy ausztrál országos tehetségkutató verseny fődíjaként egy hajó- és tanulmányutat nyert Angliába. Az útból végül nyolcéves londoni tartózkodás lett. Odaérkező barátnőjével duót alakított és bármilyen fellépést elvállaltak, amire lehetőség nyílt. Megismerkedett a Shadows együttes gitárosával, aki évekre partnere és producere lett. Tagja lett a sikertelen Toomorrow együttesnek, majd annak feloszlása után sikeres szólóénekesi karrierbe kezdett, több albumot adott ki, majd az Egyesült Királyság színeiben indult az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Váratlanul nagy amerikai sikerei miatt hamarosan Kaliforniába költözött, folyamatosan jelentek meg country jellegű lemezei. 1978-ban mutatták be Grease című filmjét, mellyel szupersztári magasságokba emelkedett. Sandy Olsson szerepét játszotta el John Travolta oldalán. A countryról átnyergelt a popzenei stílusra, „Physical” című számával jutott fel karrierje csúcsára. Szintén ezekben az években szerepelt a kevésbé sikeres Xanadu, majd a bukásnak minősülő Két fél egy egész című filmekben.

 

 

Legismertebb dalai közé tartozik a Banks of the Ohio, a Let Me Be There, az If You Love Me, Let Me Know, az I Honestly Love You, a You're the One That I Want, a Xanadu és a Physical.

 

 

A nyolcvanas években kevesebb lemezt adott ki, üzleti vállalkozásba fogott. Az évtized közepétől ideje nagyobb részét családjának szentelte. 1991-ben vállalkozása váratlanul csődbe jutott, a következő évben mellrákot diagnosztizáltak nála, amit műtét és kemoterápia követett. Gyógyulása után teljes energiával vetette bele magát a mellrákellenes megelőző és felvilágosító munkába, melyet azóta is folyamatosan végzett. Rendszeresen jelentek meg lemezei, filmekben szerepelt és koncerteket tartott. Terve Ausztrália legmodernebb, rákot kezelő, nevét viselő kórházának létrehozása, melynek építése 2010 elején kezdődött meg.

 

 

Newton-John az első férje a Xanadu forgatásán megismert Matt Lattanzi, akivel egy lányuk született, Chloé Lattanzi. 1996-os válása után megismerkedett Patrick McDermott filmszakemberrel, aki nyolc év kapcsolat után váratlanul eltűnt a tengeren. Eltűnésének pontos körülményei a mai napig sem tisztázottak. 2008-ban hozzáment John Easterling egészségguru üzletemberhez, és Floridába költözött. Férjével közösen folyamatosan tart felvilágosító és népszerűsítő utazásokat, kisebb koncertkörutakat. „Physical” című számának új verziójával, és Grace and Gratitude Renewed című albumával 2010-ben ismét felkerült a slágerlistákra. 

2017 májusában kiderült, hogy Newton-John mellrákja visszatért, és áttétek képződtek a háta alsó részén. 73 éve korában, 2022. augusztus 8-án hunyt el családja és barátai körében dél-kaliforniai farmján.

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube