70 éve Pierce Brosnan színész

Pierce Brendan Brosnan színész, filmproducer, aktivista az írországbeli Droghedában született 1953. május 16-án, Thomas Brosnan és May Smith egyetlen gyermekeként. Navanben, County Meathben nőtt fel.

Édesapja korán elhagyta a családot. Négyéves volt, mikor édesanyja Londonba költözött egy nővéri állás miatt, így ettől kezdve nagyszülei, Philip és Kathleen Smith nevelték. Később ő maga is Londonba ment és megkezdte tanulmányait az Elliott Schoolban.

Tizenhat évesen úgy döntött, hogy festő lesz, ezért otthagyta az iskolát, majd beiratkozott a Central Saint Martins College of Art and Designba. 1969-ben az Oval House-ba ment bemutató próbára, ahol épp tűznyelők mutatták be különféle trükkjeiket. Nagyon elnyerte tetszését és úgy döntött csatlakozik a társasághoz, így megtanulta a tűznyelés technikáját. Egy cirkuszügynök fel is figyelt a tehetségére és három évig alkalmazta.

Miután 1976-ban végzett a Drama Centre-ben a York Theatre Royalba szerződött, ahol a Wait Until Dark (Várj, míg sötét lesz!) című darabbal debütált a világot jelentő deszkákon. Pályafutását a filmvásznon folytatta. Eleinte kisebb mellékszerepeket kapott olyan filmekben, mint A kristálytükör meghasadt, meg a Hosszú nagypéntek.

 

 

1985-ben már begyűjtötte első Golden Globe-díj-jelölését a Nancy Astorban jól megformált Robert Gould Shaw karakteréért. 1982-ben Dél-Kaliforniába költözött és elvállalta az NBC új romantikus detektívsorozatának, a Remington Steele-nek főszerepét. 1987-ben a széria forgatása befejeződött, de ő továbbra is a képernyőn maradt olyan filmekkel, mint A negyedik záradék, a Gazemberek, a Dupla csavar, A fűnyíróember, és a Robin Williams főszereplésével készült Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van.

Brosnan három Bond-filmre írta alá a szerződést, de nem volt kizárt, hogy egy negyedik részben is ő alakítja majd a britek népszerű ügynökét. Az elsőt 1995-ben mutatták be Aranyszem címmel, mely 350 millió dolláros bevételével az év negyedik legnagyobb kasszasikere lett és ezzel a legsikeresebb Bond film a Moonraker – Holdkelte óta.

1997-ben mutatták be A holnap markában mozit, majd 1999-ben következett a harmadik, A világ nem elég címmel, melyek szintén sikeresek lettek. Azonban a 2002-ben megjelent Halj meg máskor már vegyes kritikákat kapott.

Nem sokkal a Halj meg máskor megjelenése után a média erősen érdeklődött a karakter sorsát illetően: Brosnan marad vagy leváltják egy fiatalabb generációs színészre. 2004 júliusában viszont Brosnan bejelentette, megválik a szereptől és átadja másnak a lehetőséget, hogy életre keltse Bond figuráját.

 

 

A 007-es filmekkel egy időben több sikerprodukcióban is játszott: Támad a Mars!, Dante pokla, A Thomas Crown-ügy, A panamai szabó.

Első Bond utáni szerepe a 2004-es Válótársak volt. Ugyanebben az évben játszott Az utolsó gyémántrablás című filmben, Salma Hayek és Woody Harrelson oldalán, azonban a kritikusok lehúzták a paradicsomi környezetben játszódó akció-vígjátékot. Következő filmje a 2005-ös Matador, melyben ő alakította Julian Noble-t, egy fáradt, neurotikus bérgyilkost. A film többnyire pozitív értékelést kapott, Brosnan-t pedig Golden Globe-ra jelölték legjobb férfi főszereplő (zenés film vagy vígjáték) kategóriában.

2006-ban a szintén ír származású Liam Neeson-nel játszott együtt a Seraphim Falls – A múlt szökevénye című moziban, majd 2007-ben negatív karaktert játszott a Próbatétel című thrillerben.

2008-ban megkapta Sam Carmichael karakterét a Broadway-n nagy sikerrel játszott ABBA musical, a Mamma Mia! (film) filmadaptációjában. A másik két férfi főszereplőt Colin Firth és Stellan Skarsgård, míg a fiatalon tévelygő anyukát Meryl Streep alakítja.

2010-ben mutatták be a Szellemíró című politikai thrillert, melyben egy kegyvesztett brit miniszterelnököt alakít. A film rendezője és producere Roman Polański volt, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Még ugyanebben az évben szerepelt a Robert Pattinson főszereplésével készült Emlékezz rám című romantikus filmben.

 

 

2012-ben a Csak a szerelem számít című dán romantikus vígjátékban játszott.

Ugyanebben az évtizedben a mozisztár meglepetésre egy drámasorozat főszereplőjeként is kipróbálhatta magát (ami egyes kritikák szerint lehetséges, hogy a legnagyobb drámai szerepe lesz pályáján). A The Son című, 2017 és 2019 közt adásba kerülő western-dráma sorozatban (AMC Studios) főszerepelt, amelynek két évadja, összesen 20 epizódja készült el, Philipp Meyer azonos című és nagyon sikeres (2014: Pulitzer rövid listás jelölt) texas-i családregényéből (The Son, 2013)

2018-ban jött a Mamma Mia! folytatása, a Sose hagyjuk abba, de szerepelt még olyan filmekben, mint a November Man, Tolvajok társasága, Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története.

Állandó magyar hangja Kautzky Armand.

1977-ben találkozott Cassandra Harris ausztrál színésznővel, akivel 1980-ban házasodtak össze, de 1991-ben rákban elhunyt. Jelenlegi feleségével 1994-ben találkozott és 2001-ben keltek egybe, Írországban.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: piercebrosnan.com