A sokoldalú színművész, Vecsei H. Miklós

Ma ünnepli születésnapját Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész. Átdolgozásokat, szövegkönyveket ír és megjelent két verseskötete is; beceneve: Hasi, ami nevében gyakran „H.” formában is megjelenik.

Budapesten látta meg a napvilágot 1992. május 22-én Vecsei Miklós és Pattermann Kinga gyermekeként (mindketten szociálpolitikusok). Négy édes- és egy idősebb, szülei által örökbefogadott testvére van.

13 éves korában Kozma Imre atya hittanóráinak hatására kezdett írni. 18 éves volt, amikor kiadták első kötetét, de egyetemi évei után az akkori verseit már túl szószátyárnak gondolja. A színházhoz a Pesti Színházban látott Eszenyi Enikő rendezte Ünnep című előadás vitte közel, melyben Kamarás Iván monológja fogta meg, akivel később versei kapcsán személyesen is találkozott. Az érettségi évében az ÁSZ Drámaiskola Árpád Gimnáziumban működő Ász Színjátszócsoportjának növendéke volt.

Érettségi után, 2010-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2015-ben végzett, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Szakdolgozatát Athéni Timon élete címmel írta. Egyetemi évei alatt, ahol kezdetben nehézségei voltak, Vidnyánszky Attila rendezésében az A szarvassá változott fiú Juhász Ferenc darab olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte, mindenképpen színházzal akar foglalkozni. Gyakornoki évét a rendező tanácsára a debreceni Csokonai Nemzeti Színháznál töltötte.

 

 

Még az egyetemen évfolyamtársával, ifjabb Vidnyánszky Attilával létrehoztak egy alkotói csapatot, melyben együtt kiválasztanak egy témát, átbeszélik és feldolgozzák.

Ebben Miklós szövegkönyvírással is foglalkozik. Az Ódry Színpadra olyan darabokat készítettek, mint az Athéni Timon, a Karnyóné, vagy a Liliomfi.

2015-2020 között a Vígszínház tagja volt. Emellett ifj. Vidnyánszky Attilával közösen vezeti a fiatal színházi alkotók közösségeként 2017 elején Osváth Gábor producer segítségével alakult Sztalker Csoportot, amely egy, az Arany János-évforduló apropóján készült, első saját bemutatóval (Kinek az ég alatt már senkije sincsen) indult útjára. A színházi előadások létrehozása mellett Bajtai Ádám faipari mérnökkel és Debrei Nóra tervezővel együttműködve egy díszlet- és bútorműhelyt is üzemeltetnek. Vecsei H. Miklós hívta életre 2018-ban „POKET” néven a Sztalker Csoport olvasást népszerűsítő projektjét.

 

 

2016-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, ahol témavezetője Radnai Annamária volt.

Legfőbb színészi példaképeinek Bertók Lajost, Kaszás Attilát és Páger Antalt tartja. Meghatározó élmény volt számára továbbá, hogy találkozhatott Viktor Rizsakovval.

Vendégszerepelt a Budaörsi Latinovits Színház, a budapesti Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és közreműködött a kecskeméti Katona József Színház előadásaiban is. Színpadi szerepei mellett játszik filmekben, illetve kisfilmeket (A Vonalak című háromrészes websorozat, 2012) is rendezett.

Többen az Egynyári kaland vagy a Csak színház és más semmi sorozatból ismerik, de szerepelt Ákos idén megjelent első játékfilmjében, a Magunk maradtunk-ban is. Az ő főszereplésével készül film Semmelweis Ignácról, A láthatatlan gyilkos című alkotást Koltai Lajos rendezi.

Halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját - Elkészült a Semmelweis film előzetese (VIDEÓ)

2021 márciusától a Lapozz 99 irodalmi podcast műsorvezetője.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Fidelio