Az Angyal - Roger Moore színész emlékére

Roger Moore angol színészre emlékezünk, akit James Bondként, Simon Templarként, vagy épp Lord Brett Sinclairként ismert a tévénéző.

Londonban született 1927. október 14-én. Karrierje kezdetén dolgozott grafikusként, fotómodellként, filmstatisztaként. Cambridge-ben kezdte színész pályáját, 1945-ben a tisztiiskola elvégzése után a Szórakoztató Szolgálat színésze lett.

1952-től már Hollywoodban filmezett, 1956-tól a BBC tévésztárja lett, számos sorozatban szerepelt. Ilyen volt az 1958-as Ivanhoe c. tévésorozat, ő volt Az Angyal kalandjai krimisorozat címszereplője, Simon Templar magándetektív, valamint a Minden lében két kanálban Lord Brett Sinclair (Tony Curtis partnereként).

Hét alkalommal alakította James Bondot. A James Bond-filmek (1973–1985) után már nemigen szerepelt emlékezetes filmben vagy alakított maradandót.

 

 

Svájcban és Dél-Franciaországban élt. 1991-től a UNICEF jószolgálati nagykövete volt. 1999-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Utoljára 2016-ban szerepelt a filmvásznon: egy rövid epizódszerepben tűnt fel a magyar-angol koprodukcióban készült Jutalomjáték című filmben.

Leggyakoribb magyar hangja Láng József volt.

Négyszer nősült, három gyermeke született, mindhárom a harmadik feleségétől, Luisa Mattiolitól. Alig öt hónappal a 90. születésnapja előtt rákbetegségben hunyt el 2017. május 23-án.

ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia