A mozi Picassója volt - Jean-Luc Godard filmrendező emlékére

A mozi Picassója volt - Jean-Luc Godard filmrendező emlékére

Jean-Luc Godard filmrendező, a francia újhullámos mozi keresztapja volt, aki a hatvanas években tabutémák feldolgozásával és újszerű technikák alkalmazásával forgatta fel a filmművészetet.

Párizsban született 1930. december 3-án. Első filmje 1954-ben jelent meg Beton hadművelet címmel, ami egy fövidvilm volt. Kifulladásig című első nagyjátékfilmje 1959-ben került a mozikba Jean-Paul Belmondo és Jean Seberg főszereplésével. A hatvanas évektől pedig olyan klasszikussá vált filmjei születtek, mint az Éli az életét, amely 1962-ben elnyerte velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját, vagy a Bolond Pierrot, az Alphaville és a Week-end.

A világ filmművészetére nagy hatást gyakorló, rendkívül gazdag életműve több mint öt évtizedet fog át. Számos filmes díjjal ismerték el, 1995-ben Locarnóban életműdíjat kapott, 2007-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2011-ben pedig az amerikai filmakadémia az Oscar-életműdíjat ítélte oda a francia rendezőnek.

 

 

"Olyan volt, mint egy jelenés a francia filmművészetben. Aztán mesterré vált. Jean-Luc Godard, az újhullám emblematikus filmrendezője egy eltökélten modern és intenzíven szabad művészetet talált ki" - írta a Twitteren Emmanuel Macron francia köztársasági elnök halálakor, hangsúlyozva, hogy Godard egy nemzeti kincs volt.

Alain Delon filmszínész az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy Jean-Luc Godard halálával "lezárult a filmtörténet egy fejezete".

"Köszönet, Jean-Luc, a szép emlékekért, amelyeket ránk hagytál. Tudd, hogy mindig büszke leszek arra, hogy az Új hullám a filmjeim között szerepel!" - mondta a filmsztár. Godard Alain Delonnal a főszerepben 1990-ben készítette az Új hullám című filmet, amelyben éppen annak a módszernek fordított hátat, amelyet az új hullám képviselői - köztük maga is - a hatvanas évek elején kialakítottak.

 

 

Mióta 1962-ben Agnes Varda Cléo 5-től 7-ig című alkotásában feltűnt a fesztiválon, Jean-Luc Godard 21 filmjét vetítették Cannes-ban. 1968 májusában a tüntetés agitátora volt. A Zsűri díját kapta meg 2014-ben a Búcsú a nyelvtől című filmje, 2018-ban pedig Arany Pálma-különdíjat kapott a teljes életművéért"

Gilles Jacob, a cannesi fesztivál korábbi elnöke az AFP-nek nyilatkozva a mozi Picassójának nevezte Godard-t, aki saját korát megelőzve játszott a szavakkal, a képekkel és a színekkel.

Jean-Luc Godard száz filmet hagyott maga után, amelyek között megannyi remekmű van, de saját szavai szerint ő nem filmeket, hanem mozit csinált.

2022. szeptember 13-án hunyt el Svájcban.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube