60 éve ezen a napon indult a Delta

„Az új műsor az elmúlt hónapok hazai és külföldi tudományos-technikai érdekességeiről számol be, filmrészletek és híradóképek segítségével.” - így számolt be a legelső adásról a korabeli újság.

A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora, amely 1964 és 1996, illetve 2001 és 2012 között futott. Tavaly ősszel pedig újra indították a Dunán.

 

A története

1964. január 31-én adták le az első számát a műsornak, amely "a Holdra szállás előtt indult, és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket".

A műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, amely a "nyugati világ" tudományos eredményeit, újdonságait ismertette.

A sorozat a Magyar Televízió Közművelődési Főszerkesztőségen készült, amelynek akkoriban Sylvester András volt a vezetője.

A műsor a Magyar Televízió negyedik tudományos műsora volt, ez is befolyásolhatta azt, hogy a Delta nevet kapta, mely a görög ábécé negyedik betűje.

A műsor az elsők között váltott színes technikára (1976-tól). 2009-ig több mint 1500 adás 40 000-nél több percét őrizte a televízió archívuma.

A Deltát 1965-től 1996-ig a műsorral szinte azonosított Kudlik Júlia vezette.

 

 

Ezt követően még egy rövid ideig visszatért a Delta műsorvezetéséhez; a 45. jubileumi műsoron és rendezvényen azonban nem vett részt.

1967-től 1994-ig Várhelyi Tamás főszerkesztő nevéhez fűződik a műsor arculatának, tematikájának kialakítása (aki egy ideig a Delta újság főszerkesztője is volt). Az alapkoncepció végig az volt, hogy a legfrissebb tudományos eredményekről, az új technikai vívmányokról tájékoztassa a nézőket.

A '90-es évek közepén a Delta eltűnt a képernyőről, majd először Tudományos Híradó, aztán Delta 2000 néven folytatódott, majd 2001-től eredeti nevén, új műsorvezetővel szerepelt az MTV műsorán szombat reggel 20 percben 2012-ig. 2023 októberében a Dunán újraindították a Deltát, melyet Fejős Ádám, a közmédia meteorológusa vezet.

 

 Juhász Árpád geológus a Deltában (1979)

 

A legendás főcím

A Delta indító képsorai is közismertek. Az ismert forma Konrád József rendező idejében alakult ki (1964-1965). Szuhay-Havas Ervin az akkori tudományos kisfilmekből (pontosabban egy másik műsorának, a Nagy pillanatok - nagy felfedezések snittjeiből) válogatta ki a felvételeket a Vezúv kitöréséről, egy deltaszárnyú Avro Vulcan bombázóról, egy alacsonyan elhúzó MiG–19-es gépről, a Himalájáról készített légifelvételekből, a csillagos égről (a Rozetta és Helix nebula), Scottról és három társáról, a hóban gázoló szánhúzó emberekről, az antarktiszi expedíción hóban gázoló lánctalpasról, Edmund Hillaryról és Vivian Fuchsról, és az 1955-1958-as Nemzetközösségi transzantarktiszi expedícióról.

Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Erre az akkor ritkaságnak számító elektronikus zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott.

A bizarr, sötét képsor és a földöntúli hangzású jellegzetes melódia a műsor markáns, általánosan ismert ikonjaivá váltak.

 

 

A főcímet 1989-ben újratervezték (főként annak minőségi romlása miatt), ahol az eredeti főcím részeit is felhasználták és digitálisan újrakeverték.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Rádió és Televízió Újság / Fortepan