Szenes Iván 100 – Érdekességek az egyik legnagyobb magyar slágergyárosáról

Szenes Iván eMeRTon-díjas író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész április 25-én ünnepelte volna 100. születésnapját. Az MTVA Archívumát segítségül hívva összegyűjtöttünk néhány érdekességet a legendás dalszerzőről.

Próbálj meg lazítani – 100 éve született Szenes Iván "slágergyáros"

1. Szenes Iván édesapja nyomdokait követve választotta útjának az alkotóművészetet. A híres költő, operett- és színpadi szerző, Szenes Andor mindössze 35 évesen hunyt el. Fiát rendszeresen vitte színházba: egyszer Honthy Hannát látogatták meg, aki puszit kért a kis Szenes Ivántól, de a kisfiú zavarában ezt visszautasította. Az ünnepelt színésznő erre kijelentette, hogy puszi nélkül nem játssza el az aznapi szerepét. A kis Szenest azonban nem lehetett sarokba szorítani, azt válaszolta: „Nem baj, majd a Fedák eljátssza!”

2. Édesanyja támogatta művészi vénája kiteljesítésében: zeneórákra járatta, ezáltal alakult ki magas szintű zenei műveltsége. Mindemellett fontosnak tartotta, hogy fia végzettséget is szerezzen, ezért biztatta, hogy édesapjához hasonlóan elvégezze a jogi egyetemet. Tanulmányai befejeztével három évet dolgozott a budapesti városházán.

3. Első dalát 16 évesen írta meg, az idő mulandóságáról, és az emlékek megfakulásáról szóló Mindenkit elfelednek egyszer című dal Breitner János, Záray Márta és Koós János előadásában vált slágerré, de a mai napig gyakran elhangzik kortárs előadóktól is.

4. Barátai a művészvilágból kerültek ki, bizalmas kapcsolat fűzte – többek között – Kertész Imre Nobel- és Kossuth-díjas íróhoz és Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőhöz.

 

 

5. Az általa írt dalokat énekelte többek között Kovács Kati, Aradszky László, Harangozó Teri, Zalatnay Sarolta, Szécsi Pál, Vámosi János és Záray Márta. Egyik állandó alkotótársa a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, Karinthy-gyűrűs előadóművész, Hofi Géza volt.

6. A Vuk főcímdalát a legtöbben Wolf Katihoz, és édesapjához, Wolf Péterhez kötik. A zenéhez azonban a „Fürge róka lábak, surranó kis árnyak…” kezdetű szöveget Szenes Iván írta.

7. Míg élőbeszédben hosszú mondatokban fogalmazott, dalszövegei ennek ellentétei voltak: rövid, frappáns, könnyen idézhető sorai tették őt legendássá.

 

A száz évvel ezelőtt született, minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzőjének, Szenes Iván nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint például a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni, a Kislány a zongoránál vagy a Nehéz a boldogságtól búcsút venni.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Czimbal Gyula / MTI