A kazettakészítés „nagy öregje” volt - 5 éve hunyt el Czipó Tibor, a Tolcsvay Trió és a Mini tagja

Czipó Tibor rockzenész, a Mini együttes alapító tagja, a Tolcsvay-trió basszusgitárosa, a kazettakészítés "nagy öregje" volt.

Verpeléten született 1949. augusztus 26-án. 1968-ban az Ifjúsági Magazinban Mini néven még egy trió volt látható: Czipó Tibor (gitár), Kiss Zoltán (basszusgitár), és Dobos „Doxa” Sándor (dob). A rövid életű formáció hamarosan kibővült Török Ádámmal és Závodi Jánossal - ekkor Czipó basszusgitárra váltott. A Mini együttesnek ez a felállása 1969. augusztus 26-án mutatkozott be a közönségnek. Czipó Tibor 1971-ig volt a tagja az együttesnek.

 

Czipó Tibor - Mini

 

1974-től a Tolcsvay Trió basszusgitárosaként zenélt.

Több mint 50 éves zenei munkáját számos nagylemez, többek között a Tolcsvay Trilógia darabjai, a Napfényfia (1992), a Rijjadóleány (1996) és a Csillaglánc (1999) is őrzi. Olyan Tocsvay-felvételekhez fűződik a neve, mint a Ne sírj kedvesem, a Nemzeti dal és a Tavaszváró.

 

Czipó Tibor - Tolcsvay Trió

 

A zenélés mellett a kazettakészítés "nagy öregje" volt. A nyolcvanas évektől foglalkozott a kazetták sokszorosításával, és ott volt akkor is, mikor a 2010-es években újra reneszánszát élte a kazetta.

Életének 70. évében hunyt el 2019. április 28-án.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: MTI, Fortepan (Rubinstein Sándor), Tolcsvay Trió