Bon-Bon könyv és válogatáslemez a 20 éves jubileumra

Bon-Bon

Könyv és válogatás CD jelent meg a Bon-Bon együttesről. Szolnoki Péter énekes és Török Tamás basszusgitáros popduója idén ünnepli 20. születésnapját, a két évtizedet a Még mindig úton című könyvben foglalták össze.

"A cím egyrészt utal legutóbbi stúdióalbumunkra, a 2010-ben megjelent Még úton-ra, másrészt benne van az is, hogy megalakulásunk, 1995 óta több mint kétezer koncertünk volt, és saját számításaink szerint csak Magyarországon több mint egymillió kilométert tettünk meg utazással. A Bon-Bon külföldön is sokfelé járt, Ausztráliától kezdve Dél-Afrikán, Londonon, New Yorkon át Hannoverig és Erdélyig" - mondta Török Tamás.

Ahogy a könyvből is kiderül, a két zenész először 1993-ban találkozott a Jászai Mari téren, amikor Hrutka Róbert gitáros ajánlására Török akkori zenekarába, a Bang-Bangbe hívta vokálozni Szolnoki Pétert. A Bon-Bon két évvel később indult, eredetileg trióként, Magyar Zsolt billentyűs azonban rövid idő múlva Amerikába távozott.

"A név úgy jött, hogy meg akartuk tartani a Bang-Bangben használt duplázást. Másrészt a Bon-Bon könnyen kiejthető, és utal arra, hogy mi ketten egyenrangúak vagyunk. Gyártottunk ideológiát is, amely úgy szólt, hogy az albumaink egységes egészek, benne a dalok olyanok, mint a bon-bonok a dobozban, mindegyik más ízű és formájú" - idézte fel Török Tamás.

Mint kifejtette, a Bon-Bon dallamos, popos rockzenéje nem tudatosan lett felépítve, hanem a belőlük fakadó érzésekből és hangulatokból állt össze. A jellegzetes bon-bonos hangzás az 1995-ben megjelent első lemezen, a kissé eklektikus Kapaszkodj meg című anyagon még kevésbé érezhető, de a két évvel későbbi Csak a holnapnak élek már meghozta a saját hangot, ami alapvetően ma is tetten érhető, modern keretben.

 

 

A könyv szerzője Sándor András újságíró, a zenekar régi barátja. "Szinte a kezdetektől nyomon követte a Bon-Bon történetét, és szerencsére a memóriája jobb, mint a miénk, ami fontos szempont volt a könyv összeállításakor". A könyv csaknem egy éven át készült, és minden benne van, amit a Bon-Bonról tudni érdemes: adatok, sztorik, turnéélmények, fotók, életrajzok, interjúk, teljes diszkográfia. Szolnoki Péter és Török Tamás mellett 28, a csapat történetében fontos szerepet játszó zenész, segítő is megszólal.

A kötetből kiderül, hogy a Bon-Bon egyik mélypontját a 2001-es Irány a légió! című lemeze jelentette, mert azt a média nem fogadta kedvezően, holott a tagok egyik kedvence. "Szerintünk méltatlanul húzták le az albumot, de aztán nem sokkal később jött a Valami Amerika filmzenéje, ami berobbant. A számot eredetileg az Irány a légió!-ra terveztük, de akkor nem dolgoztuk ki. Aztán amikor Herendi Gábor filmrendező megkeresett minket, eszembe jutott a riff és befejeztem" - mondta.

Néhány további nagy Bon-Bon-sláger: Pia olimpia, Gengszter dal, Hétvégi királylány, Érezd magad jól, Szabad a gazda(g), Köszönöm, hogy vagy nekem, Haverok, buli, szamba, Ez legyen a mi napunk, Valaki mást vártál.

best of Bon-Bon

A könyv megjelenéséhez kapcsolódva szerzői kiadásban egy best of CD is megjelent, amelyen talán a legjobb húsz Bon-Bon-dal szerepel. Készül az új stúdióalbum is, amely a 15. lemeze lesz a csapatnak és idén tavaszal jön ki. A jubileumi évben június 5-én lesz egy nagyszabású budapesti koncert sztárvendégekkel, a helyszínt hamarosan bejelentik, valamint országos turnéval is készülnek.

ATEMPO.sk / MTI