Háborúkról szól majd a KerecseN második albuma – Interjú Varga Zsolttal és Rózsás Attilával

Háborúkról szól majd a KerecseN második albuma – Interjú Varga Zsolttal és Rózsás Attilával

Rendesen beindult a komáromi KerecseN rockzenekar szekere. Még kis sem pakoltak a budapesti Barba Negrában a Karthagó előzenekaraként adott koncert után, már pakoltak Záhonyba, az ottani rockfesztiválra, de a hajdúnánási Moto-Rock Weekend fellépői között is ott voltak.

Próbatermükben találkoztunk velük, hogy beszélgessünk Varga Zsolt gitáros énekessel és Rózsás Attila gitárossal.

 

Jó a menedzseretek.

Varga Zsolt: A debreceni Kulcsár Zsolt jó barátunk. Koncerteket szervez nekünk, és keresi az újabb lehetőségeket, hogy merre tudnánk magunkat megmutatni.

Óriási segítség nekünk, sokkal több időnk marad magára a zenére.

Tavaly rengeteg dátum szerepelt a naptárunkban, azután a covid miatt ment a kukába az egész nyár. Ősszel volt egy koncertünk a tatabányai Roxxy Music Caféban és az esztergomi Sportalshow élőzenés szórakozóhelyen. Ehhez képest az idén nyáron jót megyünk.

 

KerecseN

 

Már csak te zenélsz az alapfelállásból. Milyen ez a mostani csapat?

Varga Zsolt: Ennél stabilabb felállásunk még nem volt. Jól tudunk haladni, mindenki egyfelé húz.

Az sem számít, hogy ahányan vagyunk, annyi felől érkeztünk, tudunk egyeztetni. Valamennyien tudjuk, mit szeretnénk, és ezt mindenki a magáénak érzi. Érkezett három új tag. Rózsás Attila gitáros és a Farkas-lányok az Ont The Road zenekarból, ahol énekeltek. Amellett, hogy szólót és vokált énekelnek, Bia hegedül is néhány dalban, Berni pedig akusztikus gitáron színesíti majd a dalokat.

 

 

Attila! Hogyan kötöttél ki a KerecseN zenekarban?

Rózsás Attila: Hajón zenéltem, azután a járványhelyzet miatt nem indult újra a hajó, megszűnt a hajózenekarunk. Régóta ismertem a KerecseNes srácokat, Hatala Jani dobost, Ferusz Krisztián basszusgitárost és Zsoltit. Ebben az épületben van a próbaterme egy másik zenekaromnak.

Tetszett a KerecseN zenéje és az, ahogyan Zsolt évek óta tartja a lelket a zenészekben.

Két éve már hívtak, de akkor még szerződésem volt a hajóra. Tavaly novemberben úgy döntöttem, beszállok.

 

KerecseN

 

Mindig így, hétfőn késő délután próbáltok?

Rózsás Attila: Hetente kétszer, hétfőn és szombaton, de a szombatok most kiestek a fesztiválok miatt. Azt tervezzük, hogy ezután csütörtökön is tartunk próbát.

 

KerecseN

 

KerecseN

 

A turnébusz saját?

Varga Zsolt: Béreljük. Általában Krisztián vezeti. Már ez is haladás. Eddig beültünk az autóba, rögzítettük az utánfutót és mentünk. A turnébusz kényelmesebb, különösen, hogy hatan lettünk. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Lehet, hogy beleinvesztálunk egy saját turnébuszba.

 

KerecseN

 

Ma mit próbáltok?

Varga Zsolt: A Széna tér című Cseh Tamás – Bereményi Géza dal feldolgozását. Februárban készült el, videoklipje megtalálható a YouTube oldalunkon. Most újra összerakjuk, régen volt február… Szerepel majd a második albumunkon, amelynek a munkacíme A háború művészete.

A dalok többsége a mindenkori, tehát a középkori, a múlt századi, az egészen közeli háborúkról szól, de lesz egy szerelmes dal is.

Paton készül a lemez, Dombóvári Balázs stúdiójában.

 

 

A KerecseNre jellemző folkos elemekben gazdag, magyaros rockzenével?

Varga Zsolt: Így szeretünk rockot játszani, nem követjük a divatot, a tucatot. Viszünk a zenébe egy olyan ízt, amelyről felismerhető, hogy mi játsszuk.

 

Már a próbán teljesen beleéled magad a zenébe.

Varga Zsolt: Nemcsak elpengetni kell a dalokat, hanem elő is kell adni.

Úgy hiteles, ha az ember testestől-lelkestől benne van. Ha nem élném át már a próbán, a koncerten nem biztos, hogy előjönne az érzés, amit közvetíteni szeretnék.

 

KerecseN

 

Mikor zenél majd Komáromban a KerecseN?

Varga Zsolt: Ősszel, ha kijön az új lemez, szeretnénk egy lemezbemutató koncertet, amennyiben a járványhelyzet engedi. Helyszínt még nem egyeztettünk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző