Majkát és a BSW-ét szlovákul, Rytmust magyarul nyomja – Hódít a neten Bokor Boki Gábor (+VIDEÓ)

Majkát és a BSW-ét szlovákul, Rytmust magyarul nyomja – Hódít a neten Bokor Boki Gábor (+VIDEÓ)

Kamaszként kezdte érdekelni a hip-hop a somorjai Bokor Boki Gábor rappert. Első dalát 2008-ban, 14 évesen vette fel. Nemrég „felrobbantotta” a közösségi médiát Majka, Curtis és BLR „Belehalok” című számának szlovák, illetve Rytmus „Cigánsky sen” című dalának magyar változatával. Portálunknak elárulta, tervez még hasonló projektet.

„A véletlen hozta a Belehalok szlovák átdolgozását. Arra gondoltam, másra is használhatnám, hogy tudok magyarul is, nem csak arra, hogy a szüleimmel magyarul beszéljek otthon – kezdte a szlovák és cseh hip-hop szcénán tevékenykedő népszerű rapper.

„Eszembe jutott, hogy megmutatom Rytmus egyik kultikus dalát magyarul a szlovákiai magyar és a magyarországi rajongóknak, majd ugyanezt terveztem fordítva egy magyar számmal a szlovák közönség részére” – beszélt a céljairól Boki, hozzátéve, az embereknek nincs idejük és kedvül „kigooglizni”, miről szól egy más nyelven szóló dal, hálásak voltak, hogy lefordította a számokat.

 

 

Néhol át kellett dolgozni a dalszöveget. „Majka azt rappeli, hogy ››kicsit szűk a világ nekem‹‹, én azt mondom, hogy ››necítim sa komfortne na zemi‹‹, ami ugyanazt jelenti. Igyekeztem 95 százalékban átadni az eredeti dalszövegeket. A BSW Mióta elhagytál című számát sokkal nehezebb volt lefordítani, mert a Belehalok-ot, ők sokkal inkább játszanak a szavakkal, mint Majkáék” – avatott be a somorjai hip-hop sztár

, aki kimondottan a netre szánta a dalokat, nem arra, hogy majd előadja. „Felhasználva a magyar nyelvtudásomat szerettem volna feldobni a Tik Tok-csatornámat érdekes videókkal, és ezzel szórakoztatni az embereket. Értékelik az ilyesmit, különösen, ha minőségi a fordítás és a felvétel, de ekkora hatásra magam sem számítottam” – vallotta be Bokor Boki Gábor.

 

 

A somorjai rapper első albuma 2017-ben jelent meg, Stratený talent címmel. A következő évben második lett a Československo má talent cseh – szlovák tehetségkutató show-ban. Akkor lett országszerte ismert, milliós megtekintéseket kaptak a neten a dalai. Itthoni koncertjei mellett, Angliában is fellépett. 2019-ben jelent meg második, 2020-ban a harmadik stúdióalbuma.

„Októberben öt új számot tartalmazó EP-ém jelenik majd meg a zene-streamelő szolgáltató oldalakon. Ezek szomorú dalok lesznek, a koronavírus-járvány alatt született mélyebb gondolataimról szólnak a dalszövegek. A téma a depresszió és a remény a boldogabb jövőben” – árulta el a rapper, aki az idén február 27-én lett 27 éves.

 

https://www.youtube.com/watch?v=foHhj3E5ImM

 

Utolsó kérdésünkre, hogy folytatja-e magyar dalok szlovákra fordítását, igennel válaszolt. „Kizárólag a hip-hop érdekel. Majkáék dalának óriási a nézettsége, 300 ezren látták a facebookon, 11 ezren lájkolták, 3 ezren megosztották, kétezer komment érkezett. Rytmus dala 200 ezres megtekintésnél jár. És még nem is számoltam a százezres Instagram- és Tik Tok-megjelenést. Kérték, hogy fordítsam le magyar zenekarok számait, még a Bikinit is ajánlották, de

a folytatás megint egy bulizós hip-hop lesz. Még keresem az igazi dalt. Hamarosan érkezik!” – ígérte meg Bokor Boki Gábor.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Bokor Boki Gábor archívuma