Nem hiszek a szólókarrierben – Exkluzív interjú Mező Misivel

Nem hiszek a szólókarrierben – Exkluzív interjú Mező Misivel

Gitárt pengetett Mező Misi, a Magna Cum Laude együttes frontembere, amíg beszélgettünk a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ egyik öltözőjében. A Harmónia – Szlovákiai Magyar zenei Díj átadójára érkezett. Készségesen állt rendelkezésünkre, miközben azon tűnődött a zenész, énekes, milyen dalokkal áll sztárvendégként a közönség elé.

 

Szombaton este beszélgetünk. Láttad az új műsorod, a Jézus és… ma délutáni adását a Duna TV képernyőjén?

Nem, mert pont úton voltam ide.

 

Ma a földművesről szóló részt adták. Az e hétre szóló Színes RTV-ben, amelynek a címoldalán szerepelsz, azt olvastam, hogy egy évig forgattátok a tizenkét részes sorozatot.

Egy kicsivel több, mint egy évig. Tavaly júniusban vagy júliusban kezdődött a forgatás, és még tart, volt még egy forgatási nap. Október 25-én kedden a Jézus és… A tudós-hoz vettünk fel egy interjút Vukics Andriennel.

 

Mező Misi

 

Meglepett, hogy a katona is szerepelt a sorozatban.

Ha forgatjuk a Bibliát, az Újszövetséget, akár Jézus keresztre feszítését nézzük, elég fontos szerepet kap a római katona.

Próbáltunk olyan foglalkozásokat bemutatni ebben a sorozatban, amelyek a Bibliában is előfordulnak. Lett volna még mesterség, de most ez a tizenkettő jött össze.

Szerettük volna, hogy a katona is szerepet kapjon. Nem vagyok katonaviselt, polgári szolgálatos voltam. Lélekben nagyon készültem arra, hogy három napot kiképzésen kellett lennem, ahol nem nagyon kíméltek. Nem az volt, hogy ide jött a művész úr, a többiek csinálnak negyven fekvőtámaszt, neki pedig elég hármat. Ugyanazt tettem, amit a többiek.

A bajtársiasság arról szól, hogy segítünk egymáson, hogy túllendüljünk egy-egy komolyabb feladaton.

Nehéz volt megszokni, hogy három napon keresztül még a mellékhelyiségbe is magammal kellett vinni a fegyvert, mert ha elhagytam, nagyon nagy probléma volt. Egyszer előfordult. Megálltunk ebédelni, az asztalra tettem a fegyvert, és elmentem vízért. Utána elég rendesen megfenyítettek. Sok mindent tanultam ott.

Minden férfinak ki kellene próbálnia, hogy néhány hónapra katona legyen. Férfiasan bevallom, már bánom, hogy annak idején nem vonultam be a hadseregbe, de erősebb volt a késztetés, hogy inkább hangszert fogjak, mint fegyvert.

Kitaláltam, hogy félek a fegyvertől meg tömegiszonyom van, csak ne kelljen bevonulnom, ezért lettem polgári szolgálatos, aminek az időtartama több volt, mint a sorkatonai szolgálaté. Ráadásul olyan helyre kerültem, ahol az intézményt egy nyugalmazott katona irányította. Mondanom sem kell, „nagyon örült” annak, aki polgári szolgálatosként ment oda… Szívattak, ahol lehetett.

 

Mit szólsz ehhez a mostani puskaporos világhoz?

Borzalmas. Az ember nem gondolná, hogy 2022-ben előfordulhat ilyen, de sajnos, előfordul. Ha mélyebben belemennék, kőkemény politika lenne. Van politikai nézetem és véleményem, de azt megtartanám magamnak.

 

 

Akad olyan szakma, amely ugyan bibliai lehet, de még nem került a Jézus, és… műsorába?

Jézus apjának és Jézusnak a foglalkozása az ács nem került a tizenkettőbe.

De hogy mondjak egy szélsőséges példái is, a legősibb foglalkozás, a prostituált sem került a műsorba, pedig a Bibliában ez is jelen van.

Felmerült ugyan, de közös erővel meggyőztük Andrónyi Kolos főszerkesztőt és a stábot, akik közösen kiválasztották a tizenkét foglalkozást, hogy némi disszonanciát mutatna a komoly hivatások mellett. Nehéz forgatás lett volna, mert az, aki mondjuk, megtér a Jóistenhez, és nem foglalkozik már ezzel, nagy valószínűséggel nem szívesen beszélne erről.

 

OTT VOLTUNK: Magna Cum Laude koncert nyitotta a Kürti Borfesztivált

 

A zenész, a színész?

Nincsenek benne. Ha lesz második évadja a műsornak, a zenészt vagy akár a sportolót is elővehetnénk.

 

Mező Misi

 

Mindig a Magna Cum Laude zenekarral érkeztél az itteni koncertekre. Most ketten ültök az öltözőben.

Burka Ferenc Frenki kísért el, aki rajongóból lett a zenekar barátja, és 15 éve fotózza a Magna Cum Laude koncertjeit. Nem azért találtuk ki a Mező Misi: Mesélőt, mert egymagam szerettem volna Magna Cum Laude-koncertet adni, azt sem szeretném, ha szólókarrierem lenne.

Nem hiszek a szólókarrierben. Huszonhárom éve csapatjátékos vagyok.

Motoszkált a fejemben, hogy helytállnék-e egyedül, egy gitárral a színpadon. A legnehezebb zenei műfaj a one man show. 2020-ban, a covid alatt rendszeresen cseteltünk a barátaimmal, többek mellett Frenkivel, Gergye Adriennel, a Mező Misi:Mesélő előadás menedzserével, Legrady András barátommal. Mindig zenélgettem ilyenkor, és mondták, a majdnem harminc év alatt lettek olyan dalok, amiket szeretsz, születtek olyan történetek, amikre mások is kíváncsiak lehetnek, szedd csokorba és csinálj egy estet. Az első Mező Misi: Mesélő előadás egy borbirtokon volt, azután megkerestek éttermek, művelődési házak. Legalább annyi fellépést mondok le, mint amennyit vállalok, mert nem akarok mindenhol játszani.

Nem szeretnék zenei kiszolgáló személyzet lenni egy étteremben, ahol csörögnek a tányérok, mert esznek az emberek, én meg ott játszom bármelyik dalomat. Ez egy produkció, nem egy kiegészítő valami. Egy műsor, egy produktum, amire azt gondolom, oda kell figyelni.

 

Mező Misi

 

Újdonság az életedben a magánszerep?

Mindig bennem volt, hogy kilépjek a komfortzónámból és azt a másik feladatot is maximálisan el tudjam végezni. Ilyen volt a tévézés, a zsűrizés, a Jézus és…

Ilyen lesz karácsonykor a Duna TV képernyőjén a karácsonyi műsor, amit én álmodtam meg.

A Dal egyik adásának felvételén kérdezte Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója, ki tudnék-e találni egy műsort karácsonyra. Leültem a számítógép elé, három nap múlva megmutattam a műsortervet. Az lesz a címe, hogy ÜNNEPELT. Fellép a Kaláka együttes, a Csík zenekar, Ferenczi György és az 1 Pesti Rackák, a Magna Cum Laude, JOTA, a Keresztkérdés, Palya Bea, a Blahalousiana, Egri Péter és a Mystery Gang, Dánielfy Gergő és az Utazók, Eucharist-Szabó Balázs, Gubik Petra. Az alkalomhoz illő verseket fantasztikus színészek interpretálják!

 

FelVidéken is nagyot szólt a Vidéki sanzon – a Magna Cum Laude zárta az ide PlastFestet (FOTÓ+VIDEÓ)

 

Mi újság a Magna Cum Laude háza táján?

Köszönjük szépen, nagyon jól vagyunk! Az Ünnepelt műsorba is írtunk egy új dalt. Folyamatosan íródnak nóták, most is ezeken dolgozunk, hamarosan új klipet forgatunk.

Egy-egy dallal jövünk ki, azután, ha összegyűlt nyolc-tíz nóta, kiadjuk.

Kézzelfogható valójában valószínűleg nem jelenik meg az album, annak az elkészítése rengeteg pénzbe kerülne, és nincs mögöttünk szponzor, aki annyi pénzt kifizetne. Bizonyára digitálisan vagy vinylen lesz elérhető.

 

{facebook}https://www.facebook.com/atempo.sk/videos/615706329944971{/facebook}

 

A Piros az alma gyakran szól a nálunk is fogható Komárom-Esztergom megyei Forrás Rádióban.

Jó hallani, hogy olyan dalokat is elővesznek, amelyek rég szóltak. Bár jómagam nem hallgatok rádiót, az ismerőseim mindig szólnak.

Mások örömére írjuk a dalokat és koncertezünk. Természetesen indikátor, hogy ez nekünk is örömöt okozzon.

Az idén sokat mentünk. Jövőre meglátjuk, milyen lesz a világ. Kiszámíthatatlan, mennyit költenek majd kultúrára az emberek.

 

2023. január 13-án, pénteken este itt, a városi művelődési központ színpadán lépsz fel a Mező Misi: Mesélő előadással.

Azok jöjjenek el, akik teljesen mást szeretnének látni, hallani, mint egy Magna Cum Laude koncerten.

Egy személyben én leszek a fókuszban, és próbálok őszinte, sallangmentes sztorikat mondani, és dalokat előadni hatvan percben, vagy attól függ, mennyire engedem el a beszélőkémet. Tartott már az előadás két órát is :)

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András és Zaťko Ervin / ATEMPO.sk